Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Mission: Impossible - Dead Reckoning

Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One (4K) on sitä vähän heikompaa luokkaa

Mahdottomien tehtävien lopun alku horjahtelee hieman totutusta laadusta epävarmuuksien ja huonojen valintojen myötä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Tom Cruisen luotsaamaa Mission: Impossible -sarjaa on työstetty jo 90-luvulta saakka kuuden elokuvan voimin. Seitsemäs osa on lopun alkua, sillä hittisarja kuulemma lopetetaan kaksiosaiseen finaaliin, josta ensimmäinen osa on juurikin Dead Reckoning Part One. Nyt tätä ison rahan rymistelyä pääsee todistamaan kotisohvalta käsin ja vieläpä 4K-tarkkuudella.

Ethan Hunt (Tom Cruise) saa tehtäväkseen hankkia mystisen avainparin ilman sen tarkempaa selvittelyä. Kun Huntille selviää avainten merkitys ja se, että hänen työnantajansa on kaikkien muiden valtioiden tavoin valmis tekemään mitä tahansa saadakseen avaimet haltuunsa, Hunt päättää hoitaa tehtävän loppuun yksin tiiminsä kanssa. Kaikkien jahtaamana Hunt on mahdottoman tehtävän edessä, minkä keskiössä on myös vaaroja hänen menneisyydestään.

Mission: Impossible -elokuvat ovat kasvaneet osa osalta vain isommiksi, kun tarve nostaa panoksia ja nokittaa edellisen elokuvan suuruus vain kasvaa. Tämä on huomattavissa Dead Reckoning Part Onessa, jonka vastus on jo Mission: Impossible -tasollakin epäuskottava. Kaiken näkevä ja tulevaisuutta ennustava entiteetti tuntuu jo tavoittelemattomalta ja kasvottomana epäkiinnostavalta. Pääpahiksen kylkeen lisätty yhteys Ethan Huntin menneisyyteen tuntuu pakotetulta lisältä, varsinkin kun asiaa ei käsitellä muutamaa yksittäistä kuvaa ja lausetta enempää. Oletus, että katsojien pitäisi tuntea asian tiimoilta jotain ei toimi, sillä kyseessä on täysin uusi ja ennennäkemätön tilanne. Paineet pysyä tuoreena ja epäluulo tutun kaavan toimivuudesta ovat pakottaneet tekijät lisäämään turhan oloisia bondmaisia härpättimiä ja väkinäistä komiikkaa mukaan kerrontaan. Nämä muutamat huumorihetket kesken tiivistunnelmaisen takaa-ajon eivät istu Mission: Impossibleista tunnettuun vakavampaan ja realistisempaan otteeseen. Elokuvan kerronta kuitenkin rullaa sujuvasti pitkän lähes kolmituntisen pituutensa tarjoillen katsojille upeita ja monipuolisia maisemia sekä mahtipontisia tilanteita, joista menoa ei puutu.

Tämä on mainos:

Tom Cruise kantaa edelleen massiivisen elokuvan päävastuun vaivattoman näköisesti. Miehen läsnäolo ja karisma tuntuvat luonnolliselta hurjimmassakin tilanteessa ja uskottava olemus ei horju. Elokuvasta kuitenkin jo näkee, että Cruise alkaa jo vanhentua fyysisesti. Jos mies ei itse hulluja stunttejaan tekisi, olisi niitä ehkä jo vähän vaikea uskoa osaksi vanhenevan Ethan Huntin menoa. Elokuvaan uutena näyttelijänä tuleva Hailey Atwell on elokuvan heikointa antia. Tämä ei niinkään johdu Atwellin näyttelijäntaidoista vaan enemmänkin hänelle kirjoitetusta roolistaan ammattivaras Gracena. Hän joutuu ongelmiin, joista Hunt pelastaa hänet ainoastaan tullakseen itse Gracen pettämäksi ja sen myötä vaaratilanteeseen. Ärsyttävän negatiivinen toiminta kierrätetään vieläpä kolmesti elokuvan aikana. Erityisen rasittavan tilanteesta tekee Huntin hyväuskoisuus naisen jatkuvasta keplottelusta huolimatta. Cruisen ja Atwellin kemiat jäävät muutenkin varsin laimealle ja kylmän laskelmoidulle tasolle, varsinkin verrattuna Huntin ja MI6-agentti Ilsa Faustin (Rebecca Ferguson) ystävyyteen, josta välittämisen ja syvemmän arvostamisen voi oikeasti tuntea.

Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One on visuaalisesti arvostusta herättävä. Lähes 300 miljoonan dollarin budjetti näkyy lukuisina näyttävinä kohteina ja isoina tilanteina, vaikkei ehkä kuitenkaan täysin noin hulppean rahatukun edestä. Arvostan elokuvan yleistä autenttisuuden tuntua hurjimmassakin menossa. Tilanteet näyttävät uskottavilta ja tietokone-efektien hillitty ja saumaton käyttö käytännön tehosteita tukemassa luo dynaamista ja tyylikästä toimintaa. Katsojaa viedään agenttiseikkailussa tiivistunnelmaisesta toimintakohtauksesta toiseen ympäri maapalloa lukuisilla eri kulkuneuvoilla. Päällimmäisenä mieleen jää paljon ennakkoon hypetetty höyryveturin romutus ja vuorelta alas hyppy moottoripyörän kanssa. Niinkin makea kuin Tom Cruisen tekemä moottoripyörästuntti on, olin hieman pettynyt, että kohtaus katkaistaan kesken pois ja leikataan toiseen kohtaukseen humoristisesti vesittäen näin tilanteen mahtipontisuuden.

Julkaisun natiivi 4K-kuva on veitsenterävä kauttaaltaan eritellen tarkasti tapahtumat pienintä yksityiskohtaa myöten. Tarkkuutta on jopa siinä määrin, että se paljastaa kiusallisen selvästi tietokoneen käytön osana kielekkeeltä ulos ajamista erityisesti moottoripyörän renkaissa. Dolby Vision -tehosteen avulla värimaailma kukoistaa elävine väreineen, ja nostattaa esimerkiksi tyylikkäästi kuvatun yökerhokohtauksen mustan eri sävyt ja kontrastia luovat valonheittimet upeasti esiin.

Kolmannessa elokuvassa nykyisen tyylinsä saaneeseen Mission: Impossible -sarjaan on mahtunut vähän heikompia ja myös vahvempia osia. Kauttaaltaan tasaisen laadukkaassa kokonaisuudessa Dead Reackoning Part One kuuluu enemmän ensimmäiseen kastiin, vaikka missään nimessä kyseessä ei huono elokuva olekaan. Menossa tökkivät lähinnä väkinäiset huumorikokeilut ja ärsyttävästi kirjoitettu sivuosahahmo. Pakottava tarve myös nokittaa aikaisempien elokuvien uhka on alkanut kirjoittaa tarinaa jo pussiin. Näistäkin huolimatta ja ottaen huomioon, että elokuva kuvattiin pahimpaan koronaepidemia-aikaan, elokuva rullaa reippaalla ryminällä ja näyttää erittäin hyvältä. Kyllä tämä siis vielä kunnon laatuviihteestä menee varsinkin nykypäivän elokuvatarjonnassa.

Tämä on mainos:

Elokuvan 4K-julkaisu sisältää lisämateriaaleina muun muassa ohjaajan kommenttiraidan ja dokumentteja elokuvasta. Dokumentit syväluotaavat elokuvan tekovaiheita, joissa keskitytään eniten Tom Cruisen tekemiin huikeisiin stuntteihin.

Mission: Impossible - Dead Reckoning
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä