Suomi
Gamereactor
arviot
Marvel's Avengers

Marvel's Avengers

Loistava tarina ja pelattavuus ovat kohdallaan, mutta vaihtelua ei ole tarpeeksi ja tekninen suoriutuminen saisi olla parempaa

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Marvel's Avengers pystyy joillakin osa-alueillaan jopa ylittämään odotukset, mutta muutamalla osa-alueella on sitten ongelmia senkin edestä. Aloitetaan niistä hyvistä uutisista: tarina on upea. Pääosassa nähdään Kamala Khan, ja ratkaisu on hyvä. Vaikka ei Marvelin suuri fani olisikaan, on tarjolla paras Marvel-tarina aikoihin mediasta riippumatta.

Kysymyksessä ei ole niin sanottu kävelysimulaattori, jossa maailma pelastetaan välivideoissa. Mukana on runsaasti taisteluita ja hyvä onkin, sillä taistelumekaniikka on mahtava. Nappien hakkaamisellakin pärjää, mutta yleensä vain tiettyyn rajaan saakka. Erilaisten sankarihahmojen ohella mukana on runsaasti erilaisia pahiksia, joista otetaankin ilo irti täysimääräisesti.

Marvel's Avengers
Tämä on mainos:

Jokaisen sankarihahmon esittely sisältää osion, jossa omintakeisista kyvyistä pääsee ottamaan ilon irti. Niin Ms Marvel, Hulk, Iron Man, Black Widow, Thor ja Captain America tuntuvat kaikki omanlaisiltaan. Tietenkin perusteiltaan nappien paikat ovat kaikilla samat, mutta ne eivät silti pelaa toistensa kanssa samalla tavalla. Jokaisella on kolme omaa kykyä erilaisine toimintoineen, jotka hyödyttävät niin pelaajaa itseään kuin koko tiimiäkin. Useimmissa on oma palkkinsa, joka täyttyy tavallisia iskuja tehdessä. Ja sitten pääsee tekemään oikein kunnolla vahinkoa palkin ollessa täynnä. Jokaisen hahmon oma kykypuu antaa vielä lisämahdollisuuksia muovata jokainen hahmo itselle mieluisaksi.

Toisin sanoen se pelin ydin on kohdallaan, mutta valitettavasti muualla on niitä ongelmia. Loot-järjestelmässä on ongelmansa, joskin siinäkin pohja on kunnossa. Roinat muuttuvat pelaajan "omiksi" ainoastaan erilaisten tilastojen muuttumisen myötä, ja roinan huima määrä tarkoittaa sitä, että aidosti hyviä löytöjä tulee vastaan harvoin. Tämä vähentää merkittävästi pelaajan innostusta uusia varusteita kohtaan. Sitä paitsi varusteita optimoidessaan valikoissa saa kulutettua todella runsaasti aikaa. Maahan pudonneessa tavarassa on pieni merkintä siitä, onko uusi tavara parempi kuin nykyisin käytössä oleva. Tällä tavalla taistelun tempo katkeaa jatkuvasti, kun maahan pudonnutta tavaraa ryhtyy analysoimaan valikoissa.

Marvel's Avengers
Square Enix

Loot-pelimekaniikan nykytila johtaa siihen, ettei tavara rohkaise pelaamaan sivutehtäviä tai etsimään piilotettuja arkkuja. Paikkojen tutkiminen on hauskaa, ja pulmien ratkominen miellyttävää aina siihen saakka, kunnes tajuaa, ettei saatava palkinto useinkaan ole vaivan arvoista. Erityisesti mihinkään tiettyyn varusteeseen jaksaa panostaa vain harvoin, sillä usein jo muutaman minuutin kuluttua löytää parempaa päälle laitettavaa. Sitä paitsi tehtävissä ja ympäristöissä esiintyy pahasti kierrätystä. En yleensä tee arvioissani vertailuja muihin peleihin, mutta kehittäjät saisivat ottaa oppia Destinyn tavasta pitää pelaajien mielenkiinto yllä niin sanotussa endgame-pelaamisessa.

Tämä on mainos:

Jokainen pelissä nähtävä tavara on ansaittavissa pelaamalla, ja suurin osa niistä tunnetuimmista asuistakin ovat avattavissa pienen onnen kera tekemällä päivä- ja viikkotehtäviä. Osa kosmeettisesta tavarasta on kyllä ostettavissa ainoastaan pelin sisäisestä kaupasta, mutta varsin päheäksi oman hahmonsa pystyy tekemään ilman ylimääräisiä maksuja. Tulevaisuus tuo sitä paitsi vielä paljon ilmaista lisäsisältöä.

Marvel's Avengers
Square Enix

Peli olisi ollut minulle vahva 8/10 ilman merkittäviä teknisiä ongelmia. Onneksi niissä ei ole mitään tekemistä ruudunpäivityksen tai grafiikan kanssa, sillä molemmat ovat oikein hyvällä mallilla PS4 Pro'lla ja 4K-tilassa pelattuna. Vähemmän hienoa olivat sitten puuttuva dialogi, hitaat tai päivittymättä jäävät valikot, pitkät latausajat, pelaajan hengiltä selittämättömästä syystä ottavat tilanteet, ympäristöön jumiin jäävät tekoälykaverit ja esineiden fysiikan lakien vastainen käyttäytyminen.

Arvosanan antaminen on vaikeaa, sillä tarina ja taistelumekaniikka ovat molemmat parasta A-luokkaa, mutta loot-järjestelmässä on omat puutteensa, eikä teknologisia ongelmia voi jättää huomiotta. Ainakin osa ongelmista korjataan tulevien päivitysten mukana, mutta pelille on annettava arvosana nyt. Jos siis on valmis sitoutumaan peliin pidemmäksi aikaa, kannattaa Marvel's Avengers katsastaa.

HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Hienoa tarina henkilöhahmoineen, taistelumekaniikka, paljon kerättävää tavaraa ja salaisuuksia löydettäväksi
-
Loot-järjestelmässä puutteensa, kierrätetyt ympäristöt ja tehtävät, tekniset ongelmat
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Ossi Mykkänen

Marvelin supersuosittu Avengers-tarina saatiin elokuvapuolella näyttävästi jonkinlaiseen päätökseen muutama vuosi sitten. Aiheen vetovoimaan uskoen Crystal Dynamics lähti kyhäilemään omaa näkemystään kaikkien rakastamista sankareista pelipuolelle. Nyt nämä kostajat ovat vihdoin kokoontuneet, ja odotukset ovat ymmärrettävästi korkealla.

Positiivisen vahvasti käynnistyvän Marvel's Avengersin tarina on pelin parhaita puolia. Raikkaalta tuntuva seikkailu uskaltaa tehdä mielenkiintoisia valintoja ja yllättäviä käänteitä pitkin matkaa. Tunnetut hahmot ovat hyvin edustettuina monipuolisine voimineen ja vastukset ovat hyvin linjassa sarjakuvissa ja elokuvissa nähtyyn menoon. Uutena päähenkilönä esiteltävä Samara on kiinnostava persoona ja oiva henkilö toimimaan siltana pelaajan ja supervoimia käsittelevän maailman välillä. Tämä silläkin uhalla, etten oikein osaa suhtautua hänen erityisvoimiinsa halutulla tavalla niiden tuntuessa jotenkin lapsellisilta ja oudoilta mahtavuuden sijaan.

Pelaaja pääsee hyödyntämään tarinan tarjoamaa monipuolisuutta oivasti myös pelillisesti. Eri sankareiden saappaisiin hyppääminen mahdollistaa erilaisten voimien hyödyntämisen, jonka myötä Marvel's Avengersin toiminta on kiitettävän monipuolista. Sankarillisen turpaan mätön ohella pelaaja voi muun muassa lentää, ampua ja hiippailla tehtävien näin vaatiessa. Jokaisella pelattavalla hahmolla on omat liikkeensä ja varustukset toimintojen suorittamiseen.

Ajatuksena tämä on mitä mainioin, mutta harmillisesti toteutus ei ihan pysy suunnitelman mukana. Ohjattavuus ei yksinkertaisesti taivu näin monimuotoiseen toimintaan varsinkaan näin usean eri kokoisen hahmon parissa. Koin joidenkin hahmojen liikkumisen jäykäksi siinä missä toiset tuntuvat vääjäämättä liian yliherkiltä kunnolliseen hallintaan. Verrattuna Crystal Dynamicsin Tomb Raider -peleihin, joissa Lara Croftin monipuoliset toiminnot istuvat hyvin yhden hahmon hallinnoitavaksi, Marvel's Avengersissa kokonaisuus on liian kirjava tähän. Taistelut muutenkin äityvät lähinnä napin rämppäyksiksi ja epämääräiseksi mesoamiseksi hallitun kamppailun sijaan, joita lukuisat eri iskut, suojautumiset ja väistöliikkeet enteilivät.

Marvel's Avengersin toinen ongelma hiukan kankean ohjattavuuden lisäksi, on sen tehtävärakenne. Erittäin mielenkiintoisesti ja napakasti tarinaan sidotut tehtävät vetävät alussa pelin pariin todella vahvasti. Kuitenkin hetken pelaamisen jälkeen tarinavetoisen etenemisen tilalle esitellään erillisiä sivutehtäviä ja meno alkaa tökkiä. Strike Teamiksi nimetyt tehtävät tuovat mukanaan "looter shootereista" tutut aarrearkut ja moninpelisisällön. Vaikka nämäkin tehtävät sidotaan huterasti tarinaan, tuntuvat ne kokonaisuutena kylmiltä ja persoonattomilta. Isoissa kentissä lähinnä mätetään vihollisaaltoja vastaan ja etsitään alueelle piilotettuja kätköjä sisältöineen. Harmillisesti juuri tästä leivotaan pelin päätoiminta.

Sisältöä hyödynnetään hahmon suojauksen loputtomaan paranteluun ja kehittelyyn, mikä tuntuu minusta aina täysin turhalta ja toiminnan keskeyttävältä säätämiseltä. Löydettyjä osia voi aktivoida erillisessä valikossa, jossa myös vanhempia ja heikompia osia voi poistaa. Luulisi olevan selvää, että aina se tehokkain osa halutaan päälle, ja kun viholliset vastaavat pelaajan tehokkuuteen, ei koko toiminnalla ole pohjaa. Lukemattomien vanhojen tavaroiden siivoaminen valikoista on se vihon viimeinen asia mitä haluan tehdä, jos voin taistella pahuutta vastaan supersankarina. Toki taisteleminen kavereiden kanssa supersankareina voi viehättää joitain, mutta itse koin tämän loputtomien "loottien" metsästyksen ja hahmon turhanpäiväisen kehittämisen ainoastaan harhauttavan pois pelin mielenkiintoisesta juonesta.

Graafisesti Marvel's Avengers on ilo silmälle. Vaikka hahmojen elokuvien versioista poikkeavat kasvot vaativat aluksi hieman totuttelua, on hahmot kuitenkin mallinnettu varsin yksityiskohtaisesti, ja animaatiot ovat todella eläväisiä. Suuret kentät ovat täynnä yksityiskohtia, ja erilaisten efektien täyttäminä nämä tuntuvat kaikin puolin uskottavilta. Erityisen hauskaa on pistää palasiksi lähes kaiken kentässä oleva tilpehööri nyrkein. Rymistely jättää jälkeensä kunnon tuhon jäljet. Peli myös sisältää lukuisia todella isoja ja näyttäviä toiminnallisia kohtauksia, joiden avulla supersankarillinen toiminta pääsee täyteen loistoonsa. Kaikki tämä kuitenkin kostautuu häiritsevän pitkillä latausajoilla jopa Xbox One X:llä pelatessa.

Äänipuoli on myös kaikin puolin ensiluokkaista. Ääniefekteihin on laitettu paljon ajatusta, ja monimuotoinen toiminta kuulostaa ilahduttavan dynaamiselta. Myös hahmojen ääninäyttely on viimeisen päälle tasokasta ja huoliteltua saaden hahmot tuntumaan uskottavilta.

Marvel's Avengers vaikuttaa lähtökohdiltaan juuri niin mahtavalta kuin mitä siltä osasi odottaa. Suuri ja monipuolinen toiminta yhdistettynä kiehtovaan ja uskottavaan tarinaan tempaisee pelaajan vahvasti laadukkaaseen pelikokemukseen kiinni. Kuitenkin alkuihastuksen jälkeen alkaa nousta esiin persoonattomia ratkaisuja ja tekotaiteellisia tapoja väkinäiseen kokemuksen pitkittämiseen. Vahvaa tarinaa laimennetaan turhanpäiväisillä tehtävillä ja hahmon kehityksen loputtomalla suolla, jota ei pelasta edes kavereiden kanssa käyskentely. Ohjauskaan ei pysty taipumaan niin monipuoliseen toimintaan kuin mitä peli siltä odottaisi. Pettymyksestä huolimatta Avengers on tarpeeksi laadukas pelikokemus jatkamaan suurta suosiota elokuvapuolella niittänyttä supersankarikohkausta.

7/10

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä