Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Lego Batman

LEGO: Batman Elokuva

Lepakkomies egona legona

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Ilmestyessään Lego Elokuva paljastui ylistetyksi hitiksi hieman yllättäen. Rakennuspalikoista ammentava täysin uusi animaatioelokuva ei ollut lajityypissä aiemmin vakuuttaneiden Pixarin tai Dreamworksin käsialaa, mutta ehkäpä juuri täysin uudenlainen tyyli ja sarkastinen huumori tekivät siitä niin suositun. Elokuva vilisi mitä moninaisempia hahmoja, joista yhdeksi tunnetuimmista nousi palikkaversio kaikkien tuntemasta Batmanista (Will Arnett / Carl-Kristian Rundman). Mustiin pukeutuvasta lepakkokähisijästä on revitty nyt oman spinoff-elokuvallisen verran Lego-huumoria, jota on aiemmin nähty paljon hillitymmin saman sarjan peleissä.

HQ

Jokeri (Zach Galifianakis / Juha Varis) ja muut Gothamin kirjavasta konnakavalkadista höykyttävät kaupungin rakenteita jälleen, mutta onneksi toimettoman poliisivoiman tukena liitää maailman mahtavin yön nahkahiiri. Batmanin ja Jokerin välille on vuosikymmenien ajan rakennettu arkkivihollisten veljesromanssia, joka kuitenkin karvaalla tavalla paljastuu Jokerille yksipuoliseksi suhteeksi. Suhteen elävöittämiseksi pitää siis lisätä kierroksia Gothamin terrorisoimiseen. Intergalaktisten reittien kautta Jokerin aisapareiksi liittyvät Lego Dimensions -peleistäkin tutut kolmannen osapuolten muinaiskätyrit ja lisenssihahmot King Kongista Dr. Whon Dalekeihin. Hahmomäärä on riemastuttavan laaja. Elokuvassa vilahtavat myös Justice Leaguen sankarit, ö-luokan vihollisia vanhemmista sarjakuvista ja 1960-luvun tv-sarjasta muistettavat Leijamies ja Munapää.

Perusteiltaan tarina on Lepakkomiehelle melko kaavamainen, kun mukaan ympätään vielä Robinin (Michael Cera / Antti Lang) ja Barbara Gordonin (Rosario Dawson / Ella Pyhältö) astuminen kuvioihin. Lukuisia kertoja nähtyä Waynen vanhempien kuolemaa ei sentään legosoituna esitetä. Väkivaltaa ja ammuskelua on muutoinkin lievennetty komiikan keinoin lapsille sopivammaksi. Pääpaino tarinassa on kuitenkin siirappisesti Batmanin itsensä löytäminen ja ystäviin luottaminen.

Lego Batman

Batman heittää huulta jo alkutekstien aikana, ja jatkuvalla syötöllä ahdettu huumori on hitti ja huti -osastoa. Parhaimmillaan elokuva on tehdessään parodiaa itsestään, Batmanin historiasta ja muista populaari-ilmiöistä. Suvantokohdissa vitsejä ehditään rakentaa enemmän jatkuvan tykityksen sijasta. Tyyli vaihtelee nerokkaasta itselle nauramisesta housuihin virtsaamiseen, eli kaikille perheenjäsenille on haluttu jälleen antaa kaikkea.

Tämä on mainos:

Animaatioleffojen perinteitä noudattavien elämänohjeiden ja muiden ennalta-arvattavuuksien lisäksi elokuvan ongelma on Batman itse, joka itsekeskeisessä egoistisuudessaan joko viihdyttää tai vihastuttaa. Batmanin lego-versio esitetään koko kaupungin mahtavimpana sankarina, joka kuitenkin käyttäytyy uhmaikäisen tavoin aikuismaisempien hahmojen ympäröimänä. Omaa paremmuutta alleviivaava dialogi alkaa myös toistamaan itseään, jolloin hahmo muuttuu rasittavaksi ja käytökseltään myös taakaksi juonen kuljetukselle.

Kauttaaltaan elokuva on kaunista katseltavaa maisemien vaihtuessa teknologisesta Lepakkoluolasta värejä ja valoa pursuavaan Jokerin tukikohtaan. Yksityiskohtia on runsaasti, mutta elokuvan nopeasta temposta ja leikkauksesta johtuen monia piilotettuja viittauksia ja kuviin piilotettuja vitsejä jää varmasti huomaamatta. Lego-palikoinnista otetaan jälleen omintakeisesti hyöty irti niin visuaalisesti kuin tarinallisesti.

Lego Batman on melkeinpä juuri sellainen mitä osasi odottaakin niin hyvässä kuin pahassakin. Kauniin näköinen elokuva on helppoa viihdettä ja osa huumorista iskee. Rakenne ja pakolliset opetukset ovat jo liian tuttuja niin monesta muusta nykyajan animaatioleffasta. Sankari oppii mutkien kautta ystävyyden arvon, ja lopuksi tanssitaan edm-popin jytkyttäessä. Edeltäneen Lego Elokuvan kaltaista loppupään huipennusta ja oivaltavuutta jää kaipamaan. Lego Batman ei onnistu koskettamaan samoin tavoin kuin edeltäjänsä saati vaikkapa Pixarin vastaavat spektaakkelit. Geneerisyydestään huolimatta Lego Batman on viihdyttävä, jonka huumori aukeaa parhaiten Batmanin historian ja viittaukset tiedostaville.

Lego Batman
Tämä on mainos:
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä