Suomi
Gamereactor
laitearviot

Samsung Q95T

Kirkas jättiläinen

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Samsung Q95T

Konsolipelien monimuotoisuudesta ja määrästä huolimatta televisiovalmistajat ovat olleet hitaita vastaamaan omilla laitteillaan luottaen enemmän TV-lähetyksiä ja striimauspalveluita kuluttavien ostovoimaan. Viime aikoina useampikin elektroniikkajätti on kuitenkin havahtunut pelaajienkin palvelemiseen, ja siitä testissä oli Samsungin 65-tuumainen 120 hertsin virkistystaajuuteen 4K/HDR-tilassa kykenevä Q95T.

Jättimäisessä litteässä pahvilaatikossa kotiin kannettu Q95T on loorasta poistettaessa yllättävän jämerän oloinen. Sen kuvanpuoleinen reunus on ohut (joskaan ei täysin olematon), mutta taustapanelointi on odotettua paksumpi. Paneeli itsessään on yhtä ohut kuin kilpailijansakin, mutta kotelointinsa ansiosta se tuntuu hieman jämäkämmältä kuin tavallista, mikä ei haittaa pätkän vertaa sen 65-tuumaista olemusta asemoidessa. Raskas metallinen jalka on sekin mukavasti yksiosainen, joten alla olevan TV-tason ei tarvitse olla ruudun koko leveyden mittainen.

Television paras fyysinen elementti on kuitenkin sen One Connect -boksi, joka sisältää kaikki laitteen tärkeimmät liitännät. Tämä erillinen laatikko liitetään pitkähköllä lattakaapelilla itse televisioon, joten sen voi asetella joustavasti vaikkapa hifitorniin tai muualle pois töllön välittömästä läheisyydestä. Monia laitteita edestakaisin vaihteleva arvostaa erillisen liitäntälaatikon helppoutta varmasti. Heikomman vaikutelman tekee sen sijaan hopeinen kaukosäädin, joka on selkeästi suunniteltu enemmän kahvipöydän koristeeksi kuin kunnolliseksi hifilaitteen ohjausyksiköksi. Nappeja on todella vähän, ja niistä vähistäkin monet on varattu suurimmalle osalle turhaksi jääville toiminnoille. Esimerkiksi eri lähteiden selaamiselle ei ole namikkaa ensinkään, mikä on pelikäyttöä ajatellen todella iso miinus.

Tämä on mainos:
Samsung Q95T

Television asentelussa menee hetki, mikäli haluaa kytkeä Samsungin käyttämän Tizen-käyttöjärjestelmän itse ajattelevat "aputoiminnot" pois päältä. Säädettävää on varsin paljon, ja osa olennaisista valinnoista on piilotettu varsin syvälle OS:n syövereihin. Esimerkiksi WebOS:ään verrattuna Tizen tuntuu hieman laiskemmalta ja pöhöttyneemmältä television hallintaa ajatellen. Testien loppusuoralla siitä paljastui vielä yksi äärimmäisen epämieluisa ominaisuus - Samsung voi lähettää mainoksiaan suoraan päävalikkoon, eikä näistä voi ilmeisesti kieltäytyä ainakaan television asetuksia säätämällä. Melkein kahden tonnin televisio-ostoksen jälkeen soisi, että hankinnan päälle ei tulisi vielä pakollisia mainoksiakin.

Tavallista televisiokuvaa varten tällaista laitetta ei kannata juuri hankkia, sillä harva lähetys kykenee hyödyntämään sen ominaisuuksia tai tarkkuutta, joten suurin osa testiajasta kuluikin striimauspalveluiden ja etenkin pelien parissa. Samsungin oma QLED-tekniikka on eräänlainen välimalli halvempien LED-paneelien ja kalliiden OLEDien välillä tarjoten melkein mustaa mustaa, pientä latenssia ja erinomaista kirkkautta HDR-tilassa. Jos peli tukee 60 ruudun päivitystahtia sekunnissa, ero hitaaseen töllöön on jo huomattava. Mikäli sisällössä pääsee 120 ruutuun asti, sulavuus nousee vielä toiseen potenssiin. Käytännössä tämä näkyy parhaiten 3D-pelin näkymää pyörittäessä. Hitaalla paneelilla tuloksena olisi häntimistä ja suttuisuutta.

Tietokonepelaajat ovat nauttineet silkkisestä ruudunpäivityksestä jo vuosia, kunhan peli-PC:n tehot sen sallivat. Nyt tämä alkaa olla todellisuutta sohvallakin istuttaessa, ja supernopeat pelit ottavat kaiken hyödyn tästä irti. HDR toimii myös erinomaisesti, ja valtavan maksimikirkkauden ansiosta säätövaraa on rutkasti. PS5-pelailun ohella laitteella tuli testattua myös God of Warin kaltaisia pelejä niiden "suorituskykytilassa", jolloin resoluutiota laskemalla ruudunpäivitystä saa nostettua. Kiitos kuulunee osin PS5:lle ja osin Q95T:lle, mutta sotaisan isukin seikkailuiden visuaalinen ilme skaalautui ihailtavan skarppina 4K-kokoon asti.

Tämä on mainos:

Viitospleikan kanssa vietettyjen hyvien hetkien mukana oli muutama heikompikin. Ilmeisesti uuden HDMI 2.1 -standardin lapsentaudit saivat ajoittain television unohtamaan äänipuolen kokonaan, ja tätä varten PS5:n asetuksia piti käydä aika ajoin sormeilemassa. Muutaman kerran television Gaming Mode ja HDR eivät myöskään leikkineet keskenään, mikä selvisi yleensä käynnistämällä Samsung kokonaan alusta uudelleen. Uusi teknologia tuo aina mukanaan pientä kipuilua laitteiden välissä, joka toivottavasti saadaan tulevilla laitteistopäivityksillä hoidettua. Ongelma ei ollut suuren suuri, mutta jäi harmittamaan tämän hintaluokan laitetta testaillessa.

Samsung Q95T on iso, äärettömän kirkas ja vikkelä televisio peli- ja striimikäyttöön. Teknologia kaipaa vielä pientä hiomista, mutta jo tällaisenaan se tekee vaikutuksen paatuneeseenkin konsolipelaajaan. Pelitukea ei täyteen 120 hertsiin asti ole vielä valtavasti, mutta asia näyttää paranevan uuden sukupolven konsolien myötä. Tizen-käyttöjärjestelmän kankeuden ja kehnon kaukosäätimen takia parannettavaa jää vielä, mutta reitti sulavampaa sohvapelikokemusta kohti on nyt näkyvissä.

Samsung Q95TSamsung Q95T
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Tarkka ja kirkas kuva, hyvä ylöspäin skaalaus 4K:hon vanhemmasta materiaalista, nopea ruudunpäivitys
-
Ankea kaukosäädin, Samsungin pakottamat mainokset, Tizen-käyttöjärjestelmä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä