Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Man Who Knew Too Much

Mies joka tiesi liikaa (4K) on agenttitarina, jonka pääosassa ei olekaan agentti

Alfred Hitchcock halusi tehdä oman brittielokuvansa uudestaan Hollywoodin voimavaroilla.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Vuonna 1956 Alfred Hitchcock (1899-1980) koki, että oli tullut aika tehdä uudestaan hänen jo vuonna 1934 kuvattu elokuvansa Mies joka tiesi liikaa (The Man Who Knew Too Much). Kyseessä on sama tarina, mutta toisella kerralla käytössä oli enemmän varoja puhumattakaan ohjaajan omasta kokemuksesta ja näkemyksestä. Tätä lähemmäs oman James Bond -tarinan tekoa ei Hitchcock tainnut koskaan päästä.

HQ

Lääkäri Benjamin McKenna (James Stewart) matkaa vaimonsa (Doris Day) ja pienen Hank-poikansa kanssa Marokon Marrakeshiin lomailemaan. Paikan päällä seuraan lyöttäytyy ystävällinen Louis Bernard (Daniel Gélin), joka myöhemmin kuolee dramaattisesti lääkäri McKennan käsivarsille. Pian poika Hank kidnapataan ja käy ilmi, että lääkäripariskunnan loma on muuttunut painajaiseksi. He ovat sotkeutuneet kansainväliseen juoneen, jonka tavoitteena on salamurhata tunnettu poliitikko.

Yleensä Hitchcockin elokuvat sijoittuvat maantieteellisesti varsin rajatulle alueelle, ja usein tämä alue on Yhdysvaltain länsirannikko. Mies joka tiesi liikaa tekee poikkeuksen, sillä se sijoittuu merkittäviltä osin niin Marokkoon kuin Lontooseenkin. Mukana on yritystä jonkinlaiseen toimintakuvaukseenkin, mutta Hitchcockin hidas ja kankea tyyli ei tue tällaista. Sen sijaan jännitys - eli se mistä Hitchcock parhaiten tunnetaan - on kaiken aikaa läsnä onnistuneesti.

Hitchcockin elokuviin tottuneelle verkkainen tapa kertoa tarina ei tule yllätyksenä, mutta elokuvan alkupuolen keskittyminen ainakin näennäisesti mitättömiin sivuseikkoihin hämmästyttää. Tarinasta olisi voinut jättää ehkä noin 20 minuuttia pois kokonaan, eikä juonen ydin olisi siitä kärsinyt. Muuten tarina etenee hyvinkin jännittävästi saavuttaen ratkaisunsa silloin, kun aika on.

Lisämateriaaleissa on puolen tunnin mittainen katsaus elokuvan tekemiseen, ja se antaa nykykatsojalle tarpeellista taustaa ymmärtää näkemänsä. Mielenkiintoista on myös lyhyt pätkä elokuvan restaurointiprosessista, jonka tulokset on juuri nähty 4K-laadulla. Elokuva oli vaarassa kadota kokonaan, mutta nyt se on säilytetty väriloistoineen kaikkineen.

Tämä on mainos:

Mies joka tiesi liikaa on vankkaa Alfred Hitchcockin laatua, mutta ei sitä timanttisinta ohjaajan tuotannossa. Niitä ovat edelleen Psyko, Linnut ja Takaikkuna.

The Man Who Knew Too Much
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä