Suomi
Gamereactor
laitearviot

Microsoft Natural Ergonomic Desktop 7000

Toimistokäyttöön suunniteltu ergonominen hiiri ja näppäimistö ei kuulosta kovin hyvältä idealta pelaajalle. Parin kuukauden käyttötesti paljasti kuitenkin yllättäviä asioita.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Microsoft Natural Ergonomic Desktop 7000 on langattoman näppäimistön ja langattoman laserhiiren yhdistelmä. Pakettia ei ole suunnattu pelikäyttöön, mutta ergonomista toimistotyöskentelyä silmälläpitäen suunnitellut erikoistuotteet tarjoavat mielenkiintoisen näkökulman varsinaisiin pelituotteisiin. Kuinka paljon parempia pelinäppäimistöt ja -hiiret lopulta ovatkaan, vai ovatko ollenkaan?

Paketin toisen puoliskon muodostava Microsoft Natural Wireless Laser Mouse 7000 -hiiri on erikoisen näköinen mollukka. Noin nyrkin kokoinen, vino möykky eroaa selvästi littanoista perushiiristä. Korkeaprofiilisen ja vinon muotoilun idea on se, että käyttäjän käsivarsi ja ranne asettuvat noin 45 asteen kulmaan hiirimattoon tai pöytätasoon nähden. Tällöin käden paino lepää kämmensyrjän varassa. Perinteisissä hiirissä käden paino litistää ranteen jänteet, pienet luut ja suonet pöytää vasten, ja se ei ilmeisesti ole hyvä juttu. Itselläni ei kummempia rannevaivoja ole ilmennyt, mutta joka tapauksessa Natural Wireless Laser Mouse 7000:n käyttöote on aivan erilainen kuin perinteisissä hiirissä. Käsi on selvästi eri asennossa, eikä ote ole ollenkaan epämukava. Voin kuvitella, että hiirestä voi olla suuri apu rannevaivoista kärsivälle käyttäjälle (tai pelaajalle). Oman lisänsä hiiren hoivatuntumaan tekee sen huomattava keveys ja otteen kannalta optimaalisen nahkeankarhea pinta.

Hiiressä on kuitenkin useita heikkouksia pelaajan näkökulmasta. Sinänsä mukava ote ei ole välttämättä paras pelaamiseen, tai ainakin se vaatii totuttelua. Hiiren rulla on vapaasti pyörivää mallia, toisin sanoen pyöritystuntumaa ei ole pykälöity. Tämä tekee rullasta käytännössä hyödyttömän monessa pelikäytön roolissa. Rulla on klikattavissa, mutta herkän pyörimisen takia puhdas klikkaaminen - siis ilman pienintäkään pyöräytystä - on vaikeaa. Peukalonapit ovat melkein suoraan hiiren päällä ja varsin kaukana peukalon luontevasta asennosta lokoisalla "peukalohyllyllä". Melkoisen kurottelun takia peukalonapit ovat turhan hankalasti käytettävissä jatkuvaan pelikäyttöön. Eikä peukalonappien sijoittelu ole kovin onnistunut toimistokäytönkään näkökulmasta. Hiiren muotoilu on myös täysin oikeakätiselle suunniteltu, vasenkätiselle hiiri lienee täysin käyttökelvoton. Hiiressä sen enempää kuin näppäimistössäkään ei ole sisäistä akkua, joten patterien (eli ladattavien akkujen) vaihtamiseen saa tottua. Tämä on mielestäni lähtökohtaisesti epäonnistunut ratkaisu, sillä riesa se on pienikin riesa ja pelikäytössä patterit/akut väsähtävät viikottain tai jopa muutaman pelipäivän jälkeen. Perusnapit ja liikkeen tarkkuus hiiressä sen sijaan ovat kohdallaan, ja kyllä Natural Wireless Laser Mouse 7000 Call of Duty 4: Modern Warfaren läpipeluulla suoritetusta pelitestistä selvisi. Pelaaminen siis kyllä onnistuu, mutta ei välttämättä kaikkein parhaalla ja nautinnollisimmalla tavalla.

Setin toinen puoli, eli Microsoft Natural Wireless Ergonomic Keyboard -näppäimistö osoittautui lopulta paketin paremmaksi pelivehkeeksi. Tuttuun aaltomaiseen ja kahtia jaettuun kaareen sijoiteltu näppäimistö ei ollut lopulta pelaamisen kannalta yhtään hankala kokonaisuus. Itse asiassa näppäinpuoliskot toisistaan erottavan välikön vierestä löytyvien kirjainten (vasemmalla kädellä T, G ja B, oikealla kädellä Y, H ja N) ylileveä koko teki näistä napeista tavanomaista käytettävämmät kiihkeissä pelitilanteissa. En ole hirmuisen näppärä sormistani, enkä siten yleensä käytä paljoakaan perus-WSAD -otteesta yli yhden napin päähän sijoittuvia nappeja usein ja kiireessä tarvittaviin toimintoihin. Esimerkiksi R- ja F-kirjaimet ovat jatkuvassa käytössä, mutta juuri T-, G- ja B-nappeihin turvaudun harvemmin. Niihin kun en välttämättä osu täysin tarkasti ja luontevasti pelin tiimellyksessä. Mutta kas, Natural Ergonomicin muotoilun ansiosta niihin osuu varmasti, sillä napit ovat ensinnäkin ylisuuria ja toisekseen niiden toisella puolella on tyhjää. Toisin sanoen, näihin nappeihin osuu vaikka kuinka tumpulalla ja hätäisellä sohimisella. Eikä tule virhepainalluksia.

Tämä on mainos:

Tämän yllättävän havainnon lisäksi näppäimistö on jotakuinkin sellainen kuin voisi olettaa. Näppäintuntuma on miellyttävä ja jämäkkä, mutta erikoiseen asetteluun joutuu totuttelemaan pari päivää. Tottumisen jälkeen minkäänlaisia ongelmia peruskäytössä tai pelaamisessa ei ole. Vasta tavalliseen näppäimistöön palatessa tajuaa, kuinka mukava ergonomia-asettelu onkaan. Tavallinen näppäimistö tuntuu hirmuisen ahtaalta ja kapealta, ja kyllä, hartiat tuntuvat jännittyvän perusnäppiksellä enemmän kuin Natural Ergonomicilla. Havainnon vahvistaa samaa näppäimistöä käyttävä kollega: Ainaiset hartiavaivat tuntuivat vähenevän jonkin verran Natural Ergonomiciin siirtymisen jälkeen. Näppäimistön erikoisnapeista olen tottunut käyttämään vain laskimen avaavaa nappia ja äänet mykistävää nappia, mutta kaipa muistakin erikoisnapeista ohjelmoitavine oikoteineen voisi olla iloa. Näppäimistön keskiraossa olevan zoom-tappi toimii kivasti, mutta kirjoituskäytössä en löytänyt sille tolkullista käyttöä.

Jostain syystä en saanut näppäimistön testikappaletta (pakasta vedetty, korkkaamaton myyntipaketti) toimimaan virheettömästi. Näppäimistöllä oli todella ärsyttävä tapa menettää yhteys tietokoneeseen, eli heittäytyä toimimattomaksi, 15-30 sekunnin ajaksi vähintään kymmenen kertaa päivässä. On sanomattakin selvää miten raivostuttavaksi tällainen pidemmän päälle käy, ja siksi teinkin parin päivän kiroilun jälkeen itselleni jokseenkin ennenkuulumattomia toimenpiteitä: Kokeilin langattoman signaalin USB-vastaanottopalikkaa eri liittimiin ja asensin uusimman IntelliType-ohjelmiston. Mikään ei kuitenkaan auttanut, liekö vika sitten Vistassa, näppäimistössä, ajurissa vai missä.

Joka tapauksessa näppäimistön käytöstä luopumaan pakottanut vika paljasti tuotteesta yhden hyvänkin puolen. Näppäimistö on nimittäin todella kestävä. Signaalin pätkimiseen tuskastuneena taputtelin näppäimistöä avokämmenellä ja nyrkilläkin (ja pari kertaa pöydän kanttiin) sen verran sydämellisesti, että napit lentelivät lattialle tai jäivät pohjaan. Irronneiden nappien takaisin asettelun ja pohjaan jääneiden ylöspullauttelun jälkeen kaikki toimi jälleen ongelmitta kerta toisensa jälkeen, joten rakenteen ja työn laadun voi todeta olevan erittäin hyvää. Mainittakoon, että em. kollegalla näppäimistö on toiminut ongelmitta.

Käyttäisin Microsoft Natural Wireless Ergonomic Keyboard -näppäimistöä varmasti edelleen, jos se vain suostuisi toimimaan koneessani ongelmitta. Vaikka lataustoiminto puuttuukin, on akkujen roudaaminen yhdeksi yöksi viikossa lataukseen pieni hinta todella mukavasta kirjoitustuntumasta ja vähemmän jumissa olevista hartioista. Microsoft Natural Wireless Laser Mouse 7000 -hiiri sen sijaan on sen verran heikompi vaikkapa Microsoftin omaan Sidewinder-pelihiireen tai Logitechin G9:ään verrattuna, ettei ranneoireettoman kannata sitä pelihiireksi hankkia.

Tämä on mainos:

(kiitos Sweclockers.comille hienosta hiiren kuvasta)

Microsoft Natural Ergonomic Desktop 7000
Microsoft Natural Ergonomic Desktop 7000
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
näppäimistön muotoilu, yleinen ergonomia, kestävyys
-
hiiri pelikäytössä, ei sisäänrakennettua ladattavuustoimintoa, näppäimistön pätkiminen
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä