Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Liittoutuneet

Liittoutuneet

Vaikuttava draama sodasta, rakkaudesta ja vakoilusta

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Ehkä parhaiten Paluu tulevaisuuteen -elokuvista muistettava ohjaaja Robert Zemeckis on loihtinut valkokankaalle Steven Knightin loistavan käsikirjoituksen pohjalta teoksen, joka tullaan muistamaan vielä vuosien kuluttuakin. Ehkä maailman parhaiden elokuvien joukkoon Liittoutuneet ei yllä, mutta ainakin melko lähelle.

HQ

Brittiläinen vakooja Max Vatan (Brad Pitt) tapaa toisen maailmansodan repimässä Pohjois-Afrikassa kollegansa Marianne Beauséjourin (Marion Cotillard). Yhdessä he toteuttavat saksalaisen suurlähettilään salamurhan ja pakenevat sen jälkeen Lontooseen. Matkan aikana kaksikko rakastuu, ja he avioituvat. Noin vuosi yhteisen lapsen syntymän jälkeen Max Vatan kutsutaan paikallisen salaisen poliisin luo. Heillä on vahva epäilys siitä, että Marianne Beauséjour onkin saksalaisten vakooja. Tästä alkaa vaimoonsa rakastuneen perheenisän kipuileva matka sen selvittämiseksi, onko puheissa perää.

Liittoutuneet perustuu toisen maailmansodan aikaiseen tarinaan, mutta sen todenperäisyys on kyseenalainen. Totta on ainakin se, että vakoojia paljon pelättiin Britanniassa sota-aikana. Elokuvan keskeinen teema on luottamus tai oikeastaan sen pettäminen. Miltä tuntuu, kun mahdollisesti se kaikkein läheisin liittolainen ei olekaan sellainen kuin piti.

Tarina itsessään on lopulta melkoisen yksinkertainen, mutta sen esitystapa on loistava. Asiat etenevät omaan rauhalliseen tahtiinsa, jolloin katsoja ehtii hyvin samaistua Max Vatanin alati kasvavaan epäluuloon vaimoaan kohtaan. Suuri osa tarinasta kerrotaan dialogin voimin, mutta ilmeitä, eleitä, toimintaa ja lavastusta ei niitäkään ole unohdettu. Liittoutuneet valjastaa kaikki hyvät elokuvan keinot samaan pakettiin, ja kaikki ne palvelevat yhtä ja samaa tarkoitusta eli hyvää tarinankerrontaa. Näitä käytettyjä keinoja olisi hyödyllistä kuvailla tarkemmin, mutta samalla se paljastaisi liikaa elokuvan avainkohtauksista.

Kyseessä on sotaelokuva, jolloin väkivallalta ei voida välttyä. Toimintakohtauksien tarkoitus ei kuitenkaan ole shokeeraaminen, vaan ne alleviivaavat vakoojien rautaista ammattitaitoa sotatoimissa. Tehtävä suoritetaan loppuun tehokkaasti ja nopeasti, eikä verenvuodatuksella koskaan jäädä mehustelemaan.

Tämä on mainos:

Liittoutuneet onnistuu luomaan rauhallisen tyylinsä avulla katsojalle tunnesiteen ruudun tapahtumiin. Hyvän elokuvan merkki on, että sitä huomaa miettivänsä vielä lopputekstien jälkeenkin. Tarinan uskottavuuden kannalta huonona puolena merkittävä osa elokuvan draamasta saadaan aikaan kommunikoinnin puutteen vuoksi. Mikäli vakoojaepäilyjen alla vellova pariskunta olisi keskustellut keskenään avoimesti, ei elokuva olisi ollut läheskään yhtä jännitteellinen.

Lisämateriaalit ovat hieman yli tunnin mittainen kattaus oikeastaan kaikkeen siihen, jonka ehkä haluaisi tietää kyseisen leffan tekemisestä. Mitenkään tarpeellinen lisäys tämä ei ole, mutta tyydyttää se innokkaimpien katsojien tiedonjanoa kuitenkin. Harmillisen paljon haastatteluissa on Hollywoodille niin kovin tyypillistä rinkikehua.

Liittoutuneet on elokuva, jota on helppo suositella. Se alkaa verkkaisesti, mutta onnistuu lopulta jättämään jäljen katsojaansa.

LiittoutuneetLiittoutuneetLiittoutuneet
Tämä on mainos:
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä