Suomi
Gamereactor
arviot
Mario vs. Donkey Kong

Mario vs. Donkey Kong toimii oikein hyvin

Marion omaperäisen pulmailun uudelleenlämmittely on piristävän monipuolista ja hauskaa ajanvietettä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Viime vuonna saadun uuden Mario-pelin jälkeen Nintendo palaa julkaisemaan vanhoja klassikoita uusiksi Switchille. Nyt vuorossa on alunperin vuoden 2004 Game Boy Advancelle tehty Mario vs. Donkey Kong (Nintendo Software Technology, 2004). Tyypillisen tasoloikan sijaan nyt päästään ratkomaan pieniä pulmia, kun Mario ottaa yhteen Donkey Kongin kanssa.

Nähdessään televisiossa mainoksen pienistä Mario-nukeista Donkey Kongin on yksinkertaisesti pakko saada nämä itselleen. Mutta koska kaupassa figuurit on loppuunmyyty, Donkey Kong päättää ryövätä nuket suoraan Marion tehtaalta. Tämähän ei tietysti käy Mariolle, joka ampaisee varkaan perään.

Vaikka Mario vs. Donkey Kong on kuvattu sivulta ja Mario liikkuu samalla tavoin kuin aikaisemmissa nimikkoseikkailuissaan, kyseessä ei ole tavanomainen tasoloikka. Peli keskittyy pienten pulmien selvittämiseen, jotka mahtuvat kokonaisuudessaan lähes poikkeuksetta yhteen ruutuun. Ideana on saada Mario hakemaan avain jostain päin kenttää ja kuljettaa avain kentässä olevaan oveen, jonne Donkey Kong on viimeisimmäksi paennut. Haastetta tehtävän suorittamiseen tulee kenttään sijoitetuista monipuolisista esteistä ja muun muassa aikaisempien Mario-pelien vihollisista. Ratkaisut vaativatkin pelaajalta kekseliäisyyden lisäksi nopeaa reagoimista ja sopivaa ajoitusta. Pelaaja voi kerätä bonuspisteitä noukkimalla pelialueelle laitettuja lahjapaketteja, joita tarvitaan myös tietyn verran, jotta seuraavat pulmat avautuvat pelattavaksi.

Tämä on mainos:

Nintendon taidokkaat ja pitkäikäiset pelinluontitaidot näkyvät Mario vs. Donkey Kongissa huolellisena ja napakkana pelattavuutena. Hahmon käsittely on tarkkaa ja viiveetöntä, ja kokonaisuudesta huokuu hyvä hallinnan tunne. Mario voi kävelyn ja hyppimisen lisäksi kävellä muun muassa käsillään ja näin torjua yläpuolelta tippuvia esineitä, mutta myös tehdä korkeampia hyppyjä. Eteenpäin päästään myös köynnöksiä kiipeillen ja liukutasoja hyödyntäen. Esteiden ja vihollisten lisäksi, vaikeuksia menoon tulee rajoitetusta liikkumisesta, kun avaimen on saanut mukaansa.

Pelin tavoite pysyy samana kentästä toiseen, mutta menoa monipuolistetaan uusilla esteillä ja vihollisilla teeman vaihtuessa maailmasta toiseen. Jokaisessa maailmassa on useampi niin sanottu peruspulma ja sen lisäksi erillinen pulmakenttä, jossa pelaajan ohjaamaa Mariota seuraa ryhmä pelastettuja Mario-nukkeja. Nämä nuket pitää ohjata läpi vaarojen Lemmings (Psygnosis, 1991) -tyyliin keräämään ympäri kenttää sijoitettuja kirjaimia ja saada ne tuotua takaisin kirstuun vahingoittumattomana. Tämän lisäksi jokaisen maailman päättää pomotaisto, jossa Mario ottaa yhteen Donkey Kongin kanssa kyseisen maailman teemojen mukaisessa kentässä. Erilliset pulmat ja taistot rikastuttavat pelikokemusta ja tuovat mukavaa vaihtelua peruspulmailuun.

Mario vs. Donkey Kongin audiovisuaalinen laatu on sen verran tasokasta, että pelaaminen tuntuu huolettomalta ja rennolta. Bugeja ei tule pelatessa vastaan ja peli rullaa sujuvasti Nintendo Switch OLEDilla. Kirkkaat värit ja pyöreät muodot tekevät ilmeestä sympaattisen ja helposti lähestyttävän. Hahmot ovat eloisia monipuolisen animoinnin myötä ja hahmosuunnittelu on tyypilliseen Nintendon tapaan omaperäistä ja kekseliästä. Äänimaailma istuu suloiseen ilmeeseen kuin punainen lätsä Mariolle. Hahmojen epämääräiset huutelut ovat hauskoja ja äänitehosteet sopivan pehmeitä. Musiikissa on reipas meno polkaisemaan peli käyntiin, mutta samojen rallien liiallinen kierrätys alkaa hieman tympiä. Musiikissa isompi ongelma on kuitenkin loppukenttien jazz-fiilistely, mikä on ärsyttävää pimputtelua ja saksofoni-irrottelua.

Mario vs. Donkey Kong on jälleen kerran omaperäinen ja laadukas peli Nintendolta. Kekseliäs pulmailu ja rautainen toteutus pitää pelin äärellä helposti muutamassa illassa läpipelattavan sisältönsä. Kun läpipeluu avaa vielä uusia haasteita sekä pelimuotoja ja peli on koettavissa myös kaverin kanssa samalta sohvalta, hauskaa viihdettä riittää pitkäksi aikaa. Toki kyseessä on vanhan klassikon uudelleen lämmittely. Tämä pistää miettimään, voisiko Nintendo luoda myös kokonaan uusiakin pelejä. Mutta olipa Mario vs. Donkey Kong uusi tai vanha kokemus, on se oiva esimerkki kekseliäisyydestä ja ehdottomasti tutustumisen arvoinen nyt parhaassa muodossaan.

Tämä on mainos:
Mario vs. Donkey KongMario vs. Donkey KongMario vs. Donkey KongMario vs. Donkey Kong
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Omaperäinen idea, rautainen toteutus, paljon puuhailtavaa
-
Ärsyttävä jazz-musiikki
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä