Suomi
Gamereactor
arviot
Madden NFL 10

Madden NFL 10

Uusin kainalopallopeli on jälleen täällä. Viimevuotinen Madden oli puutteistaan huolimatta oikein hyvä peli, eikä takapakkia ole otettu lainkaan. EA on nimittäin oppinut virheistään ja tämänvuotinen peli pistää edelliselle vuodelle jauhot suuhun. Mitään ei ole karsittu pois, vaan peliin on tehty ilahduttavasti isoja ja oikeita uudistuksia. Tosin Superstar-pelitila on täysi floppi, mutta siihen ei kannata kiinnittää mitään huomiota.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Aivan ensimmäisenä uudessa Madden NFL 10:ssä pistää silmään uudistettu ulkoasu. Koko peli on nyt rakennettu niin, ettei pelaajan tarvitse kahlata edestakaisin valikoissa, vaan kaikki onnistuu muutamalla painalluksella. Vaikka kyseessä on kosmeettinen uudistus, sen merkitystä pelikokemukseen ei voi olla korostamatta.

Ulkoasullisten uudistusten edut huomaa parhaiten useita vuosia kestävässä Franchise-pelitilassa, jossa pelaajan tehtävänä on luotsata joukkuettaan läpi vuosien. Kerrankin kaikki oleelliset asiat löytyvät jo etusivulta. Sieltä löytyvät tiedot loukkaantumisista, pelaajanvaihdoista, raha-asioista, peliasetuksista ja niin edelleen. Peli-ikkunan ulkoasukin muistuttaa urheilulähetystä, joten pisteet kotiin EA:lle tällä saralla.

Madden NFL 10:n muutokset eivät jää vain kosmeettisiksi, sillä itse pelimoottoria on myös uudistettu rajulla kädellä. Suurin kunnia parannuksista kuuluu Pro-Tak -järjestelmälle, joka mahdollistaa aiempaa realistisemmat animaatiot. Tällöin pelin kulku tuntuu todella oikealta ottelulta, eikä vain sarjalta purkitettuja animaatioita. Taklauksia pystyy nykyisin ohjaamaan haluamaansa suuntaan ja onnistuessaan ne rysähtävät perille ihanan rusahduksen säestäminä. Mikäli yksi mies ei riitä pistämään hyökkääjää maihin, voi avuksi ottaa maksimissaan kahdeksan kaveria. Pro-Tak mahdollistaa myös pelinrakentajien taklaamisen kesken heiton ja tällöin tuloksena voi olla todella vaappuva ja huono heitto.

Pelaajat tuntuvat myös käyttäytyvän yleisesti ottaen älykkäämmin kuin edellisessä osassa. Esimerkiksi hyökkääjien linjamiehet osaavat vihdoinkin muodostaa pelinrakentajan ympärille kunnollisen taskun. Tämä helpottaa huomattavasti heittopelien toteutusta, kun ihmispelaajan ei tarvitse erikseen kantaa huolta törttöilevistä virtuaalipelaajista. Toisaalta puolustuskaan ei koostu enää laumasta selvännäkijöitä -- pelinrakennus onnistuu hyvin, kun kaikki puolustajat eivät singahda automaattisesti pallonkantajan kimppuun. Onnistuinpa kerran jopa juoksemaan 10 jaardin maalin, kun vastustajan takapuolustaja juoksi autuaasti pallonkantajan ohi ja tajusi vasta pari metriä miehen ohittamisen jälkeen virheensä. Tällä kertaa tekoäly sentään oppii virheistään ja mikäli samaa pelikuviota juoksuttaa usein, osaa puolustus muuttaa taktiikoitaan kyseiseen peliin sopiviksi. Pelityyliään täytyy siis osata sekoittaa ja samanaikaisesti täytyy pyrkiä hyödyntämään vastustajan heikkouksia.

Tämä on mainos:

Yksi tärkeä uudistus liittyy myös itse pelaajiin, sillä tänä vuonna pelaajien väliset erot ovat todella suuria. Yhdessä joukkueessa on yleensä yksi tai kaksi tähtipelaajaa ja muut ovat sitten sellaista kuvainnollista tykinruokaa. Ja koska tähtipelaajat ratkaisevat pelejä, täytyy heidän fyysisestä hyvinvoinnistaan huolehtia asianmukaisesti. Tänä vuonna haavereita tuntuu nimittäin sattuvan tämän tästä ja mikäli loukkaantunutta pelaajaa ei päästä kentältä pois, voi tuloksena olla pahimmillaan koko kauden katkaiseva vamma. Omalla urallani näin kävi Cowboys-joukkueen pelinrakentajalle Tony Romolle, jolla murtui kiitospäivänä solisluu voimakkaan taklauksen seurauksena. Tuloksena oli 11 viikkoa sairaslomaa ja loppuvuosi mentiin sitten vaihtopelaajilla.

Tähän asti peli on ollut pelkkää ylistyslaulua ja syystäkin. Madden NFL 10 onnistuu hienosti parantamaan edellistä osaa vaivanneita lastentauteja. Yksi osa pelistä kaipaisi kuitenkin täydellistä uudistusta. Kyseessä on Superstar-pelimuoto, jossa pelataan vain yhdellä pelaajalla. Tämä ura on siirretty peliin lähes sellaisenaan edellisvuodesta. Kyllä tätä yhden pelin verran jaksoi kokeilla, mutta sen jälkeen palasin pikaisesti varsinaisten otteluiden pelaamiseen.

Madden NFL 10 onnistuu siis viemään pelisarjaa jälleen eteenpäin. Ainoastaan Superstar-tila täytyisi uusia kokonaan ja selostajaparilla voisi olla enemmän repliikkejä, mutta muuten kyseessä on erittäin laadukas paketti.

Madden NFL 10
Tämä on mainos:
Madden NFL 10
Madden NFL 10
Madden NFL 10
Madden NFL 10
Madden NFL 10
Madden NFL 10
Madden NFL 10
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Näyttää ja tuntuu oikealta amerikkalaiselta jalkapallolta, tekoäly osaa mukautua pelityyliin, Pro-Takin tuomat uudistukset, pelaajien erot ovat kunnolliset, vammat toimivat järkevästi, valikot näyttävät hyviltä ja navigointi on vaivatonta
-
Superstar-pelitila on täysin turha, selostajien jutut ovat juuttuneet edellisvuoteen.
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

1
Madden NFL 10Score

Madden NFL 10

ARVIO. Kirjoittaja Leevi Rantala

Madden NFL 10 onnistuu parantamaan edellisvuoden painoksesta selkeästi. Etenkin uusitut animaatiot luovat tunnelmaa mainiosti.Ladataan seuraavaa sisältöä