Keväällä 2011 Markus "Notch" Persson todennäköisesti taputteli itseään olkapäälle siitä, ettei ollut kuluttanut Java-oppituntejaan naamakirjassa roikkuen. Miehen omalaatuinen hiekkalaatikkoa, kaivossimulaatiota ja yöllistä selviytymiskauhua sekoittanut Minecraft-niminen eepos oli nimittäin saman vuoden huhtikuussa tuottanut tekijälleen jo yli 20 miljoonan euron voitot ja kivunnut hetkessä pelimaailman suurien sankaritarinoiden joukkoon. Vuosi tästä ja Mineraft ilmestyy viimein ensimmäistä kertaa konsolimuodossa.
Yksi monista Minecraftin suosioon johtaneista syistä on todennäköisesti se, ettei se rajoita pelaajansa mielikuvitusta oikeastaan mitenkään. Tästä johtuen kaivosmaailmoissa on nähty Sikstuksen kappeli, Eiffel-torni ja moni muu tunnettu nähtävyys. Vaikka pelin alkuhetkillä edessä on vain luontoa ja tyhjät taskut, tarpeeksi louhimalla pelimaailman saa muokattua täysin mieleisekseen. Kaikki tarvittava syntyy rakentamalla: puuta jalostamalla taskuun ilmestyvät kuokat, miekat ja monet muut tarvittavat työkalut, joita hyödyntämällä pystyy taas louhimaan kovempia mineraaleja nopeammin, joilla pystyy taas rakentamaan vieläkin monipuolisempaa arsenaalia käyttöönsä.
Kierre on syvä. Kun ensimmäisen kerran iskee hakkunsa arvomineraalisuoneen, kultakuume iskee välittömästi eikä peliä malta laskea näpeistään ennen kuin seuraavaan roinaan on kerätty tarpeeksi tarvikkeita. Ja sitten tarvitaan taas lisää tavaraa. Minecraft vetoaa moneen alkukantaiseen viettiin ja sitä kautta on yksi koukuttavimmista hiekkalaatikoista ikinä. Tarjolla on tekemistä tutkimusmatkailijalle, insinöörille, taistelijalle, puusepälle ja vaikkapa taivaanrannan maalarille. Vaikka pelin voi tavallaan läpäistä tietyt tavoitteet täyttämällä, se jatkuu juuri niin kauan kuin pelaajalla on intoa uusiin rakennusprojekteihin.
Vaaratkin vaanivat. Öiseen aikaan maanpintaa kansoittavat lukuisat erilaiset hirviöt, joita vastaan suojautuminen onkin yleensä pelaajan ensimmäinen tehtävä. Vaikka kuolema ei ole pysyvää sorttia, pelaajan kantamat tavarat singahtavat kuoleman seurauksena ympäriinsä ja niiden takaisin kerääminen on rasittavaa. Myös luonto ottaa omansa. Jos luolastoja louhiessaan sattuu vahingossa puhkaisemaan laava- tai vesisuonen seinämän, niin se on menoa. Jos rehellisiä ollaan, luonnonvoimat riittäisivät vaaraksi jo itsessään, sillä taistelu ja vihollisten väistely on loppupeleissä todella tympeää puuhaa. Onneksi viholliset saa kytkettyä kokonaan pois.
Minecraft: Xbox 360 Editionin myötä rakentaminen helpottuu jonkin verran. Rakentamisruudulla näkyy koko ajan, mitä tavaroita pelaaja voi milloinkin rakentaa ja mitä tarveaineita siihen tarvitaan. Jos tavara vaatii jalostettuja materiaaleja, peli kertoo napin painalluksella miten jalostus tapahtuu. Käyttöliittymä toimii todella hyvin yksinkertaistettunakin ja pelaaminen on jopa yllättävänkin sulavaa myös konsoliohjaimella.
Konsoliversio pohjautuu vuoden verran vanhaan Minecraft-betaan, joten viime vuoden aikana peliin ilmestyneitä lisäyksiä ei Xboxilla nähdä. Tästä syystä pelin normaalia korkeampi hintalappu ei oikein oikeuta olemassaoloaan, sillä sisällön määrä todellakin riippuu pelaajasta itsestään. Toiset jaksavat näennäisesti loputtomiin, toiset taas vartin. Joillekin riittää konsoliversion saavutusnipun kerääminen. Saavutukset jäävätkin ainoiksi konkreettisiksi tavoitteiksi ja siksi on sääli että ne on ryssitty pahan kerran. "Avaa inventaario" ja "Rakenna hakku" -henkiset tylsyydet eivät varsinaisesti tuo pelikokemukseen mitään lisää.
Minecraft on olemassaoloaikansa varrella kerännyt ympärilleen runsaasti ihastelijoita ja vihastelijoita, eikä konsoliversio tee mitään jälkimmäisen porukan miellyttämiseksi. Vaikka peli toimiikin hienosti konsoliympäristössä, Xbox 360 -version olemassaolon ympärillä on paljon kysymysmerkkejä. Alkuperäinen peli kun kuitenkin pyörii millä tahansa keskivertoa mikroaaltouunia tehokkaammalla tietokoneella, maksaa muutaman lantin vähemmän ja tarjoaa enemmän sisältöä, joten konsoliversion ostaminen on järkevää vain sille porukalle joka ei muuten pääse Minecraftia kokemaan. Moninpelikin on samaa tavaraa kuin tietokoneella, pienemmällä porukalla vain. Kahdeksan pelaajaa on kovin vähän tietokoneen massiivisiin rakentelubileisiin verrattuna.
Minecraft on peli, jota jokaisen kannattaa ainakin joskus kokeilla. Alustavalinta on lopulta mieltymyksestä kiinni, eikä Minecraft: Xbox 360 Edition suinkaan huono ole. Suorassa vertailussa se kuitenkin häviää auttamatta isoveljelleen.