Suomi
Gamereactor
arviot
Manor Lords

Manor Lords (Early Access) on jo nyt mahtava kaupunginrakennuspeli

Kaupunginrakennuspelissä on kunnianhimoa ja potentiaalia.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Asiaankuuluva taiteellinen tyyli, musiikki ja mahdollisuus yksilöidä pelistä sellainen kuin haluaa ovat Manor Lordsin lähtökohdat. Kyseessä on keskiaikaan sijoittuva kaupunginrakennuspeli. Suurin piirtein kaikkea voi muokata ja varsin perusteellisesti niin halutessaan. Kehittäjien mukaan Manor Lordsia ei kuitenkaan sovi verrata esimerkiksi Total Wariin tai Cities: Skylinesiin.

Reaaliaikaisista taistoista huolimatta Manor Lords on ennen kaikkea kaupunginrakennuspeli. Tempo on hyvin hidas, ja alussa työntekijät vain kuljettavat tavaroita paikasta toiseen. Ensin puut kaadetaan ja hakataan lankuiksi, ja kuljetuksen jälkeen toinen työntekijä rakentaa talon. Näin alkaa oman kaupungin kasvattaminen. Työntekijät ovat mukana koko ajan, sillä he elävät, ikääntyvät ja kuolevat pelin edetessä.

Kehittäjä Slavic Magic on tehnyt työtä paitsi musiikin ja taiteellisen tyylin parissa, mutta myös grafiikan ja pelattavuuden kanssa. Tulos on parempi kuin mitä indiepeliltä voisi odottaa. Lopputuloksena on, että pelaajana minua kiinnostaa se yhteisö, jonka peliini luon. Lopuksi kaupunkiin nousee linnoja ja muureja, mutta matka on kuitenkin se tärkein asia. Oman työn edistymistä voi tarkastella läheltä yksityiskohtaisesti. Ja kaikki tuntuu elävältä ja oikealta, kun vuodenajat ja vuorokausi vaihtuvat. Ja toki valinnoista riippuen kaupungit näyttävät erilaisilta. Kaupungin kehittyessä otetaan laajempia alueita haltuun, ja näin alueiden tarvikkeet tulevat pelaajan käyttöön.

Tämä on mainos:

Vuodenajat vaikuttavat satoon, siihen mitä omat asukkaat tekevät ja miltä ympäristö näyttää. Ja toki vuodenaika vaikuttaa siihenkin, mille on eniten kysyntää juuri sillä hetkellä. Kevään koittaessa lumen sulaminen tuntuu hyvältä, vaikka kyseessä onkin pelkkä peli.

Käyttöliittymä ja valikot voisivat olla paremmat. Tälläkin hetkellä minulla on yli viisi kuvaa samanlaisilta näyttävistä rakennuksista. Siksi on pakko laittaa hiiren kursori kuvan päälle ja lukea, mikä onkaan kyseessä. Toisaalta rakennusalueita on helppo rajata, valita oikea panostus teknologiavalikosta ja niin edelleen.

Taistelut eivät ole niin isossa roolissa kuin ehkä voisi luulla, sillä kestää oman aikansa, ennen kuin kaupunki pystyy tuottamaan sotilaita asukkaistaan. Ja toki tarvitaan haarniskoita ja aseita. Pelaaja voi myös palkata palkkasotilaita avuksi taistelemaan. Taistot käydään reaaliajassa kaupunkien ulkopuolella. Vaikutuin siitä, miten pahiksen voi houkutella ansaan tekemällä itse taktisen vetäytymisen. taistelun johtaminen on saumatonta ja sujuvaa.

Yhteisön rakentamisessa on runsaasti vaihtoehtoja. Kampanjan loppuun pääsemiseksi on monta erilaista tietä, mutta tässä ne isoimmat ongelmat nostavat päätään. Peli suurin piirtein vain loppuu, ja melkein kesken. Ehkäpä kehittäjät tekevät ajan kanssa loppuratkaisusta mielenkiintoisemman.

Tämä on mainos:

Manor Lords on mahtavasti kokoon laitettu kaupunginrakennuspeli niille, joilla on kärsivällisyyttä ja kiinnostusta tarinaa kohtaan. Musiikki erottuu ilahduttavasti joukosta, ja eläväksi tehty maailma tekee keskiaikaisen yhteisön toimivaksi. Pelattavia alueita ei juuri ole erilaisia, ja jotkut pelilliset ominaisuudet puuttuvat. Mutta tämähän on vasta Early Access, vaikka potentiaalia onkin. Jo nyt peliä voi suositella, ja aikanaan valmiina kyseessä voi olla sitten oikea mestariteos.

Manor LordsManor LordsManor Lords
Manor LordsManor LordsManor Lords
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Hyvä suunnittelu, mahtava grafiikka, yksityiskohtaisuus, hyvät pelimekaniikat, paljon uudelleenpeluuarvoa
-
Käyttöliittymän lukeminen voi olla haastavaa, tarinan loppuosuus kaipaa lisää sisältöä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä