Suomi
Gamereactor
arviot
Marvel's Guardians of the Galaxy

Marvel's Guardians of the Galaxy

Marvel's Guardians of the Galaxyssa on kaikkea sitä, mitä Marvel Avengers -pelin ja Guardians of the Galaxy 2 -elokuvan olisi pitänyt olla

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Gamereactorin aiemman arvion voi lukea täältä.

Marvel Avengers (Crystal Dynamics, 2020) ei täyttänyt kaikkia sille ladattuja suuria odotuksia, ja Guardians of the Galaxy -elokuvan jatko-osa (Marvel Studios, 2017) oli järkyttävä pettymys. Näiden lähtökohtien pohjalta Square Enixin Guardians of the Galaxy -peliltä ei oikein tiennyt, mitä odottaa. Peli kun tuntui vielä ilmestyvän vähän kuin salavihkaa kaikessa hiljaisuudessa, epäilykset sen laatua kohtaan vain kasvoivat.

Galaksin vartiointi ei ole lyönyt oikein rahoiksi, joten Star-Lord kavereineen miettii optimaalisia keikkoja rahan saamiseksi. Hyvältä vaikuttavat ideat tuppaavat kuitenkin onnistumaan vähemmän kuin hyvin, ja värikäs epätyypillinen sankarijoukko onnistuu päätymään ainoastaan ongelmasta toiseen.

Tämä on mainos:
Marvel's Guardians of the GalaxyMarvel's Guardians of the GalaxyMarvel's Guardians of the Galaxy

Guardians of the Galaxy on mainio yhdistelmä nokkelaa huumoria, hauskoja tapahtumia, monipuolista toimintaa ja jopa syvällistä pohdintaa. Kirjavat ja toisistaan monimuotoisesti eroavat hahmot täydentävät toisiaan koheltamisen yhteydessä ja todella vetävät tarinaa eteenpäin. Tarina tuntuukin uskolliselta jatkumolta nähtyihin elokuviin, ja laajentaa kiehtovaa maailmaa hahmojen taustatiedoilla, jaetuilla yhteyksillä ja uusilla seikkailuilla. Kokemusta rikastuttaa pelaajan huomioon ottaminen monivalintavaihtoehdoissa, joissa tehdyt ratkaisut muokkaavat etenemistä.

Kolmannen persoonan perspektiivistä pelattavassa Guardians of the Galaxyssä pelaaja hyppää Peter Quillin, eli Star-Lordin rakettisaappaisiin. Hahmolla käydään keskusteluja muiden tiimiläisten kanssa samalla, kun uskollisen avaruusaluksen avulla eri paikat planeetoista avaruusasemiin vaihtuvat. Tasapainoilu juonta edistävien keskustelujen ja toiminnallisten osuuksien välillä on aavistuksen verran kallellaan keskusteluihin, minkä ansiosta peli tuntuukin perinteistä toimintapeliä syvällisemmältä ja sitäkin kiehtovammalta kokemukselta.

Toiminnallisissa osuuksissa vastaan tulee monenmoista vastusta, mutta myös pientä pulmailua, joka vaatii muun muassa matkan myötä löydettyjen erikoisaseiden ja muiden tiimiläisten erikoisosaamista. Taistelut käydään aina ryhmänä, mikä tarkoittaa, että pelaaja voi käskyttää automaattisesti taistelevia kumppaneitaan hyödyntämään ympäristön apua ja erikoistaitojaan suuremman vahingon aikaansaamiseksi. Jopa neljää erikoistaitoa per hahmo - Star-Lord mukaan lukien - voi kehittää etenemisen myötä saaduilla kokemuspisteillä. Ryhmän hyödyntäminen osana taistelua monipuolistaa menoa ja auttaa myös pahan paikan tullen. Energian ollessa vähissä pelaaja voi kutsua tiimin niin sanottuun pikapalaveriin, jossa oikein valitun tsemppauksen myötä taistelu saattaa kääntyä voitokkaaksi kertaheitolla. Peli myös yllättää tarjoamalla toiminnallisia tilanteita perusmätön ulkopuolelta. Etenemisen myötä vastaan tulee muun muassa kutkuttavia QTE-tilanteita ja avaruusaluksella lentelyä.

Tämä on mainos:
Marvel's Guardians of the GalaxyMarvel's Guardians of the GalaxyMarvel's Guardians of the Galaxy

Perusliikkuminen on ajoittain hieman tahmeaa. Hahmo nimittäin liikkuu kuin veden alla pienellä viiveellä käskytyksestä. Taistelussa hyödynnettävät komennot lyömisestä ampumiseen ja väistöstä hyppyyn toimivat kuitenkin niin kuin pitää. Ryhmän muita hahmoja käskyttäessä tilanne monimutkaistuu hieman. Ohjaimesta pitää aluksi painaa haluamansa käskytettävän hahmon nappia ja pitää sitä pohjassa. Tämän jälkeen pitää vielä valita, mitä toimintoa kyseisen hahmon haluaa suorittavan erillisistä napeista. Vaikka pelimaailma hidastuukin valintaa tehdessä, on useamman ylimääräisen napin painelu oman toiminnan ohella kiihkeissä taisteluissa hieman epäkäytännöllistä ja sekavaa.

Graafisesti peli näyttää erittäin tyylikkäältä. Hahmot ovat todella yksityiskohtaisia ja luonnollisen oloisia, joskin lisenssien takia elokuvista poikkeavat hahmojen kasvot vaativat hieman totuttelua. Natiivissa 4K-resoluutiossa sulavasti pyörivät maailmat ja alueet äimistyttävät massiivisuudellaan ja monipuolisilla rikkauksillaan. Erityisesti HDR-tehostettuna käytetty väriskaala on ihastuttavan rikas ja pirteä. Upean suunnittelun ansiosta Guardians of the Galaxy tarjoilee toinen toistaan mielikuvituksellisempaa tilannetta ja oliota ihasteltavaksi, joiden yksityiskohtiin voisi uppoutua pitkiksikin ajoiksi. Pelimoottorilla kyhätyt välivideot menevät helposti jo laadukkaasta animaatioelokuvasta. Xbox Series X:lle ei tuota tuskaa pyörittää värikästä seikkailua, mutta lyhyitä lataustaukoja näkyy jonkin verran.

Marvel's Guardians of the GalaxyMarvel's Guardians of the GalaxyMarvel's Guardians of the Galaxy

Äänipuoli on myös hyvin hallussa. Koetut avaruusmaailmat ja scifi-alukset huomioidaan persoonallisella mutta luonnollisen oloisella äänityöllä. Ääninäyttely on huippuluokkaa näyttelijöiden todella heittäytyessä rooleihinsa. Keskustelut käydään tunteella, ja hahmojen välinen kemia on erittäin uskottavaa. Siinä missä peliä varten sävelletty musiikki ei jää juurikaan mieleen, itse ääniraita on puhdasta nostalgista kultaa. Pelissä raikaavat todelliset 1980-luvun klassikot tarttuvista pop-renkutuksista metallisempiin rokkiriffeihin. Kun vielä pelaaja voi itse säätää musiikkia esimerkiksi avaruusaluksessa, käyskentely sujuu aina hymyssä suin listahittejä hyräillen.

On mahtava tunne, kun peli onnistuu yllättämään positiivisesti. Varovaisiin odotuksiin nähden Guardians of the Galaxy pyyhkäisee jalat alta huolitellulla tarinalla, mielenkiintoisilla ja hyvin näytellyillä hahmoilla, monipuolisella toiminnalla ja upealla ulkoasulla. Omaperäinen seikkailu pitää tiukassa otteessaan alusta loppuun tarjoillen massiivisia tapahtumia koettavaksi, eikä sitä ohjauksen pieni jäykkyys onnistu pilaamaan. Pelot uusiutuvasta Marvel Avengers -epäonnistumisesta voi heittää romukoppaan ja rohkeasti hypätä vartioimaan galaksia tyylillä!

HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Hyvä tarina, hienosti tehdyt hahmot, hyvä ääninäyttely, monipuolinen toiminta, upea grafiikka
-
Ajoittainen jäykkä ohjaus
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Marvel's Guardians of the GalaxyScore

Marvel's Guardians of the Galaxy

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Marvel's Guardians of the Galaxyssa on kaikkea sitä, mitä Marvel Avengers -pelin ja Guardians of the Galaxy 2 -elokuvan olisi pitänyt ollaLadataan seuraavaa sisältöä