Suomi
Gamereactor
arviot
Medal of Honor

Medal of Honor

EA:n ja DICE:n yhteistyöprojekti yrittää herättää legendaarisen Medal of Honor -sarjan jälleen henkiin. Menestymisen haaste on kova, sillä MOH-nimeä kantava huippupeli on nähty viimeksi vuonna 2002. Uutukaisen pääosissa rymistelevät Tier 1 -taistelijat eivät ole ihan mitä tahansa kommandoja: he tietävät, että kovilla jätkillä on pitkä parta.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Käsi pystyyn, kun alkaa tuntua tutulta: Lähi-idässä kiehuu, kun paikalliset terroristit ja muut turbaanipäät räiskivät toisiaan. Tätähän ei Jenkkilässä suvaita, joten tähtilipun omat pojat lähtevät julistamaan rauhan sanomaa - hampaisiin asti aseistautuneina. Pelaajan ohjaama solttu vaihtelee kenttien välillä, ja AC-130:n tykkejä laulatetaan parissakin tehtävässä. Viimeistään kakkostehtävän alussa, kun löysin itseni niittämästä rosvoja lentokoneiden "hautausmaalta", oli pakko ottaa levy ulos kelkasta ja varmistaa, etten ollut syöttänyt koneelleni vahingossa Modern Warfare 2:n raakileversiota.

Medal of Honor tekee silti yhden asian paremmin kuin taistelutoverinsa: se puhuu asioista niiden oikeilla nimillä. Irak, al-Qaida ja taliban ovat kaikki nimiä, joihin muissa peleissä toki viitataan, mutta varotaan visusti nimeämästä. Ääri-islamistipomojen jäljittämisessä Helmandin aavikoilla on yllättävän aito fiilis, kun alitajunta lähettää uutislähetysten välittämiä muistikuvia toiminnan täytteeksi. Kuten arvata saattaa, kissan pöydälle nostaminen synnytti meteliä lounasvieraissa, eikä Tanskan puolustusministerikään jättänyt lusikkaansa sopasta. Hän piti tapahtumien sijoittamista tanskalaisten sotilasalueelle "mauttomana". Myös UK:n puolustusministeri sekä USA:n asevoimat ovat kritisoineet Medal of Honorin kuvaamia tapahtumia epäkunnioittaviksi Lähi-idässä palvelleita sotilaita kohtaan. Lopputuloksena EA taipui nimeämään moninpelipuolen pelattavat talibantaistelijat Opposing Forceksi.

Vaikka mediadraama olisi miten jännittävää seurattavaa tahansa, se ei taianomaisesti tee Medal of Honorista hyvää peliä. Uskallanpa todeta, että jokainen meistä on ainakin kokeillut jotain Call of Duty -pelisarjan osaa ja päässyt sitä kautta todistamaan, millainen on hyvä ohjaus. Terävä tuntuma, sulava liike ja juuri sopivan vähän ilmavuutta. Medal of Honorin Tier 1 -taistelijat takkuilevat kokeneenkin räiskintäveteraanin käsissä, eikä säätöasetuksista tunnu millään löytyvän sopivaa tähtäysherkkyyttä. Ainakin konsoleilla kankea ohjaus käy meikäläisen hermoon ja jää piikittelemään sitä koko loppuajaksi, joten nillittäminen tylsästä kenttäsuunnittelusta, huonosta tekoälystä ja varsin keskinkertaisesta ulkoasusta on toisarvoista.

Entä DICE sitten? Ruotsalainen tähtisikermä loisteliaan Battlefield-pelisarjan takana on värvätty tekemään MOH:n moninpelistä yhtä hyvä kuin "bäfässä". Svenskeillä on todistetusti siihen kaikki mahdollisuudet, mutta miten se sanonta useammasta kokista taas meneekään - aivan niin, reisillehän se menee. Nettipeli on rakennettu alan standardit täyttäen: on useita eri pelimuotoja, kokemuspisteillä ostettavia härpäkkeitä ja tappoputkilla avattavia erikoispommeja. Myönnettäköön, että sitä monipuolisinta tai suurinta verkkosotaa ei MOH:n servereillä käydä, mutta sisällöllisesti kaikki on ok. Pelaamista kiusaavat kuitenkin samat ongelmat kuin yksinpelissä: viipyilevä ohjaus ja tylsä kenttäsuunnittelu.

Tämä on mainos:

Medal of Honoria on vaikea suositella. Räiskintäpelejä vähemmän pelaavalle se on käypä toimintarymistely kuten mikä tahansa muukin peli, jossa aseet laulavat ja viholliset kaatuvat. Kaikki virtuaalisodat käynyt jamppa taas odottaa nettipuolelta syvyyttä ja monipuolisuutta sekä yksinpeliltä jotain uutta - jotain, mitä Medal of Honor ei tarjoa.

Medal of Honor
Medal of Honor
Medal of Honor
Tämä on mainos:
Medal of Honor
Medal of Honor
Medal of Honor
Medal of Honor
Medal of Honor
Medal of Honor
Medal of Honor
HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Huonompiakin räiskintöjä on nähty
-
Kankea ohjaus, tylsä kenttäsuunnittelu, muiden räiskintäpelien apinointi
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Odotin Medal of Honorista sarjan status quon rikkovaa uutuutta, mutta rohkeat lupaukset epäpatrioottisesta ja ihmiskeskeisestä sotakertomuksesta on vesitetty kaupallisesti turvallisen suoran toiminnan edessä. PC-versio tarjoaa pohjimmiltaan toimivat puitteet laukausten vimmaiselle vaihtamiselle, sillä se ei kärsi konsoliversioiden tavoin kankeudesta. Etenkin nettipelissä tarkat ja tappavat osumat tuntuvat tyydyttäviltä. Silti Battlefield: Bad Company 2 ja Call of Duty hoitavat puolirealistisen nettisodan vakuuttavammin. Ilman poikkeuksellista kampanjaa Medal of Honor jää ikävästi väliinputoajaksi.
Kimmo Pukkila

7/10

Käyttäjäarviot

  • hippidippi
    Medal of Honor Vuonna 2010 julkaistu Medal of Honor on EA:n yritys syrjäyttää Activisionin Call of Duty valtaistuimeltaan vaihtamalla Modern... 7/10
  • zamiz
    Game reactorin arvostelu oli pelkkää codipojan paskapuhetta ! "Hyvää: Huonompiakin räiskintöjä on nähty Huonoa: Kankea ohjaus, tylsä... 9/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Medal of HonorScore

Medal of Honor

ARVIO. Kirjoittaja Eerik Rahja

EA:n ja DICE:n yhteistyöprojekti yrittää palauttaa legendaarisen Medal of Honor -sarjan vanhaan loistoonsa modernisoimalla sodankäynnin.Ladataan seuraavaa sisältöä