Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
All Quiet on the Western Front

Länsirintamalta ei mitään uutta (Netflix) näyttää hyvältä, mutta jättää henkilöhahmonsa paperinohuiksi

Saksalaisten uusintaversiolla ei ole paljoakaan tekemistä lähdemateriaalin kanssa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
All Quiet on the Western Front

Muistan lukeneeni koulutehtävänä saksalaisen Erich Maria Remarquen romaanin Länsirintamalta ei mitään uutta. Tiesin jo tuolloin, että teos käsittelee ensimmäistä maailmansotaa saksalaisten näkökulmasta. Sitä en tiennyt, että kirjailija oli itse ensimmäisen maailmansodan veteraani. Tarina on filmattu elokuvaksi jo kahdesti aiemminkin: ensin vuonna 1930, ja toisen kerran 1979. Mutta vasta kolmannen version tekevät saksalaiset itse.

Eletään vuotta 1917, ja joukko nuoria ylioppilaita vastaa isänmaan kutsuun pestautuen ensimmäiseen maailmansotaan. Mukavaa ei sitten olekaan, ja lopulta ei ole varmaa sekään, jääkö heistä kukaan henkiin kokemuksistaan kertomaan. Tarina ei siis omaperäisyydellä rehentele, mutta toisaalta pohjana toimiva romaanikin on vuodelta 1928.

Elokuva epäonnistuu ennen kaikkea siinä, miten eri henkilöhahmot esitetään. Kysymyksessä on nimittäin vain joukko kasvottomia ihmisiä, joilla ei kummoista persoonaa ole. Katsoja hahmottaa eri henkilöhahmot yksinomaan heidän sotilaallisen asemansa perusteella, olkoon kyseessä sitten rauhanneuvotteluja käyvä poliitikko, sotatoimia johtava kenraali tai juoksuhaudassa rypevä nuori sotamies. Henkilöhahmojen jättäminen paperinohuiksi on aidosti ongelma, sillä katsoja ei millään tavalla ole kiinnostunut seurattujen ihmisten kohtalosta. Ja kysymyksessä on nimenomaan elokuvan ongelma, sillä varsinaisessa romaanissa henkilöhahmot kyllä erottuvat joukosta kukin tavallaan.

Tämä on mainos:

Toiseksi ongelmaksi voi mainita sen, ettei elokuvan tarinalla ole paljoakaan tekemistä romaanin kanssa. Mukaan on otettu juoksuhautasoturin lisäksi korkeimman sodanjohdon taso, ja näin eräänlainen ääripäästä toiseen loikkiminen ei ole kokonaisuudelle eduksi. Mahdollisuuksia todella vaikuttavalle ja tunteita herättävälle sotaeepokselle olisi ollut, mutta sitä ei valitettavasti ole saavutettu.

Toteutus on sen sijaan juuri niin onnistunut kuin kuvitella saattaa. Maisemat, puvustus ja lavasteet ovat kaikki niin asiankuuluvia kuin toivoa sopii. Lisäksi massamainen jalkaväen hyökkäys todellakin näyttää ja tuntuu sellaiselta räjähdyksineen kaikkineen. Saksalaiset puhuvat saksaa, ja ranskalaiset ranskaa, mikä sopii aihepiiriin mitä parhaimmin. Märkää, kylmää, iänikuista mutaa ja yleistä likaisuutta on niin paljon - ja kamera niin lähellä näyttelijöitä - etteivät sodan surkeat olosuhteet jää millään tavalla epäselviksi. Kuvaus onnistuu muutenkin viemään katsojan keskelle tapahtumia, ja musiikki onnistuu yleensä vahvistamaan tunnelmaa (joskaan ei aina).

Sotaelokuvista ja historiasta kiinnostuneille katsomista voi suositella lämpimästi, ja siihen perään kannattaa lukaista myös elokuvan pohjana oleva romaani. Enemmän henkilöhahmoihin keskittymällä leffassa olisi ollut ainesta todelliseksi klassikoksi, mutta nykyisellään kyseessä on vain vakuuttavalta näyttävä raina, jonka tarina on tasoa "menettelee".

All Quiet on the Western Front
Tämä on mainos:
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä