Suomi
Gamereactor
ennakot
Starfield

Mitä kaikkea Starfieldin esittely paljasti?

Nyt se tiedetään, joten on aika koota ajatukset yhteen.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Bethesda esitteli viimeinkin sitä ihan oikeaa pelattavuutta odotetusta avaruuspelistä Starfield, ja vieläpä poikkeuksellisen mittavasti. Julkaisu tapahtuu keväällä 2023, ja ilmeisesti työ on jo nyt viimeistelyvaiheessa. Kaiken järjen mukaan siis Bethesdan mies Todd Howard pääsi näyttämään kansalle viittä vaille valmista kamaa Xbox & Bethesda Games Showcase -lähetyksen lopuksi.

Starfield

Ennakoissa Starfieldia on nimitetty Han Solo Simulatoriksi, The Elder Scrollsiksi avaruudessa ja jopa NASA punkiksi. Kaikki edellä mainitut kuvaukset tuntuvat olevan varsin sopivia. Kyseessä on avaruuteen sijoittuva tieteisroolipeli, jossa tuntuu olevan mukana odotettua enemmän sitä tiedeosuutta. Avaruusalukset eivät välttämättä aina näytä siisteiltä, mutta ne vaikuttavat uskottavilta. Aseet ovat nekin uskottavan näköisiä, ja esittelyssä nähnyt planeetat ainakin näyttävät sellaisilta, että ne voisivat olla oikeasti olemassa. Vähemmän Star Warsia ja enemmän Star Trekiä, siis.

Tämä on mainos:

Bethesda ei kuitenkaan välttämättä ole tavoitellut pelkästään realismia. Jos haluaa luoda oman rokkitähtensä avaruudessa, on se mahdollista. Esittelyssä nähtiin erilaisia vaihtoehtoja oman hahmon luomiseen aina erilaisia taustoja ja luonteenpiirteitä myöten. Esimerkiksi entinen kokki on kätevä valmistamaan ruokia, ja siitä on omia etujaan. Niin ja kokki on hyvä käsittelemään veistä. Lääkintämies osaa ampumisen ohella paikkailla ihmisiä ja kantaa raskaita taakkoja, kun taas diplomaatti osaa puhua asiat parhain päin, ja alennuksia kaupankäyntiin. Ammatitkin ovat aiempaa kekseliäämpiä, kuten kyberjuoksija ja kyberneetikko.

StarfieldStarfield

Oman pelin muokkaaminen mieleisekseen on aina ollut hyvällä mallilla Bethesdan peleissä, ja Starfield selvästi jatkaa samalla linjalla. Tällä kertaa valittavana on erilaisia luonteenpiirteitä, joilla on omat seurauksensa. Introvertti saa enemmän kestävyyttä eli staminaa yksin ollessaan. Pelihahmolla voi olla oma talo, mutta asuntolainaa pankille maksettavana. Vanhempien luona voi ehkä vierailla, joskin heitä täytyy myös tukea taloudellisesti. Niin ja oma suku voi olla uskonnollista, joten kirkon tavaroista saa alennusta. Ominaisuuksien lista on pitkä, ja niistä saa valita kolme. Näistä muodostuu oman hahmon tausta ja persoonallisuus, joilla on siis omat etunsa ja haittansa.

Hahmonkehitys on erilainen verrattuna siihen, mitä Bethesdalta on totuttu odottamaan. Nyt avattuja ominaisuuksia voi edelleen kehittää, ja kerätyllä roinalla voi nikkaroida uusia esineitä. Rakennettavia esineitä ovat aseiden ja varusteiden ohella myös erilaiset lisätavarat.

Tämä on mainos:
Starfield

Ehkä se mahtavin ominaisuus on kuitenkin se, että pelaaja voi rakentaa omat avaruusaluksensa. Riippuen tarpeista ja omasta visuaalisesta silmästä pelaaja pääsee tekemään omat aluksensa erilaisiin tilanteisiin ja tarpeisiin. Aikaa kannattaa käyttää tuunaamiseen, sillä omassa avaruusaluksessa tulee vietettyä runsaasti aikaa. Mukana on niitä tavallisia avaruustaistoja, mutta myös yli 100 erilaista tähtijärjestelmää tutkittavaksi, ja kaiken huippuna yli 1000 planeettaa samoiltavaksi. Nämä voivat olla suuria kaupunkeja, kuten Akila, Neon ja New Atlantis, kun taas toiset saattavat näyttää suorastaan joutomaalta. Oletettavasti yksikään planeetta ei ole mukana ainoastaan tilaa viemässä, ja mahdollisesti kaikki paikat kannattaa tutkia. Edelleen oletettavasti jokaisen planeetan pinta tuskin on erikseen käsin mallinnettu. Osa planeetoista on varmaankin näyttämönä erilaisille taisteluille ja raaka-aineiden keräämiselle eivätkä niinkään sellaisia paikkoja, joissa tarina etenee johonkin suuntaan.

New Atlantis pääsi hetkeksi suurennuslasin alle, ja ihmisten kanssa keskustellaan The Elder Scrolls -peleistä tuttuun malliin. Grafiikka on selvästi monipuolisempaa ja yksityiskohtaisempaa kuin mitä Bethesdan peleiltä on aiemmin totuttu odottamaan. The Elder Scrollsista muistuttaa sekin, että lukkoja voi tiirikoida. Koska moista tehdään vielä vuonna 2330 avaruudessa.

Starfield

Starfield on tiukasti yksinpeli, mutta mukaan matkalle voi ottaa niin ihmisiä kuin koneitakin. Ei ole vielä selvää, millaisia nämä matkakumppanit sitten ovat. Fallout 4 oli todennäköisesti jo hyvä vihje tulevasta. Pelaaja voi luoda omia siirtokuntia ja asuttaa ne ihmisillä. Nämä yhteisöt sitten aikanaan tukevat avaruusmatkailijaa.

Starfieldin tarkka julkaisupäivä ei ole vielä tiedossa, mutta ainakin ilmassa olevat merkit laadun suhteen ovat hyvät. Toivottavasti Bethesdan pelejä aiemmin vaivannut trendi julkaista peli bugisena ja keskeneräisenä ei pidä paikkaansa Starfieldissa.

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Starfield alkaa aivan liian hitaastiScore

Starfield alkaa aivan liian hitaasti

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Vuosia odotettu avaruusseikkailu avaa massiivista sisältöään hitaasti, mutta riittääkö tahti pitämään mielenkiintoa yllä monipuolisesta tekemisestä huolimatta?Ladataan seuraavaa sisältöä