Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Lightyear

Lightyear on hyvin tehty animaatio, joka ei onnistu pitämään katsojan mielenkiintoa yllä loppuun saakka

Tarina on parempi kuin mitä aluksi saattaisi ajatella.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Gamereactorin aiemman arvion voi lukea täältä.

Pixarin taidokas animaatio Lightyear on omanlaisensa sivuaskel eli "spinoff" Toy Story -elokuville, ja kuten nimestäkin voi päätellä, on pääosassa Buzz Lighyear. Elokuvan voi katsella ongelmitta ilman ennakkotietoja Toy Storysta, ja juoni on sen verran korkealentoinen, että aikuinenkin pääsee ajattelemaan näkemäänsä.

Avaruusjääkäri Buzz Lightyear joukkioineen joutuu inhimillisen erehdyksen vuoksi tekemään pakkolaskun oudolle planeetalle avaruudessa. Alkaa armoton tutkimus- ja testaustyö, jotta sivilisaatio pääsisi takaisin kotiin. Ongelmana on, että jokainen testilento kuluttaa aikaa maan päällä neljä vuotta, kun taas Buzz itse vanhenee vain joitakin minuutteja. Kun sitten testilento on lopultakin menestys, ovat ihmiset asuneet aloillaan jo kolmen sukupolven ajan. Jonnekin muualle lähteminen ei siis ole enää niin kovin houkutteleva ajatus, ja jostain ilmaantuu vielä uhkaavia Zurg-robotteja rauhaa häiritsemään.

Tämä on mainos:

Sujuvan ja värikkään animaation ohella parasta kokonaisuudessa on tarina, jolle on selvästi uhrattu niin aikaa kuin ajatusta. On helppo antaa suositus katsoa Lightyear useampaan kertaan, sillä nimenomaan juonessa riittää pohdittavaa toisellekin kierrokselle. Kaikki ääninäyttelijät hoitavat työnsä hyvin, ja viimeisen päälle eläväksi tehty animaatio saa henkilöhahmot loistamaan. Pixar on jo vuosia ollut oman alansa paras, ja Lightyear on jälleen tästä yksi osoitus.

Niitä pakollisia moderneja ja progressiivisia elementtejä on mukana muutamia. Ne eivät tuo mitään lisää kokonaisuuteen, mutta eivät toisaalta haittaakaan tarinaa. Ovat kuitenkin mukana osoituksena siitä, että tekijät seuraavat aikaansa.

Huonoksi puoleksi voi mainita elokuvan rytmityksen. Noin puolessa välissä katsojan huomio uhkaa herpaantua, kun varsinainen homman nimi on auennut, ja sitä mysteeriä ryhdytään hiljakseen selvittelemään. Elokuva olisikin saattanut toimia paremmin hieman lyhyempänä. On silti sanottava, ettei 1h 45 min. kesto mammuttimaista luokkaa ole.

Lisämateriaaleissa käydään perinteisillä tavoilla elokuvan tekemistä läpi haastattelujen voimin. Disneyn animaatioissa nämä katsaukset ovat tavanneet olla ihan hyviä, vaikka eräänlainen sarjatuotannon maku niistä jää. Näillä askelmerkeillä mennään myös Lightyearin lisämateriaaleissa.

Tämä on mainos:

Pixarin animaatio Lightyear on kaikin puolin hyvin tehty elokuva, joka loistaa ennen kaikkea erikoisella tarinallaan.

LightyearLightyear
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä