Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Les Misérables

Les Misérables (4K) on näyttävä musikaali

Ja minä en pidä musikaaleista.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Nimekkäiden näyttelijöiden kansoittama musikaali Les Misérables vuodelta 2012 on saanut 4K-painoksen, ja lisämateriaalejakin yli tunniksi. Kaikki on todella upeasti tehty, ja pohjalla on Victor Hugon (1802-1885) ajaton romaani Kurjat. Mutta kun minä en pidä musikaaleista. En sitten yhtään.

HQ

Les Misérables sijoittuu niin sanotusti nykyaikaan eli kirjoitusajankohdan 1800-luvun Ranskaan, ja seurailee tapahtumia useamman vuosikymmenen ajalta. Se antaa nimensä mukaisesti äänen yhteiskunnan heikompiosaisille, eikä elämä kieltämättä ole ollut kaksista, mikäli kuvaus noin suunnilleen todenmukainen on. Keskushahmona on Jean Valjean (Hugh Jackman), joka on kärsinyt 20 vuoden vankilatuomion leivän varastamisesta. Kautta koko tarinan hänen perässään on virkaintoinen poliisi Javert (Russell Crowe), ja ajan kanssa näiden kahden miehen kohtaloihin kietoutuu joukko muitakin henkilöhahmoja. Tämän paremmin ei tarinaa oikein voi luonnehtia. Kyseessä on enemmänkin kuvatun aikakauden ihanteiden ja yhteiskunnallisten olojen kuvaus kuin valittujen henkilöhahmojen tarina.

Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikki dialogi on laulettua. Toteutus toimii, mutta minusta kaikki olisi ollut vieläkin paremmin ihan normaalisti näyteltynä elokuvana. Kestoakin on yli kaksi ja puoli tuntia, minkä seurauksena katsominen muuttuu urheilusuoritukseksi noin puolen tunnin katsomisen jälkeen.

Teknisesti Les Misérables on juuri niin mahtava kuin toivoa sopii. Tunnetut näyttelijät on puvustettu mahtavasti, ja laitettu liikkumaan vieläkin paremman näköisissä lavasteissa. Katsoja todellakin tuntee olevansa 1800-luvun Ranskassa. Värimaailma on asiaankuuluvan kirkas, mikä korostaa kurjuutta entisestään. 4K-julkaisun kuva on tietenkin erittäin tarkka, eikä valittamisen aihetta ole.

Lisämateriaaleina on tunnin verran asiaa musikaalin tekemisestä tekijöiden itsensä kertomana. Mielenkiintoisempaa antia on kuitenkin vajaan 10 minuutin mittainen katsaus kirjailija Hugon elämään. Kyseinen pätkä olisi ehkä kannattanut laittaa elokuvan alkuun eräänlaiseksi prologiksi, sillä pätkän katsottuaan ymmärtää Les Misérables -musikaalia selvästi paremmin.

Tämä on mainos:

Les Misérables on kaikin puolin mahtava kokemus, jos pitää musikaaleista. Ja minä en pidä. En sitten yhtään. Kirjahyllyssäni on suomennettuna ja lyhennettynä romaani Kurjat. Täytynee lukea se.

Les Misérables
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä