Suomi
Gamereactor
laitearviot

Logitech G9 Gaming Mouse

Sveitsiläinen Logitech on pc-peliohjainten valmistajien kruunattu kuningas ja G9 sen kruununjalokivi. Odotukset G9:n suhteen olivat kovat, mutta pettymyksiltäkään ei kokonaan vältytty.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

G9 on todella pitkälle kehitelty pelihiiri. En ole jaksanut välittää enää vuosiin hiirien liikkeen tarkkuudesta, sillä G9:n kaltaisten laserhiirien tarkkuus on niin komeasti parempi kuin mitä pystyn erottamaan. Toisin sanoen, G9:n liikkeen tarkkuudesta ei löydy pienintäkään huomautettavaa.

Pelikäytössä tarkkuuteen ja mukavuuteen vaikuttavat merkittävästi myös hiiren tassut, joiden luisto-ominaisuudet hiirimaton pintaan yhdistettynä muodostavat leijonanosan pelituntumasta. G9:n tassut ovat parhaasta päästä, ellei parhaat. Oikeastaan G9:ssä ei ole niinkään tassuja, vaan hiiren pohjasta löytyy kolme pitkää ja leveää luistopintaa. Pintojen materiaalivalinta on osunut nappiin, sillä luisto teflon+teräs -hiirimatolla on erinomaisen hyvä ja ennen kaikkea tasainen.

Hiiren muotoilu on leveä ja matala. Ero esim. Microsoftin Sidewinder -hiireen ei ole mitattuna tai silmämääräisesti suuri, mutta ensituntuma ja pidemmän käytön myötä syntyvä käteen sopivuuden tunne on G9:ssä selvästi parempi. G9:ään kuuluu myös vaihtokuori, joista leveän "peukalohyllyn" sisältävä vaihtoehto on pinnaltaan sileämpi ja peukalohyllytön malli kovemman ja rosoisemman tuntuinen. Molemmille vaihtokuorille löytynee kannattajansa, itse päädyin suosimaan peukalohyllyllistä vaihtoehtoa yksinkertaisesti sen ylellisen sileän pinnan miellyttävyyden ansiosta. Kovemman vaihtoehdon pinta tuntuu hiostavalta ja öljyiseltä. Muotoilultaan G9 sopii vain oikeakätisille.

Nappien ja rullan osalta G9 on odotetun korkealaatuinen, mutta en yllättäen juuri diggaillut muutamasta ominaisuudesta. Itse päänapeissa ei ole mitään vikaa: Ne sanovat "klik" ja toimivat hyvin. Huomionarvoisinta napeissa on niiden leveys ja pituus, joiden luulisi takaavan sopivan otteen kaikille. Rullan klikattavuus ei sen sijaan ole kovin hyvä jäykkyytensä vuoksi. Jäykkyys sinänsä ei ole iso ongelma, mutta rullan herkän puoleiseen pyöritystuntumaan yhdistettynä rullan painaminen on haparoivaa. Rulla pyörähtää helposti jäykkää painallusta alas punnertaessa. Tunsin ongelman varmaankin korostuneesti Sidewinderistä siirryttyäni, sillä Sidewinderin rullan pykälät ovat G9:ään verrattuna valtavan isot ja klikkaus keveä.

Tämä on mainos:

G9:n rullan eduksi on kuitenkin laskettava sen sivuttaisliikkeen tuki, sillä rulla on myös sivusuunnassa naksuteltavaa mallia. Eikä G9:n rullan pyöritystuntuma ole sinänsä huono, pykälät ovat selkeitä ja tarkkoja, mutta omaan makuuni liike on hieman liian herkkä ja Sidewinderin tuntuvammat pykälät miellyttivät enemmän.

Rullan nillitystason tuntumaseikkoja suurempi ongelma on peukalonappien sijoitus. Omalle kädelleni G9:n peukalonapit ovat nimittäin yllättävän huonossa paikassa. Pitkät ja kapeat peukalonapit on sijoitettu perinteisen pitkittäissuuntaisesti vierekkäin ja jokseenkin keskelle hiiren mittaa. Käytännön peliotteeni hiirestä on sellainen, että joudun kurottamaan peukalolla varsin kauas taaksepäin takimmaista peukalonappia painaakseni. Ongelmaa ei ole kovin luonteva paikata edes painamalla takimmaista nappia peukalon nivelellä kärjen sijasta, sillä nappien profiili on varsin matala ja nappien välissä oleva rako on melko huomaamaton. Näin ollen napit eivät erotu toisistaan kovin hyvin muuten kuin peukalon kärjellä hiplatessa.

Liian taakse sijoitettujen ja liian heikosti toisistaan eroteltujen peukalonappien hapuilusta syntyi siinä määrin epävarma tuntuma, ettei peukalonappien käyttö kriittisiin toimintoihin alkanut vielä muutaman viikonkaan käytön jälkeen tuntua levolliselta. Tämä oli iso yllätys, sillä odotin G9:n tuntuvan jokseenkin täydelliseltä kaikin puolin.

Premium-pelihiirien varustelun mukaisesti G9:ään kuuluu hiiren herkkyyden säätö lennosta hiiren päällä olevista napeista. Nappien sijoittelu on varsin hyvä ja säädetty herkkyys on luettavissa nappien vieressä olevista merkkivaloista. Toinen luksushiirien ominaisuuksista, eli hiiren painon säätö irtopunnuksin on toteutettu mallikkaasti. Hiiren mukana toimitettavasta painorasiasta löytyy neljä seitsemän gramman painoa ja neljä neljän gramman painoa, joista hiiren sisään sujahtavaan painokelkkaan mahtuu yhteensä neljä. Skaalaa ja valinnanvaraa siis riittää.

Tämä on mainos:

Yllättäen hiiren johto osoittautui pieneksi harmiksi. Letku on melko jäykkä, joten se jää helposti kampeamaan hiiren liikettä. Ilmiön saa poistumaan huolellisella johdon sijoittelulla, mutta vähemmän kankimaisen johdon voisi jättää elämään vapaasti ilman kikkailuja.

G9:n ei-täysin-mutkaton käyttökokemus oli pieni pettymys. Toisaalta se on merkki henkilökohtaisten makuasioiden voimasta. Hiirtenkään ominaisuudet eivät ole yksiselitteisiä. Minulle G9:n käyttö korosti Microsoftin Sidewinderin peukalonappien nerokkuutta ja rullan onnistuneisuutta. Sidewinderissä peukalonapit ovat G9:stä poiketen päällekkäin, ei vierekkäin. Sidewinderin peukalonapit ovat myös profiililtaan massiiviset ja sijoitettu peukalon kärjellä käytettäviksi, mikä sopii ainakin itselleni selvästi paremmin.

Absoluuttisesti arvioituna G9 on varmaankin hieman parempi pelihiiri kuin omat murheensa sisältävä Sidewinder, mutta omalta kohdaltani täydellisen pelihiiren etsintä jatkuu. Hinta-laatusuhteessa Sidewinder vie voiton, sillä G9:n noin 85 euron hintaluokka on melko tyyris. Parasta haluavan on kuitenkin hyvä aloittaa kokeilut G9:stä.

Logitech G9 Gaming Mouse
Logitech G9 Gaming Mouse
Logitech G9 Gaming Mouse
Logitech G9 Gaming Mouse
Logitech G9 Gaming Mouse
Logitech G9 Gaming Mouse
Logitech G9 Gaming Mouse
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
laatu, luistava liike, vaihtokuori
-
peukalonapit varauksin, jäykkä rullan klikkaus
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä