Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Mandela: Long Walk to Freedom

Mandela: Pitkä tie vapauteen

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Nelson Mandelan omaelämänkertaan pohjautuva Mandela: Long Walk to Freedom kertoo Etelä-Afrikan ensimmäisen mustan presidentin tarinan tämän valtaannousuun asti.

HQ

Elokuvan kantava voima on tietysti Idris Elba, joka esittää vahvasti Mandelaa nuoresta miehestä aina vanhuuteen saakka. Meikkiosasto on tietysti tehnyt osansa muodonmuutoksen avittamiseksi, mutta se ei olisi mitään ilman Elban omaa, mittavaa panostusta. Elämänsä kunnossa oleva näyttelijä taipuu arvokkaasti ja yllättävän uskottavastikin vanhukseksi kohti elokuvan loppua.

Vaikka Long Walk pohjaakin Mandelan omiin kirjoituksiin, ja on tätä kautta osa hänen henkilökulttinsa vaalimista, esitetään vuonna 1999 kuollut suurmies siinä kiitettävän monitahoisesti. Mandelan naisseikkailut ja myrskyisät ihmissuhteet eivät ole kaunista katsottavaa, ja ne olisi helposti voitu silotella pois lopullisesta tuotteesta. Onneksi näin ei kuitenkaan olla tehty, vaan rosoisemmat kohdat on jätetty paikalleen.

Toisaalta Long Walk tulkitsee Etelä-Afrikan historiaa nimenomaan päähenkilönsä näkökulmasta, eikä se siten anna katsojalle erityisen laveaa käsitystä apartheid-valtion kehityksestä. Merkittävät tapahtumat jäävät vain yksittäisiksi kohtauksiksi, jonka vuoksi niiden historiallinen konteksti pitäisikin tietää etukäteen. Tietysti elämänkertaelokuvan tulisikin keskittyä päähenkilöönsä, mutta tämän pään sisälle jääminen tuntuu osin menetetyltä tilaisuudelta valottaa ilmiötä, joka vallitsee vielä nykyäänkin eräissä valtioissa.

Ainakin elokuva karistaa arjen kuvauksellaan uskomuksia siitä, että valkoinen Etelä-Afrikka oli jonkinlainen läntisen sivistyksen helmi, jota ympäröi keihäitä heiluttavaa heimoväkeä eläimennahoissa. Mandela itse toimi lakimiehenä, ja musta väestö eli ennen apartheid-politiikan sanelemia pakkosiirtoja valkoisen väestön joukossa.

Tämä on mainos:

Kuten sanottua, Long Walk nojaa raskaasti Idris Elban suoritukseen, ja tällä mittarilla elokuva on erinomainen. Se kuitenkin hypähtelee ajoittain rauhattomasti ajanjaksosta toiseen, eivätkä niistä mielenkiintoisimmat saa suurinta minuuttimäärää osakseen. On kuin rennon alun jälkeen oltaisiin huomattu, että leffastahan tulee aivan liian pitkä, ja tahtia olisi sitten tämän vuoksi kiristetty.

Elokuva ei myöskään voita pisteitä omaperäisyydestä. Tällaisia elämänkertaelokuvia tulee televisiosta harva se arkipäivä, etenkin loppuillasta sitten kun suurin osa katsojista on jo unten mailla. Mandelan elämänkerta on kenties liian kunnianhimoinen paketti sovitettavaksi yhteen elokuvaan, ja voi olla, että lopputulos jää tämän vuoksi osin hajuttomaksi ja mauttomaksi. Ilman pääosanesittäjäänsä se jäisikin pisteissä kahta kehnommaksi.

Mandela: Long Walk to Freedom
Tämä on mainos:
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä