Suomi
Gamereactor
arviot
Mario Party 9

Mario Party 9

Wii-konsoli on suorastaan luotu sosiaalisille peleille. Monet ostivat sellaisen vain pystyäkseen jakamaan pelisessioidensa riemun omassa olohuoneessaan yksinkertaisen ohjaimen heilautuksella.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Faktahan on, että bilepelejä Wiillä piisaa, mutta monet niistä eivät ole aivan valtaisan laadukkaita. Nintendo määritteli bilepelien konseptin 14 vuotta sitten megamenestyneellä Mario Partyllaan, mutta on sittemmin päästänyt pelisarjan sivuraiteille. Varsinkin edellinen kahdeksas osa oli katastrofaalinen esitys. Nyt kun markkinat ovat bilepelejä pullollaan, Nintendo haluaa jälleen loistaa pienen aallonpohjan jälkeen ja näyttää kaikille, mistä hyvät bilepelit tulevat. Mario Party 9:n merkeissä tässä ollaan onnistuttu todella hyvin.

Edellisen osan pääasiallisena ongelmana oli innovaation ja sujuvuuden puute sekä matalat tuotantoarvot. Näitä kaikkia kolmea aspektia on nyt työstetty rutkasti. Mario Party 9 ottaa mallia Wii Partystä ja tuloksena on dynaamisempi pelikokemus, radikaalisti muunnetut pelimekaniikat ja koreampi ulkoasu.

Supertähdet on nyt jätetty pois laudalta, joten nopanheittoihin perustuvat kilpajuoksut kulta-aarteelle ovat eilisen tuulia. Nyt neljä hahmoa huristavat pelilautaa ympäri ajoneuvolla. Minitähtiä kerätään pelaamalla minipelejä ja törmäämällä bonustapahtumiin, ja kierroksen lopuksi eniten minitähtiä kerännyt tietysti voittaa. Laudan puolivälissä ja lopussa kohdataan puolestaan erilaisia pomovastustajia.

Mario Party 9
Nintendon aiempiin peleihin tutustuneet ovat kotonaan myös Mario Party 9:n minipelien kanssa.
Tämä on mainos:

Joitakin sarjan vanhempia ystäviä saattaa hieman haitata tulla "sidotuksi" kanssapelaajiin tällä tavalla. Tämä on ihan ymmärrettävää, eikä olisikaan haitannut jos lautaa saisi käydä lävitse vapaasti vanhaan tapaan. Silti, kun peliä kokeilee muutaman kerran, paljastuu uusi systeemi todella raikkaaksi uudistukseksi vanhaan mekaniikkaan.

Myöskään strategisia aspekteja ei olla unohdettu, koska noppaa heittävä pelaaja pystyy tekemään itseään hyödyttäviä valintoja esimerkiksi ajoneuvon reitin muodossa. Myös tiettyyn ruutuun tähtäämällä voi vaikuttaa tuloksiin. Joukkueen kapteeni saa tämän lisäksi minitähtibonusta jokaisen minipelin lopuksi.

Kun tähän vielä lisää pomovastukset, on kyseessä melkoinen parannus entiseen. Pelissä on paljon enemmän persoonallisuutta ja se nivoutuu huomattavasti paremmin Mario-universumin osaksi. Pomotaistelut ovat hieman pidempiä yhteistyöhön perustuvia minipelejä, joiden taistelujärjestelmät ovat omaperäisiä ja hauskoja. Lopputulosta kohden työskennellään yhdessä, mutta iskemällä eniten ja toimittamalla viimeisen lyönnin saa jälleen lisää bonuksia itselleen.

Mario Party 9:n minipelien valikoima on yksi sarjan parhaita. Se on melkoinen saavutus etenkin yhdeksän pelin ja noin tuhannen idean jälkeen. Ohjaus on paljon luotettavampaa kuin kahdeksannessa osassa, ja paljon helpommin avautuvaa kokemattomille pelaajille sekä klassisen ohjaimen ystäville, koska ruudun osoittelu on melkein kokonaan unohdettu. Enimmäkseen pelissä käytetään d-padia, nappeja sekä Wii Remoten kallistelua ja ravistelua. Ohjauksen vaste on kautta linjan erinomaista. Pelisuunnittelu on monipuolista eikä niin konservatiivista kuin aiemmin, ja melkein kaikki 80 minipelistä ovat hauskoja.

Tämä on mainos:

Kuten tavallista, näiden minipelien lopputuloksen määrittelevät taito, strategia, refleksit ja melkoinen määrä onnea, mikä pätee myös laajempaan lautaan. Peli lisää jännitystä loppua kohden selkeillä ja epäreiluillakin muutoksilla pelitilanteeseen. Se vaikuttaa kuitenkin tasapainoiselta, ja takaa kilpailuhengen säilymisen ystävien välillä.

Mario Party 9 on myös huomattavan kaunis peli ja eroaa selvästi edeltäjistään. Värikäs visuaalinen ilme noudattelee Mushroom Kingdomin esimerkkiä, mutta tuoreempien pelien kuten Super Mario Galaxyn ja Super Mario 3D Landin vaikutus näkyy sekä pelilaudassa että minipeleissä, jotka näyttävätkin näiden pelien kentiltä. Kaikki on uskaliaampaa, luonnollisempaa, hienovaraisempaa ja pehmeämpää. Laudalla on tarjolla uusia kamerakulmia, animaatioita sekä lukuisia uusia efektejä, jotka ottavat konsolista viimein kaiken irti.

Mario Party 9Mario Party 9Mario Party 9
Bowser on aina valmiina hämmentämään meininkejä lopun jo häämöttäessä.

Kun olet lopettanut lautojen pelaamisen, etkä enää halua uusia minipelejä samaan sessioon, on aika kokeilla lisäpelejä kuten Goomba Footballia, jonka parissa peli-ilo voi venähtää jopa aina aamuun asti. (Uskokaa pois, kokeiltu on.) Näissä ekstroissa on kuitenkin pari puutetta. Niistä ei saa ihmeempää irti yksinpelinä, ja niiden olisi kannattanut ammentaa enemmän pelisarjan historiasta.

Mario Party 9 esittelee Nintendon osaamista genressään. Se on yksi parhaita bilepelejä mitä voi Wiille löytää ja mielikuvituksellisimpia osia omassa sarjassaan. Nämä ovat hyviä syitä bailata jälleen. Juomat kylmään ja kaverit kylään.

Mario Party 9
Mario Party 9
Mario Party 9
Mario Party 9
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Kaunis ja mielikuvituksekas, paremmat tuotantoarvot, ohjauksessa hyvä vastine, todella hauskat minipelit, monipuoliset pelilaudat, innovaatio.
-
Vanhat fanit voivat hieman karsastaa, hahmot eivät eroa toisistaan, vähän tekemistä yksinpelissä, ei ammenna tarpeeksi sarjan pitkästä historiasta.
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Mario Party 9Score

Mario Party 9

ARVIO. Kirjoittaja David Caballero

Mario Party 9 on nopeampi, kauniimpi ja innovatiivisempi kuin edeltäjänsä. Laita juomat jo valmiiksi kylmään.Ladataan seuraavaa sisältöä