Suomi
Gamereactor
arviot
Luigi's Mansion 2 HD

Luigi's Mansion 2 HD kaipaisi jotain enemmän, vaikka hyvä onkin

Omaperäinen haamujahtiklassikko ihastuttaa omaperäisyydellään, mutta vaatisi visuaalisen ilmeensä lisäksi pelillisiäkin säätöjä masteroituun versioonsa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Nintendon julkaistessa täysin uuden Princess Peach -pelin vain muutama kuukausi sitten, on taas aika masteroida puljun ikivihreitä klassikoita. Vuorossa on Luigi's Mansion 2 HD, joka on Switchille ehostettu versio Nintendo 3DS:lle vuonna 2011 tehdystä pelistä Luigi's Mansion: Dark Moon. Suositun kummitusjahtisarjan toinen osa on itselleni ensikosketus mielenkiintoiseen sarjaan.

Evershade Valleyn yllä hohkaa pimeä kuu, jolla on rauhoittava vaikutus paikallisiin kummituksiin. Kun kuu hajoaa palasiksi, kummitukset riehaantuvat aiheuttaen ongelmia kaikkialla. Apuun kutsutaan vastahakoinen ja pelokas Luigi, jolla kummitusten kiinni ottamisesta on jo kokemusta. Luigi saa tehtäväkseen kerätä ympäriinsä levinneet hajonneen kuun palaset, jotta kummituksia tutkiva professori E. Gadd voi korjata tilanteen ja saada kummitukset taas rauhalliseksi.

Luigi's Mansion 2 HD:n tarina on tyypillistä Nintendon hyvän tuulen hömpötystä. Pöhköjen hahmojen puuhailu istuu hyvin pyöreään ja pehmeään ilmeeseen. Valitettavasti tutun tyylistä kerrontaa varjostaa toinen Nintendon peleissä hyvin usein havaittu ominaisuus, nimittäin kerronnan määrä ja sen toiminnan pysäyttävä tyyli. Tekstein käytävät keskustelut kun tuppaavat venähtämään häiritsevän pitkiksi puhekuplatekstejä naputellessa eteenpäin. Erityisesti alkuun sysäävälle välivideolle ei tunnu tulevan loppua ennen varsinaisen pelin alkamista. Tämän jälkeen pitkin peliä meno pysähtyy kuin seinään pelaajan saadessa vihjeitä pelin toiminnallisuuksista ja tarinan etenemisestä harva se hetki.

Tämä on mainos:

Pelin idea on yksinkertainen, mutta samalla Nintendon tapaan persoonallisen nokkela ja koukuttava. Pelaajan pitää Luigilla puhdistaa erilliset alueet haamuista. Tämä tapahtuu erikoista haamuimuria ja muita työkaluja hyödyntäen pienen pulmanratkaisun ohella. Lähinnä sisätiloissa tapahtuva toiminta on lokeroitu yksittäisiin huoneisiin ja alueisiin, joihin on sijoitettu erilaisia toimeksiantoja. Haamupuhdistuksen ohella pelaajalla on mahdollisuus löytää kenttiin piilotettuja aarteita, joiden kerääminen vaikuttaa hahmon laitteiden kehityksen ohella jokaisen tehtävän lopussa näytettävään suorituksen arviointiin. Tätä tulosta voi yrittää parantaa tehtävän uusintapeluukerroilla.

Perinteisen sivunäkymän sijaan Luigi's Mansion 2 HD pelataan pienestä yläkulmaperspektiivistä kolmiulotteisessa maailmassa. Tämä mahdollistaa vapaamman liikkumisen, kun hahmoa voi käskyttää myös syvyyssuunnassa alueiden pysyessä varsin pieninä ja rajattuina. Yksinkertaisesta toiminnallisuudesta on otettu paljon irti nokkelilla ideoilla. Haamujen kiinnioton ohella ympäristöä voi muokata imurin imu- ja puhallusvoimalla, mutta avuksi taisteluun pelaaja saa muun muassa myös tavallisen taskulampun ohella UV-valon. Näillä työkaluilla pienemmästäkin huoneesta saa irti useita erilaisia salaisuuksia, aarteita ja kätkettyjä yllätyksiä tehden paikkojen uudelleenvierailusta mielenkiintoista.

Vaikka tarinaosio on pelkästään yksinpeluuta varten, Luigi's Mansion HD:ssa on myös erillinen moninpeliosio. Scareskaper-nimisessä pelimuodossa idea on putsata korkean tornin jokainen kerros kummituksista mahdollisimman nopeasti. Hauska idea tukee niin paikallista moninpeliä kuin myös verkon yli pelattavaa tiimityöskentelyä maksimissaan neljän pelaajan voimin. Harmillisesti ja isoksi pettymykseksi paikallisen moninpelin jokaiselta pelaajalta vaaditaan oma Switch-konsoli sekä ostettu Luigi's Mansion 2 HD -peli osallistumiseen, mikä tuntuu suorastaan naurettavalta ajatukselta. Tämän takia ja suureksi harmitukseksi yhteinen haamujahti poikani kanssa jäi toiveajattelun tasolle.

Teknisesti peli on pitkälti huoliteltu. Luigi liikkuu napakasti sinne, minne ohjaimella käskyttää. Toiminnallisuudet on hyvin sijoitettu perusnappien varaan tehden pelistä helposti lähestyttävän ja haasteen kasvaessa miellyttävän pelata. Erityisesti imuritoiminnassa on palkitsevaa tunnetta, kun esimerkiksi haamuja saa imettyä säiliöön tai mattoja saa puhallettua rullalle salaisuuksien edestä. Ainoastaan tähtääminen tuottaa ongelmia. Hahmolla tähtäämisen voi toteuttaa kahdella tavalla. Joko pelkästään oikeaa tattia käyttäen tai Joy-Conin liikeohjauksella avustaen. Molemmilla tavoilla hahmon ympäripyörimisessä tulee ongelmia, kun hahmo saattaa tulkita tatin kääntelyn eri tavalla ja kääntyä päinvastaiseen suuntaan halutusta. liikeohjaimen avustuksella sentään ylös- ja alaspäin suuntaamiset toimivat paremmin verrattuna pelkkään tatilla ohjaukseen, jolloin hahmon sihtaus voi mennä ihan solmuun haamujen lennellessä joka puolella. Täysin toimivaa tapaa en tähän löytänyt, mutta liikeohjauksen avustuksella toiminta oli hieman paremmin hallinnassa, vaikka häiritseväksi äheltämiseksi tähtäys joka tapauksessa jää.

Tämä on mainos:

Luigi's Mansion 2 HD:sta huomaa, että lähteenä on vanhempi peli, mikä on alun alkujaankin tehty vähätehoisammalle laitteelle. Maailma ja hahmot ovat varsin yksinkertaisia ja tekstuurit lähinnä perusvärejä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että peli näyttäisi huonolta. Masterointi on tehty huolella saaden kokonaisuuden näyttämään selkeältä, tarkalta ja tyylikkäältä. Pyöreät muodot ja sympaattinen värimaailma muodostavat miellyttävän ilmeen pelille, jossa yksityiskohtia riittää sopivasti luomaan uskottavan maailman. Hahmot ovat hyvin tunnistettavissa ja animointi on sopivan yliampuvaa istuakseen luonnollisesti pelin tyyliin. Nintendo Switch OLED pyörittää peliä sujuvasti eivätkä latauksetkaan ole vauhdin tiellä.

Pelin äänimaailma on hyvin hallussa. Ääniefektit ovat persoonallisia ja sympaattisen pehmeitä istuen oivasti värikkääseen ilmeeseen. Koska puheet on tehty tekstein, hahmojen keskusteluissa on kuultavissa vain paikoittaista pulinaa ja ähinää yksittäisten lausahdusten yhteydessä, mikä istuu sarjakuvamaisille hahmoille, tosin osa kummitusten ja tiettyjen hahmojen ääntelystä kimeydellään alkaa nopeasti ärsyttämään jatkuvan toiston takia. Musiikin orkesterimainen mutta samalla hassutteleva ja karikatyyrimäinen ote korostaa kummitustunnelmaa ja haamujen valtaamia alueita pelissä erinomaisesti, mutta sortuu kierrättämään samoja ralleja aivan liiaksi kyllästyttäen pelaajan ja lopun perheen perin pohjin. Pisteet kuitenkin siitä, että vähän väliä Luigi päätyy hyräilemään musiikkia, mikä on oiva esimerkki nerokkaasta tavasta hajottaa neljäs seinä ja luoda hupaisaa tunnelmaa.

Luigi's Mansion 2 HD jatkaa onnistuneesti Nintendon omaperäisten pelien sarjaa. Toiminta on kekseliäistä ja meno hauskaa selkeällä ja huolellisesti tyylitellyllä ilmeellä koristeltuna. Epämääräinen tähtäys vie hieman iloa pelaamisesta ja liiallinen jaarittelu sekä saman musiikin ympäri pyörittäminen vaatisivat kuitenkin vielä hieman optimointia alkuperäisestä materiaalista. Uusintaversio kuitenkin osoittaa vanhempienkin pelien hienouden, ja on hauskaa puuhastelua koko perheelle.

Luigi's Mansion 2 HDLuigi's Mansion 2 HDLuigi's Mansion 2 HDLuigi's Mansion 2 HD
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Omaperäinen idea, monipuolinen, palkitseva toiminta, selkeä ja huoliteltu masterointi
-
Liikaa jaarittelua, epämääräinen tähtäys, musiikki toistaa liikaa itseään, paikallinen moninpeli vaatii konsolin ja pelin jokaiselta osallistujalta
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä