VL Media on kunnostautunut Suomeen eri tavoilla liittyvien teosten julkaisijana, oli sitten kysymys vanhoista mustavalkoisista suomalaiselokuvista, erilaisista dokumenteista tai vuodenaikaan sopivista ohjelmakokoelmista. Marskin vaietut sotilaat & Talvisotaa maailmalle on kahden dokumentin kokoelma, jossa on lisäksi hyvin lyhyt kolmaskin pätkä nimeltä Sotavankien lapset. Mitään ihmeempää ei ole luvassa, mutta mielenkiintoisia katsauksia Suomen lähihistoriaan.
Marskin vaietut sotilaat kertoo noin 300 juutalaisesta, jotka Suomen kansalaisina siis osallistuivat toiseen maailmansotaan Saksan rinnalla. Tästä joukosta ei ole juuri puhuttu, mutta nyt ääneen pääsee kourallinen vielä dokumentin tekemisen aikaan elossa olevia miehiä. Suurin osa ajasta käydään läpi miesten erilaisia muistoja, ja kertojaääni taustoittaa vielä laajempaa kuvaa hyvinkin onnistuneesti.
Dokumentti jää harmillisen pintapuoliseksi, mutta toisaalta se, mitä mukana on, on hyvää materiaalia. Juutalaiset itse eivät tuntuneet pitäneen palvelusaikaansa mitenkään erikoisena, ja oppivat osittain vasta sodan jälkeen, miten poikkeuksellista se oli. Viha ja rasismi saksalaisia kohtaan on silti ollut hyvinkin avointa jo sodan aikana, ja tietysti sama on pätenyt saksalaisten mielipiteeseen juutalaisia kohtaan. Onneksi yhden veteraanin tarinassa korostuu hänen käymänsä keskustelu saksalaisen upseerin kanssa, joka totesi lyhyesti, ettei hänellä henkilökohtaisesti ole mitään juutalaisia vastaan.
Toinen dokumentti Talvisotaa maailmalle on sitten yksipuolisempi kokonaisuus. Se kertoo pääasiassa kuvaushetkellä 101-vuotiaan veteraanin Hugo L. Mäkisen sodasta, joka tapahtui englannin kielen taidon vuoksi tai ansiosta lähinnä lehtimiehiä paikasta toiseen kuljettaen ja ulkomaailmalle sodasta raportoiden. Tarinat ovat kiinnostavia, sillä tästä vinkkelistä menneitä sotia ei ole juuri käsitelty julkisuudessa. Mitään erityisen mullistavaa ei ole luvassa, joskaan tuskin kukaan sellaista odottikaan.
Lisämateriaalina on torsoksi jäävä lyhyt kuusiminuuttinen dokumentti sotavankien lapsista. Sen mukaan sodan päättyessä venäläiset sotavangit palautettiin Suomeen, ja heiltä jäi eri tietojen mukaan ehkä parisataa lasta suomalaisnaisten kanssa. Sen ajan ilmapiirissä moisesta puhuminen ei ollut suotavaa, ja haastatellut nyt jo eläkeikään ehtineet naiset kertovat saaneensa kuulla isiensä taustoista vasta vuosikymmenien kuluttua. Tämä jos mikä on pätkä visusti vaiettua historiaa, josta katselisi mieluusti hieman seikkaperäisemmänkin dokumentin.
Kokonaisuutena julkaisu Marskin vaietut sotilaat & Talvisotaa maailmalle on kahden dokumentin paketti, ja ihan hyvä sellainen. Ei enempää eikä vähempää.