Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Beguiled

Lumotut

Suorastaan unettavan pitkäveteinen historiallinen draama.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Elokuva The Beguiled eli Lumotut perustuu jo 1970-luvun alussa tehtyyn Thomas Cullinanin romaaniin. Ohjaaja Sofia Coppolan käsittelyssä pienestä draamasta kehkeytyy poikkeuksellisen yksitoikkoinen elokuva, jonka huippukohdat voi laskea yhden käden sormilla.

HQ

Kourallinen eri ikäisiä naisia elelevät keskenään isossa talossa keskellä Yhdysvaltain erämaata, ja ympärillä riehuu sisällissota. Elokuva siis sijoittuu 1860-luvulle. Eräänä päivänä naisten elämään tupsahtaa haavoittunut Pohjoisvaltioiden sotilas (Colin Farrell). Asiasta tekee pulmallisen kaksi asiaa: ensinnäkään muita miehiä ei ole mailla eikä halmeilla, ja toisekseen naiset asuvat tiukasti Etelävaltioiden alueella. Jokainen naisista alkaa erikseen liehitellä vammoistaan toipuvaa miestä, mutta yhden tragedian seurauksena kaikki muuttuu.

Lumotut ei ota riskejä. Elokuvassa ei oikeastaan ole lainkaan sanottavia juonenkäänteitä, vaan tilanteet etenevät rauhallisella tempolla eteenpäin, ja lopulta saavutetaan yhtä vaatimattomasti myös loppuratkaisu. Jännitys puuttuu kokonaan, joka on tällaisen rauhallisen draaman surma. Katsojalla ei oikeastaan ole mitään kutkuttavaa tunnetta, joka saisi odottamaan innolla tulevia tapahtumia. Pisteenä iin päällä on loppuratkaisu, joka on tarinan kannalta odotettu ja sikäli onnistunut. Samalla se kuitenkin vain sinetöi alusta loppuun unettavan elokuvakokemuksen.

Näyttelijöitä ei montaa ole, ja koko elokuva tapahtuu yhden ainoan talon ympäristössä. Kaikki tekevät oman roolinsa yhtä maltillisesti ja pidättyväisesti kuin koko muukin leffa. Toisin sanoen ainutkaan suoritus ei jää mieleen, vaikka niin Kirsten Dunst, Nicole Kidman kuin Colin Farrellkin varmasti pystyvät parempaankin. Ehkä ohjaaja ei katsonut suuria tunteita herättävien suoritusten sopivan käsillä olevaan tilanteeseen.

Teknisesti Lumotut on hieno. Puvustus, maisemat ja tarinan eteenpäin kuljettaminen on kaikki tehty ammattitaitoisesti. Tunnustus on myös annettava siitä, että kyseessä on tarina, jolla on selkeä alku, keskikohta ja loppu. Mitään ei jätetä epäselväksi. Näin ollen elokuvasta tulee pieni välähdys Yhdysvaltain suuressa sisällissodassa.

Tämä on mainos:

Lisämateriaaleina on kaksi lyhyttä katsausta kulissien taakse. Nämä pätkät tekevät tehtävänsä, sillä ne antavat juuri oikeat kehykset juuri nähdylle aloittaen siitä, mihin käsikirjoitus on perustunut. Lumotut on siis kaikin puolin hyvin toteutettu leffa, jonka lisämateriaalit tukevat riittävästi juuri koettua elokuvaa. Poikkeuksellisen unettavan kokonaisuuden vuoksi arvosana kuitenkin putoaa kehnon puolelle.

The BeguiledThe Beguiled
The BeguiledThe BeguiledThe Beguiled
Tämä on mainos:
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Lumotut

Lumotut

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Suorastaan unettavan pitkäveteinen historiallinen draama.Ladataan seuraavaa sisältöä