Suomi
Gamereactor
arviot
Little Big Planet 3

Little Big Planet 3

Paisuva lelulaatikko falskaa luovuutta.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Little Big Planet on kadottamassa luovuutensa, tai minä olen käymässä vanhaksi. Ironisesti pelin juonikin sivuaa samaa tilannetta. Kokonaisuutta on edelleen ihan hupaisaa pelata, mutta jotenkin tuntuu että tuubi puristettiin kakkosen kohdalla jo melko tyhjäksi.

Bunkumin mielikuvitusmaailmasta on innovaatiot imaistu pihalle ja säkkipojan on uusien kavereidensa kanssa palautettava ilo ilmoille. Jokaisen kenttäsetin päätteeksi yksi säkkipojan seuralaisista liittyy mukaan omine erityiskykyineen. Lelulaatikossakin on viisi uutta, jatkuvasti mukana kulkevaa vekotinta puhaltavasta ja imevästä Pumpinatorista salaisuuksia paljastavaan taskulamppuun. Uutta on siis kohtalaisen paljon, mutta monien kohdalla toteutus jää harmillisen puolitiehen. Pelissä on nyt myös tehtävälista seikkailuista, jota voi teoriassa seurata ja toteuttaa pääjuonen ohella. Itse koin sen täysin tarpeettomaksi.

Säkkipoika on entisellään suurpiirteisine hyppyineen ja monituisine asusteineen. Normaalipompinnan lisäksi tämä voi tarttua kiinni tietyistä esineistä ja flengata itsensä Tarzan-tyyliin tasolta toiselle. Kuolema korjaa herkästi hyppyjen epäonnistuessa, mutta tiheään sijaitsevat tallennuspaikat palauttavat takaisin toimintaan. Jos muuten haluat kerätä kaikki bonukset ja härpäkkeet, varaudu juoksemaan samoja kenttiä uudestaan läpi uusien apuvälineiden tai kaverin kanssa. Kaikkea ei voi edes saada ensimmäisellä kerralla kerättyä, mikä on pienoinen sääli.

Little Big Planet 3Little Big Planet 3
Tämä on mainos:

Mukana pyörivät nyt nopea ja seinien kautta loikkiva Oddsock, vuorotellen pikkuisesta isoksi kasvava Toggle ja lentokyvyn omaava Swoop. Jokainen on omalla tavallaan hauska, ja etenkin hahmojen esittelykentät antavat hyvän kuvan niiden erikoisuuksista. Oddsockin kentät ovat nopeita ja lähimpänä puhdasta tasohyppelyä. Togglen kaksi eri olomuotoa mahdollistavat paljon vaihtoehtoisia etenemisreittejä. Painava Toggle esimerkiksi uppoaa veteen kevyen kelluessa pinnalla. Swoop pääsee taas paikkoihin, joihin muut eivät yllä. Hän voi myös napata esineitä tai kaverit Togglea lukuun ottamatta kynsillään kyytiin.

Kenttäsuunnittelussa Little Big Planet 3 jää reippaasti edeltäjiensä jalkoihin. Uudet ominaisuudet tulevat kyllä käyttöön, mutta kaikesta paistaa päälle liimattu fiilis. Ykkösen ja kakkosen erinomaiset tasot puristivat sinänsä yksinkertaisista elementeistä aivan kaiken irti mitä riemastuttavimmalla tavalla. Kolmonen ei pysty samaan ja kasaa irrallisia elementtejä vanhan päälle hyödyntämättä mitään kokonaisvaltaisesti. Palikoita ja apuvälineitä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin, mutta rakettisaappaita lukuun ottamatta niitä hyödynnetään rikollisen vähän kampanjan aikana. Toisaalta innokkaille kentänrakentajille on entistä enemmän vaihtoehtoja, ja epäilenkin että pelin parasta antia on käydä tekijäyhteisön suurimpia luomuksia läpi. Kentän muokkaustyökalut ovat myös entistä monipuolisemmat ja sisältävät sekä simppelin että kehittyneen version eritasoisille luovuuden tuskasta kärsiville. Arviointivaiheessa palvelussa oli vasta muutama, ilmeisesti beta-testiversiosta peräisin oleva kenttä, mutta jo niiden kohdalla saattoi aistia potentiaalia.

Ulkoasu ei ole tällaisissa peleissä koskaan korkealla listalla, mutta hieman glitsia ja glamouria olisin odottanut näkeväni. Videoista päätellen PS3 ja testattu PS4 eivät eroa toisistaan suuresti. Tekstuurit ovat aavistuksen suttuiset ja mitäänsanomattomat, eikä esimerkiksi valaistusta hyödynnetä riittävästi kenttien tunnelman luomisessa. Värimaailmakin on harmillisen valju ja liian kontrolloitu verrattuna aikaisempien osien estottomaan väriloistoon ja hauskoihin yksityiskohtiin.

Little Big Planet 3 on nyt kokonaan ääninäytelty, mutta se ei ole pelkästään hyvä asia. Osa hahmoista on yksinkertaisesti tylsiä ja puhuvat aivan liian pitkään asioista, jotka eivät ole merkityksellisiä tai edes hauskoja. Jaarittelut tuhoavat etenemisvauhdin, vaikka erinomainen Stephen Fry sentään hoitaa kertojan roolinsa jälleen hienosti. Mieltä lämmittävästi Fry'n pitkäaikaisen komediaduon toinen puoli Hugh Laurie (monille tuttu tohtori Housena) on saatu mukaan isoon rooliin.

Tämä on mainos:
Little Big Planet 3Little Big Planet 3

Pelisarjaa on ainakin allekirjoittaneen mielestä vaivannut syvyystasojen täsmällinen hahmottaminen. Ongelma on kolmosessa entistä pahempi, sillä iso osa uusista palikoista liikuttaa säkkipoikaa nimenomaan syvyyssuunnassa. Sujuvassa tasoloikassa eri pintojen tunnistamisen pitäisi olla selkeää ja nopeaa. Nyt säkkipoika & kumppanit heilahtavat helposti kuilun väärälle puolelle, koska sen päällä oleva taso on syvyyssuunnassa liikkeessä. Samoin tarpeettomana kerättävänä lilluvaa tarratauhkaa on enemmän kuin koskaan ennen, omasta mielestäni jopa riesaksi asti. Hauskinta kerättävää eli uusia asusteita saa aiempaa harvemmin, sillä iso osa niistä on siirretty Zom Zomin muotiliikkeeseen avattavaksi "portaalikentistä" kerättävillä esineillä.

Teknisesti arviokappale oli hieman vaiheessa. Latausajat olivat varsin pitkiä. Animaatiot heittivät muutaman kerran volttia ja hahmomalleissa oli jokusia jänniä virheitä. Esimerkiksi susihukan kieli oli välillä noin 20 senttiä posken ulkopuolella. Mitään peliä rikkovaa en huomannut, mutta alkeelliset virheet kummastuttivat. Lisäksi osa kentistä sisälsi näkymättömiä pieniä kuiluja tai paikkoja, joihin säkkipoikansa sai pysyvästi jumiin. Onnistuin myös rikkomaan erään loppupään kentistä niin, että se oli paikko aloittaa täysin alusta. Arvioversiosta johtuen en päässyt testaamaan yhteisöominaisuuksia.

Arvio voi tuntua negatiivisesti painottuneelta, koska odotin peliltä niin paljon enemmän. Tekijätiimin vaihtuminen näyttää vaikuttaneen harmillisen paljon, sillä aikaisemmasta yksinkertaisten elementtien innovatiivisesta käytöstä on päädytty tilaan, jossa lelulaatikkoon on kaadettu kaikki mahdollinen ja sitten toivottu, että jokin toimii. Uusista ominaisuuksista vain muutamaa käytetään tehokkaasti ja kampanjan kenttävalikoimasta henkii kiire ja luottamus siihen, että yhteisö tuottaa sitten ennen pitkää riittävästi pelattavaa.

Little Big Planet 3 on edelleen etenkin kavereiden kanssa hupaisa kokemus, mutta ei sellainen uuden sukupolven ilotulitus, jota siltä olin odottanut.

HQ
Little Big Planet 3
Little Big Planet 3
Little Big Planet 3
Little Big Planet 3
Little Big Planet 3
Little Big Planet 3
Little Big Planet 3
Little Big Planet 3
Little Big Planet 3
Little Big Planet 3
Little Big Planet 3
Little Big Planet 3
Little Big Planet 3
Little Big Planet 3
Little Big Planet 3
Little Big Planet 3
Little Big Planet 3
Little Big Planet 3
Little Big Planet 3
Little Big Planet 3
Little Big Planet 3
Little Big Planet 3
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Uudet hahmot laventavat pelattavuutta, mielettömän monipuoliset luomistyökalut
-
Luovuuden katoaminen, liikaa höttöä, liikaa välinäytöksiä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • modernipoika
    LittleBigPlanet 3 on uusin ja ilmeisesti myös viimeinen LBP-peli. LBP3 julkaistiin 2014, ja kehittäjänä on mm. Horizon 2:n X360 versiosta tuttu... 6/10

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä