Suomi
Gamereactor
arviot
Mario Sports Superstars

Mario Sports Superstars

Yksitoikkoista pallopelien kierrätystä Mario-hengessä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Nintendo niputtaa useaan otteeseen tehdyt pallopelinsä saman nimikkeen alle. Jalkapallo, tennis, golf ja baseball saavat Mario Sports: Superstars -pelissä mukaansa uutuutena ratsastuksen, mikä eroaa lopusta tarjonnasta pelillisesti yhtä paljon kuin tyylillisestikin. Joka tapauksessa ilmassa on suuren kilpailun tunnetta, kun kymmenet Nintendo-pelien tutut hahmot ottavat mittaa toisistaan taskukoossa 3DS:llä.

Jalkapallossa pelaaja pääsee valitsemaan tiimiinsä kapteenin ja varakapteenin ohella joukon tusinapelaajia. Palloa potkimaan pääsee kerralla 11 pelaajaa molemmin puolin, ja ohjattava hahmo vaihtelee automaattisesti palloa seuraten (mokkea lukuun ottamatta). Kovassa menossa kuitenkin automaattinen hahmonvaihdos ei pysy mukana. Huomasin tekoälyhahmojen ottavan mittaa toisistaan ison osan pelistä, kun itse yritin saada kiinni kameran näyttämää aluetta. Tatilla liikkumisen lisäksi pelaaja voi joko syöttää tai potkaista palloa. Potkaisun suuntaan pystyy vaikuttamaan tattia kääntelemällä ainakin tutoriaalien mukaan, mutta en itse siinä onnistunut. Myös nappien rämppäily bufferoituu, joka johti enemmän kuin usein pallon syöttämiseen tyhjään kohtaan viheriöllä tai vastustajalle. Pelaajalle kertyy pelatessa tähtienergiaa mittariin, jonka täytyttyä avautuu pelaajalle mahdollisuus jonkinlaiseen superpotkuun. Tämä ei kuitenkaan takaa varmaa maalia, jotka olivat muutenkin aika tiukassa helpollakin vaikeustasolla.

Baseballissa pelaajalle on jälleen valittavana kapteeni ja varakapteeni lukuisista tunnetuista Nintendon hahmoista. Vaatetus on vähän vaihtunut, joista huomion kiinnitti prinsessa Peachin vähän liiankin pienet pöksyt. Pesiltä toisille juokseminen on jätetty tekoälylle, joten pelaaja pääsee baseballissa keskittymään ainoastaan syöttöihin ja lyönteihin. Tutoriaaleista huolimatta kesti hetken ymmärtää kuinka palloa hutkitaan tai kuinka syöttö onnistuu. Samalla onneksi tulivat tutuksi baseballin säännöt, jotka eivät itselläni olleet täysin selkeät. Syöttäessä tavoite on saada vastustaja lyömään huti. Tämä minimaalinen strategiaosuus käy nopeasti harvinaisen tylsäksi hitaalla tempollaan. Löydettyään sopivan syöttötyylin juuri oikeassa kohdassa ei tehtäväksi jää kuin reagoida oikealla hetkellä pyörivään mittariin, joka määrittelee syötön onnistumisen. Tästä eteenpäin ei vastustaja enää juuri palloon osunut, jolloin loppui myös tarve vaihtaa syöttötapaa. Palloon lyöminen oli taas yllättävän hauskaa, koska palloon piti osua juuri oikealla hetkellä onnistuneen lyömisen saamiseksi. Lähestyvän pallon oikeaa lyöntihetkeä silmällä pitäen pitää myös pyrkiä tulkitsemaan ovelan syöttäjän harhautusyrityksiä ja niiden pohjalta päätellä, milloin kannattaa lyöntiä yrittää ja milloin ei.

Tennis osoittautui vuorostaan lajeista vaikeimmaksi hallita. Pallon perässä juostaan ohjauksen tapahtuessa tyypilliseen tapaan tatilla. Lyöntejä sitten riittääkin perusnappien lisäksi kosketusnäytöltä jaettavaksi. Toki pelkästään perusnappeja painellen pallon saa verkon yli, mutta vastustajaa niillä ei kukisteta. Tenniskentälle tulee erilaisin väriläikin näkyville vastustajan lyömän pallon osumapaikka. Jokainen väri kertoo, mikä näppäinyhdistelmä on paras vastaamaan tulevaan palloon. Oikean yhdistelmän löytäminen ja ajoittaminen saa aikaan parhaimmillaan täysin ylivoimaisia läimäyksiä palloon, jolloin vastustaja on täysin voimaton. Ympäri kenttää juoksemisen lisäksi nappien painelu kahdesta eri kohdasta osoittautui aika hankalaksi koordinoida, eikä ärräpäiltä vältytty yrittäessäni voittaa edes pienintä pokaalia. Vähän vajaaksi jääneet ja muutenkin epäselvät ohjeet eivät tässä juuri auttaneet. Tenniksen peluu olikin ainoita lajeja kokoelmassa, mikä oli hyvin lähellä jäädä kesken.

Tämä on mainos:
Mario Sports SuperstarsMario Sports Superstars

Golfissa pallon lentorataa voi säädellä vapaasti muuttamalla kameran kuvakulmaa lähemmäksi pääteltyä laskeutumispaikkaa. Kun haluttu sijainti on lukittu, pääsee pelaaja valitsemaan mailan ja lyömään. Aloittelijoita peli pyrkii auttamaan tarjoamalla tilanteeseen sopivan mailan automaattisesti, jolloin pelaajan kontolle jää ainoastaan lyöminen. Siinäkään ei tarvitse miettiä kuin napista aktivoituvan mittarin seurantaa. Nopeasti täyttyvässä mittarissa peli on merkinnyt kohdan, jolloin pitäisi painaa lyöntinappia uudelleen. Tämä kohta merkitsee optimaalista vauhtia tarvittavaan lyöntiin. Mitä lähemmäksi oikeaa kohtaa osuu, sitä paremmin pallo tipahtaa haluttuun kohtaan. Sääolosuhtein tyylitellystä lentoanimaatiosta huolimatta pallon lentämisessä ei tunnu olevan käytetty minkäänlaista fysiikkaa, joten sattuman varaan ei ole jätetty mitään. Pallo kopsahtaa lopulta viheriölle, mikä käynnistää puttaustoiminnan. Tämä ei kuitenkaan eroa tavallisesta lyönnistä oikeastaan mitenkään, vaan sama täyttyvä mittari on silloinkin edessä. Kisaillessa tietokonevastustajaa vastaan toisen lyöntejä joutuu aina hetken katsomaan ennen ohittamista omaan vuoroon. Odottaminen alkaa vähän tökkiä, vaikka eivät radat kovin pitkiä olekaan.

Ratsastuskilpailu eroaa paitsi tyylillisesti myös pelillisesti kaikista muista Mario Sports: Superstarsin lajeista. Ratsastajan lisäksi myös kopukka on valittavissa muutamasta eri vaihtoehdoista, joista jokaisella on omat vahvuutensa nopeuden ja kestävyyden tapaan. Hepalla ratsastetaan pitkin erilaisia reittejä hyppien eteen tulevien esteiden yli. Napista tehtävän hypyn ja tattiliikkumisen lisäksi hevosta on mahdollista niin sanotusti piiskata kovempaan laukkaan. Heppa myös tykkää laumassa liikkumisesta, joten porukassa karauttaminen saa hevosen liikkumaan nopeammin. Jo pelkästään nämä ominaisuudet huomioon ottaen on ratsastukseen selvästi panostettu muita lajeja enemmän. Kisailuun on lisätty myös täysin videopelimäiset power up -esineet, jotka viimeistään irroittavat ratsastuksen kokonaan realistisuudesta. Radalle on asetettu ilmassa leijuvia kolikoita joko porkkanan tai tähden kuvalla koristeltuna. Porkkanoista heppa saa virtaa juosta pitempään, ja tähdet taas kerryttävät energiaa erilliseen mittariin. Sen täyttyessä hepalle voi aktivoida turbovaihteen, jolloin laukka on hetkellisesti huomattavasti nopeampaa. Radalle on esteiden lisäksi laitettu niin sanottuja vauhtisektoreita, joiden päältä juokseminen aktivoi tammassa hetkellisen vauhtipyrähdyksen. Ratsastus on kuin Mario Kartin pelaamista ilman aseita.

Jokaiselle lajille on normaalin pelitilan lisäksi niin sanottu pro-tila, jolloin nappeja ja kaiken maailman säätömahdollisuuksia tulee enemmän. Tällöin pelaaja pääsee monipuolisemmin vaikuttamaan peliin ja vaikeustasokin kovenee. Virtuaaliurheilun saavutuksista pääsee kisaamaan kavereiden lisäksi myös kolmessa eri turnauksessa, joissa pokaaleja jaetaan vain voittajille.

Tämä on mainos:

Visuaalisesti ja teknisesti Mario Sports: Superstars on vankkaa Mario-laatua, mitä Nintendolta voikin odottaa. Selkeät värit ja pyöreät muodot saavat pelin näyttämään sympaattiselta. Yksityiskohtien määrä kokonaisuudessa ei päätä huimaa, mutta keskittyminen oleelliseen on hyvin nostettu esiin. Myös musiikillisesti ja äänimaailman puolesta pelistä kumpuaa miellyttävää koko perheen kisatunnelmaa, jota korostavat hauskat välivideot urheiluruudun tapaan. Silti varsinkin urheilupelejä karsastavalle peli käy varsin tylsäksi ja sellaiseksi aivan liian nopeasti. Muutamaa ihan hauskaa lajin osiota lukuunottamatta peli ei oikeastaan herättänyt muuta kuin turhautuneisuutta. Jos sattuu omistamaan entuudestaan Mario- tai Nintendo-urheilua, ei tälle kokonaisuudelle oikein löydy hankkimisperusteita.

Mario Sports SuperstarsMario Sports Superstars
HQ
HQ
HQ
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
+
Laadukkaat Mario-grafiikat, kisatunnelma, baseball-lajin lyöminen
-
Tylsä ja kierrätetty kokonaisuus, jaliksen huono kamera, ratsastuksen irtonaisuus kokonaisuudesta, epäselvät tutoriaalit
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Mario Sports Superstarsin avausvideo

Mario Sports Superstarsin avausvideo

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Maaliskuun 10. päivä juhlitaan Nintendon 3DS-käsikonsolilla, sillä Mario Sports Superstars julkaistaan yhteensä viiden erilaisen urheilulajin voimin: baseball, golf,...



Ladataan seuraavaa sisältöä