Gamereactor Suomi. Katso tuoreimmat pelitrailerit mukaan lukien kuumat haastattelut suurimmista pelitapahtumista ympäri maailman. Gamereactor käyttää cookieseja taatakseen parhaan mahdollisen selailukokemuksen sivustollamme. Jos jatkat eteenpäin niin oletamme, että hyväksyt cookies-käytäntömme.

Suomi
Gamereactor
arviot
Mario & Luigi: Bowser's Inside Story + Bowser Jr.’s Journey

Mario & Luigi: Bowser's Inside Story + Bowser Jr.'s Journey

Erikoinen kolmikko saa vatsan kääntymään.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Mario & Luigi: Bowser's Inside Story + Bowser Jr.'s Journey on uusintajulkaisu vuoden 2009 Nintendo DS -pelistä. Grafiikkaa on paranneltu, ja mukana on myös uusi taktinen tarinajakso Bowser Jr.'s Journey.

Bowser's Inside Storyn aluksi Sienivaltakuntaa riivaa erikoinen tauti nimeltä blorbs. Onnettomat taudinsaajat turpoavat huvittaviksi ilmapalloiksi. Paniikin iskiessä Princess Peach järjestää kokouksen, johon Bowser kuokkii. Mario ja Luigi ajavat Bowserin tiehensä, joka harmistuneena syö epämääräisen kauppiaan tarjoaman erikoisen sienen. Seuraavaksi Bowser onkin pakotettu hengittämään sisäänsä kaiken eteen osuvan, mukaan lukien Marion ja Luigin. Bowserin myrkytys paljastuu pahis Fawfalin tekosiksi, ja nyt Bowserin ja putkiveljesten on tehtävä yhteistyötä pahuuden poistamiseksi.

Aiempien Mario & Luigi -pelien tyyliin luvassa on tasoloikkaa, pulmanratkontaa ja vuoropohjaista taistelua. Veljeksiä ohjataan vuorotellen antaen Mariolle käskyjä A-napilla ja Luigille B-napilla. Ajoittain painamalla X-nappia pääsee ohjastamaan Bowseria. Taisteluissa on ajoitus tärkeää, eli on painettava oikeaa toimintanappia oikeaan aikaan. Mukana on myös erikoisiskuja, jotka ovat inspiroituneet muista Mario-peleistä. Kokonaisuus taipuu yllättävän hyvin vuoropohjaiseen roolipeliin.

Bowserin Nose Deck, Flame Pipe ja muut suoliston paikat tekevät pelin maisemien tutkimisesta hyvin poikkeuksellisen kokemuksen. Päivitetty versio ottaa ilon irti 3DS:n kahdesta ruudusta, joita hyödynnetään moneen eri otteeseen. Erikoisliikkeen avulla Bowser voi hengittää pienempiä vihollisia sisäänsä, jolloin veljekset hoitavat tappelun Bowserin puolesta.

Muutamien pienien tuunailujen ohella päivitetty graafinen asu on se suurin muutos alkuperäiseen peliin verrattuna. Silti tuntuu siltä, että alkuperäisessä pelissä oli enemmän omanlaistaan persoonaa. Uudessa versiossa on enemmän elokuvallisia jaksoja, ja kokonaisuus näyttää eittämättä kirkkaammalta ja yksityiskohtaisemmalta. DS-peli on ollut jo valmiiksi taaksepäin yhteensopiva 3DS:llä, joten olisin toivonut päivitettyyn versioon jotain muutakin kuin vain graafista parannusta. Esimerkiksi muutama uusi vihollinen ja jokunen uusi varuste olisi kantanut jo pitkälle.

Tämä on mainos:
Mario & Luigi: Bowser's Inside Story + Bowser Jr.’s JourneyMario & Luigi: Bowser's Inside Story + Bowser Jr.’s JourneyMario & Luigi: Bowser's Inside Story + Bowser Jr.’s Journey

Bowser Jr.'s Journey kulkee mukana päätarinan ohella. Siinä juniori ottaa johdon isän poissa ollessa. Bowser's Inside Storysta juniorin reissu eroaa siten, että taistelut ovat taktisia ja pienen partion käyttöön perustuvia. Avain voittoon on sijoittaa joukot älykkäästi kentälle siten, että oma joukko saavuttaa etulyöntiaseman. Oman tiiminsä voi rakentaa kaikkiaan yhdeksästä käskyläisestä, joita on kolmea tyyppiä: lentävä, lyömäaseisiin luottava ja kaukaa hyökkäävä. Kunkin tyypin vahvuudet ja heikkoudet on helppo ymmärtää, ja logiikka tuo mieleen kivi-paperi-sakset-logiikan.

Tappelut kestävät yleensä 3-4 erää, ja ottelu päättyy vastustajan kapteenin kaaduttua. Pelaaja toki häviää, jos Bowser Jr. ottaa liiaksi osumaa. Omia käskyläisiä ei ohjasteta suoraan, vaan on reagoitava aikarajallisiin käskyihin, ja käytettävä erikoisliikkeisiin Bowser Jr.:n CP-pisteitä. Vastassa on laaja valikoima pahiksia aina lakituista lentäviin goombiin saakka, joista jokaisella on omat tilastonsa ja hyökkäyksensä. Omat joukkonsa voi myös asetella erilaisiin muodostelmiin saadakseen lisäetuja. Lisäksi joukko saa erityisiä bonuksia riippuen siitä, kuka on asetettu First Officeriksi. Ennakkoon toimiensa suunnitteleminen on kuitenkin pakollista, sillä tappelun aikana ei muutoksia kokoonpanoon voi enää tehdä.

Kehnoimmin toteutettu osa-alue tässä lisätarinassa on rytmitys. Pääpelistä poiketen tarjolla ei ole avointa maailmaa tutkittavaksi, jolloin pelaaminen on taistelusta toiseen rämpimistä lyhyiden tarinajaksojen välillä. On silti sanottava, että tarina on ensiluokkaisesti kerrottu. Silti taisteleminen on niin itseään toistavaa, ettei pelata jaksanut kuin muutaman tappelun kerrallaan. Tappelupaikat on otettu suoraan emopelistä sellaisinaan. Tämä on ymmärrettävää, koska juniorin tarina tapahtuu samaan aikaan pääpelin kanssa. Silti harmittava seuraus on toiston tuntu.

Tämä on mainos:

Bowser's Inside Story on vielä 10 vuotta julkaisunsa jälkeenkin yksi parhaista Mario & Luigi -peleistä. Odotin silti remasteroinnilta enemmän. Grafiikka on mukavasti päivitetty, mutta ydinkokemus on silti käytännössä aivan sama kuin ennenkin. Bowser Jr.'s Journey on mukavaa vaihtelua pelattavuuden puolesta, mutta epäonnistunut rytmitys ja itseään toistava rakenne alkavat nopeasti ärsyttää. Alkuperäinenkin on 3DS:llä pelattavissa taaksepäin yhteensopivuuden turvin, joten ainakaan toista kertaa ei tätä peliä kannata hyllyynsä hankkia.

Mario & Luigi: Bowser's Inside Story + Bowser Jr.’s Journey
HQ
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Peruspeli on edelleen hyvä, hauska ja erikoinen tarina, tuttu ja hiottu pelattavuus
-
Parannettu grafiikka ei aina tee vaikutusta, lisäsisältöä olisi saanut olla enemmän, Bowser Jr.'s Journey toistaa liikaa itseään
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä