Suomi
Gamereactor
arviot
Mass Effect 2

Mass Effect 2

Komentaja Shepard on viimein seikkaillut sekalaisen miehistönsä kera myös PS3:n valikoimaan. Kehittelijät ovat kehuneet tämän olevan kenties paras versio pelistä, mutta mikä on totuus?

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Ensinnäkin täytyy muistaa, että ensimmäistä Mass Effectiä ei koskaan nähty pleikalla. Tämä on kieltämättä kynnys sarjaa tuntemattomille pelaajille, jotka ovat varmasti jo kuulleet siitä paljon hyvää. Kyseistä kynnystä on kuitenkin pyritty hiomaan matalammaksi lisäämällä PS3:n Mass Effect 2:een interaktiivinen sarjakuva, Mass Effect: Genesis, joka käydään lävitse pelin räjähtävän alkukohtauksen jälkeen.

Genesis ei ole millään tavalla korvike ensimmäiselle osalle, ja se antaa pelaajille lähinnä tilaisuuden tehdä osan niistä suurista päätöksistä, jotka vaikuttavat jatko-osan juoneen. Kyseessä onkin siis enemmänkin pelimekaaninen kyselylomake, jonka täyttämisen yhteydessä opitaan tunnistamaan muutamia keskeisiä nimiä sekä naamoja. Se ei kuitenkaan selitä ensimmäistä peliä pelaamattomalle, miksi sarjaa paremmin tunteva kaveri makaa sikiöasennossa matolla jo pelkän prologin jälkeen.

Kyllä, keskimmäinen osa trilogiasta on usein se "synkkä leffa", ja sama tuntuu pätevän ainakin tässä tapauksessa myös peleihin. Mass Effect 2 on edeltäjäänsä rosoisempi, ja tämä näkyy myös hahmogalleriassa. Miehistöön tulee mittavia muutoksia, ja tällä kertaa hahmot ovat myös keskeisempänä osana pelin juonta. Jokaisen lojaliteetti kun pitää lunastaa sivutehtävän muodossa, jos haluaa tämän kaikki voimat käyttöön, ja samalla hahmojen historia tulee sangen tutuksi.

Ykköstä pelanneet pyörittelevät jo silmiään kuullessaan sivutehtävistä. Ne olivat ehdottomasti ensimmäisen osan heikointa antia, mutta asiaan on onneksi puututtu ja nyt ne ovat nautittavia poikkeamia pääpolulta. Myös ykkösen pelätty kuusipyöräinen pomppulinna M35 Mako loistaa poissaolollaan, ja mineraalimetsästys hoidetaan sivistyneesti kiertoradalta.

Tämä on mainos:

Kyseessä on siis vahva parannus ensimmäiseen osaan, eikä vain näistä syistä. Mass Effect 2 paransi graafisesti kaikilla alustoilla, myös Xboxin puolella, tarjoten tasaista ja nopeaa ruudunpäivitystä sekä koreita heijastuksia. Nämä graafiset parannukset löytyvät luonnollisesti myös PS3-versiosta, ja syytä olisikin, onhan peli rakennettu myöhemmin tänä vuonna ilmestyvän Mass Effect 3:n moottorille.

Täytyy myöntää, että odotin silti grafiikalta enemmän. Tämä on PC-pelaajan elitististä närpytystä, myönnän, mutta vaikka yleisesti ottaen pelin ulkoasu on kerrassaan sykähdyttävä, ja etenkin maisemat ovat erittäin elokuvallisia, heittelehtivät valaistusefektit ajoittain hieman omalaatuisilla tavoilla saaden muuten hyvin animoidut hahmot näyttämään rumilta vahanukeilta. Myönnän että tämä on pieni rikka rokassa, koska muutenhan peliä katselee mielikseen, todistetusti tuntikaupalla.

Pelin erittäin mukaansatempaava juoni on suurena osallisena tästä vetovoimasta, ja se tarjoilee juttutuokioita sekä sujuvaa toimintaa todella onnistuneena sekoituksena. Ykkösessä tuli välillä sellainen olo, että liian suuri osa ajasta kului harhaillen pitkin käytäviä, etsien tehtäviä tai keskusteluja. Nyt tällainen kuollut tila on hiottu lähes kokonaan pois ja kaikki on enimmäkseen käden ulottuvilla ilman suurempaa sahaamista. Maailma on silti rikas ja täynnä viihdyttäviä sivuhahmoja.

Ikävä kyllä latausaikoja ei puolestaan ole juurikaan hiottu. Aluksella saa todella harkita haluaako vaihtaa kerrosta, koska näiden välillä ehtii käydä tekaisemassa itselleen voileivän. Kovien taisteluiden jälkeen tällainen hengähdystauko voi olla paikallaan, mutta ei silloin kun pitäisi jutella useamman henkilön kanssa.

Tämä on mainos:

Edellä mainitut taistelut kulkevat nautittavan sulavasti, ja omien kaverien käskytyksestä tulee nopeasti toinen luonto. Tietysti yhteenotot pohjaavat vahvasti siihen, että lähes joka paikassa on käteviä, vyötärönkorkuisia esteitä joiden taakse kyykätä, ja tämä on ajoittain hieman huvittavaakin, mutta kiitos muuten monipuolisten asetelmien ja monenlaisten käytettävissä olevien erikoiskykyjen, ei homma pääse käymään tylsäksi.

En tiedä onko PS3:n Mass Effect 2 paras versio vaiko ei. Valitsisin kuitenkin sen itse, jo pelkästään siksi että se sisältää kaikki peliin kuuluvat lisärit, ja ilmestymällä vuoden jäljessä muista alustoista se on hyötynyt pidemmästä kehityskaaresta. Olipa sitten kyseessä PC, Xbox 360 tai PS3, on Mass Effect 2 jälleen osoitus siitä, että BioWare aikoo säilyttää maineensa erinomaisena tarinankertojana, joka osaa myös intensiivisen toiminnan salat.

Mass Effect 2
Mass Effect 2
Mass Effect 2
Mass Effect 2
Mass Effect 2
Mass Effect 2
Mass Effect 2
Mass Effect 2
Mass Effect 2
Mass Effect 2
Mass Effect 2
Mass Effect 2
Mass Effect 2
Mass Effect 2
Mass Effect 2
Mass Effect 2
Mass Effect 2
Mass Effect 2
10 Gamereactor Suomi
10 / 10
+
Aikuisten scifiä hyvällä juonella ja vauhdikkaalla toiminnalla
-
Pienet ailahtelut grafiikassa, latausajat
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • FallenStar14
    Mass Effect 2 - Näin erottuvat hyvät, pahat ja Kerääjät (VAROITUS: Sisältää spoilereita Mass Effect ykkösestä ja... 10/10
  • hippidippi
    Mass effect 2 Kun pelkkä pelin intro tarjoaa hienomman elämyksen, kuin moni muu peli kokonaisuudessaan, on kyseessä hitti. Mass effect 2 on... 10/10
  • Mameluck
    En kyllä olisi uskonut. Kun näin jotain materiaalia ensimmäisestä Mass Effectistä, oletin pelin olevan ihan peruskauraa. Roolipeli ja ammuskelu... 10/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

2
Mass Effect 2: ArrivalScore

Mass Effect 2: Arrival

ARVIO. Kirjoittaja Matti Isotalo

Mass Effect 2:n lisäosien sarja tulee päätökseensä pahaenteisesti nimetyssä osassa Arrival.

6
Mass Effect 2Score

Mass Effect 2

ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

Komentaja Shepard on viimein seikkaillut sekalaisen miehistönsä kera myös PS3:n valikoimaan. Onko kyseessä scifiroolipelin paras versio?

0
Mass Effectin Garrus muuntuu tyynyksi

Mass Effectin Garrus muuntuu tyynyksi

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Biowaren kolmessa ensimmäisessä Mass Effect -pelissä yksi suosituimmista hahmoista on galaktinen entinen poliisi Garrus Vakarian. Nyt on käynyt ilmi Twitterissä, että...Ladataan seuraavaa sisältöä