Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Legion

Legion, 1. kausi

Supertyylikäs ja joukosta erottuva supersankarisarja

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Viimeaikaiset supersankarisarjat ovat keskittyneet enimmäkseen hahmoihin, joiden supervoimia ovat olleet lyödä tosi lujaa tai ampua tosi hyvin. Tämä on budjettisyistä täysin ymmärrettävää, mutta se on jättänyt sarjojen tarjonnan huomattavasti elokuvia maanläheisemmäksi. Legion heittää tämän asetelman päälaelleen.

HQ

Ryhmä X:n ystävät tunnistavat tietysti sarjan päähenkilön David Hallerin (Dan Stevens) telepaatti Charles Xavierin pojaksi, mutta tämä on yksi niistä harvoista yhtymäkohdista, mitä sarjalla on sarjakuviin. Lähes koko muu hahmogalleria koostuu nimittäin ennennäkemättömistä, mutta mainioista, hahmoista.

Tapahtumat alkavat mielisairaalasta, jossa Haller on hoidossa skitsofreniansa vuoksi. Mutta onko hän skitsofreenikko vai kenties yksi maailman mahtavimmista mutanteista? Tämä on yksi niistä kysymyksistä, joita pallotellaan eri suunnista kauden edetessä. Selvää kuitenkin on, että Hallerin pää on jännä paikka.

Koko sarjan todellisuus on kuvattu Hallerin linssin lävitse. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että modernit elementit sekoittuvat suvereenisti muuten 1970-lukulaiselta sci-fi-elokuvalta näyttävään maisemaan, jossa oranssit verkkapuvut eivät koskaan menneet pois muodista. Halluisia välinäytöksiä piisaa, eikä pomppivaa kronologiaa edes yritetä avata ensimmäisen tunnin aikana.

Legionin lisäksi Fargo-TV-sarjan kehittänyt Noah Hawley on nimennyt muun muassa David Lynchin yhdeksi innoittajistaan, ja se myös näkyy. Legion on yhtäältä sci-fiä, mutta toisaalta rankaksikin yltyvää psykologista kauhua, joka jättää mielen perukoille kuumottavia visioita.

Tämä on mainos:
LegionLegionLegion

Legion on saanut Fargosta myös osan näyttelijöistään, jotka suhtautuvat supersankaritarinaan aivan samantasoisella pieteetillä kuin pohjoiseen draamaankin. Näyttelijänsuoritukset ovat kieltämättä hieman vaihtelevia, mutta pääkaarti selvästi panostaa osuuksiinsa. Stevens on intensiivinen tulkitessaan Hallerin eri puolia, ja Aubrey Plaza suorastaan hyytää veren pistäessään psykompaa vaihdetta silmään.

Sarjan muihin rooleihin on haalittu ansioituneesti niin sanotusti "kasvoja", joka tarkoittaa yleensä vanhempia tai mieleenpainuvan näköisiä näyttelijöitä nuorten mallikoululaisten sijaan. Tästä joukosta etenkin Jemaine Clement ja Mackenzie Gray vetävät hyvin erilaisia mutta herkullisia roolisuorituksia.

Vaikka sarjan lavastus, puvustus ja yleinen ilme ovatkin lyömättömiä, on niiden alla myös täysin pätevä tarina, joka kiertelee sellaisten syvänteiden kautta, jotka jätetään perinteisessä supersankarifiktiossa rauhaan. Vaikka Legion on Marvel-sarja, muistuttaa se ehkä lähemmin Grant Morrisonin Invisiblesiä, joskin se jättää salaliittoteoriat vähemmälle.

Tämä on mainos:

Legion voisi hyvinkin päästä täysille pisteille, mutta se taipuu viimeisessä jaksossaan TV-sarjatuotannon paineiden alla pohjustaakseen toista kauttaan. Mitään spoilaamatta voidaan sanoa, että kaikki hahmot syövät ison kauhallisen tyhmäpuuroa ja käyttäytyvät sitten sen mukaisesti, eikä katsoja todellakaan tarvitse tutkintoa käsikirjoittamisessa huomatakseen tätä yllättävää taitekohtaa.

Tämä on kuitenkin suhteellisen pieni rikka rokassa, kun kuitenkin puhutaan parhaasta tähänastisesta supersankarisarjasta. (Jaettu sija Jessica Jonesin kanssa olisi myös perusteltavissa.) Ikävä kyllä sarjan Blu-ray-julkaisun ekstrat jättävät kovasti toivomisen varaa, joka sekin osaltaan estää täyden kympin myöntämisen.

Legion
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä