Suomi
Gamereactor
laitearviot

Audeze Mobius

Kuulokekummajaiset

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Audeze on monelle pelaajalle täysin tuntematon kuulokevalmistaja, mutta kyseessä on varsin nimekäs, reilun kymmenen vuotta hifiäänitekniikan saralla toiminut yritys. Firman tuotteet ovat olleet tähän asti suunnattuja oikeastaan kaikille muille paitsi pelaajille, mutta nyt meitäkin on muistettu. Tornihuhujen mukaan Mobiuksista löytyy myös markkinoiden paras virtuaalinen tilaääni, mutta se ei ole paljoa se. Se selviää pian.

Tyylikkään pehmustetun pakkauksen sisältä nousevat tummanharmaat, suljetut, kuppimaiset kuulokkeet, joista testiyksilön kuppien ja pannan tehostevärinä on sininen. Muita värivaihtoehtoja ovat kupari tai musta. Iloisena yllätyksenä pakkauksessa on mukana paperimanuaali, mille onkin reippaasti käyttöä. Erilaisia painalluskomentoyhdistelmiä opetellessa tulee nimittäin hiki, sillä ne ovat sijoitettuina erilaisten lyhyiden ja pitkien painallusten sekä painallusten JA äänenvoimakkuudensäätimien rullaamisen yhdistelmien taakse eri painikkeisiin ympäri kuulokkeita. Mukana toimitetaan myös USB-C <-> USB-A- sekä 3,5mm AUX -kaapelit, mutta 1,2 metrin ja 1,5 metrin pituudet jättävät toivomisen varaa. Pidemmän USB-kaapelin hankinta oli itselleni välttämätöntä. Kuulokkeita voi käyttää myös bluetoothin avulla langattomasti, mutta mukana ei tule bluetooth-donglea.

Mobiuksista löytyy kolme eri audiotilaa, joista kussakin kuulokkeet näyttäytyvät eri äänilaitteena käyttöjärjestelmälle.
USB-liitännällä voidaan käyttää kaikkia kolmea tilaa; monikanavaa, stereota tai Hi-Rez-stereota, joista jälkimmäinen nostaa näytteenottotaajuutta (192kHz) sekä bittisyyttä (24bit) korkeammaksi. Jälkimmäinen on täysin tarpeetonta hifistelyä, sillä nyt puhutaan äänistä, joita kuulevat lepakot, jos enää nekään. AUX-liitäntää tai bluetoothia käyttämällä monikanavatilan käyttäminen ei onnistu. Kuulokkeita on mahdollista käyttää myös PS4:n ja Xboxin kanssa, mutta vain fyysisin liitännöin ja ainoastaan stereotilassa.

Mikrofoni on irrotettava, ja sille on oma äänitysvoimakkuuden säädin sekä mekaaninen virtakytkin. Mikin varren materiaali on erinomaista, suomuista koostuvaa jämäkkää metallia, joka taipuu juuri haluttuun asentoon. Äänenlaadun puolesta mikki toimii hyvin käyttötarkoituksessaan.

Tämä on mainos:
Audeze MobiusAudeze Mobius

Mobiuksen kaiutinelementit on toteutettu dynaamisten kuuloke-elementtien sijaan magneettisin planaarielementein, joihin perinteisesti on törmännyt puolitoista munuaista maksavien hifi-kuulokkeiden kanssa. Tämän linkin takaa voit tutustua eri kuuloke-elementtien eroavaisuuksiin. Mobiukset ovat noin 400 euron hintalapulla todennäköisesti yhdet kalleimmista pelikäyttöön suunnitelluista kuulokkeista, mutta samalla myös yhdet markkinoiden edullisimmista planaarielementtikuulokkeista.

Mobiuksen toinen erikoisuus on sen kyky seurata tuhat kertaa sekunnissa kuulokkeiden asentoa pelaajan päässä. Audeze on yhteistyössä audioalan konkarifirma Wavesin kanssa kehittänyt DSP-piirin kuulokkeisiin, minkä avulla Waves NX -sovelluksen algoritmia hyödynnetään tuottamaan virtualisoitua 3D-tilan tuntua. Ja piru vie. Sehän todella toimii, mutta muistilistallakin on pituutta. Kuulokkeet on kiinnitettävä USB:llä koneeseen, kuulokkeista on säädettävä monikanava-audiotila sekä vielä 3D Audio päälle. Lopputuloksena äänikokemus on erittäin immersioiva ja täysin uskottava. PUBGissa tai Hunt: Showdownissa askeleet, laukaukset ja muiden äänien tulosuunnat on helppo osoittaa kädellä vaikka silmät kiinni selän takaa. Immersio vahvistuu entisestään, kun pelaaja voi fyysisesti päätään liikuttamalla hakea äänen tulosuuntaa. Ääni ei siis kulje kuulokkeiden mukana pelaajan kääntäessä päätä, kuten kaikilla muilla kuulokkeilla tähän asti, vaan Mobius osaa toistaa äänen siinä suunnassa, mistä se on alun perin tullut hyödyntämällä asennonseurantaa.

3D Audiota voi käyttää myös stereomateriaalia kuunnellessa, mutta tämä kuulostaa siltä kuin tietokoneen monitorin tilalla olisivat kaiuttimet. Päätä kääntelemällä kaiuttimet pysyvät paikoillaan, jolloin esimerkiksi kuulokkeille tyypillinen laaja äänikenttä kapenee voimakkaasti suuntautuvuuden myötä. 3D-audiota ei varmasti ole tarkoitettu käytettäväksi näin.

Tämä on mainos:

Voisi kuvitella, että näin erikoinen tekniikka vaatisi hankalaa ohjelmallista konfigurointia käyttöönoton yhteydessä, mutta onneksi ei. AudezeHQ-ohjelmistoa ei tarvitse edes asentaa, jos sille ei näe käyttöä. Se toimii hyvin, vaikka hieman hitaanlaisesti käynnistyykin ja ruudulla vilistävät imperiaalimitatkin. Softan tarjoamia toiminnallisuuksia ovat muun muassa käyttäjän pään mittojen syöttäminen 3D-audion hyödyntämän HRTF-äänisimuloinnin kalibroimiseksi, mutta itselläni oletusasetukset toimivat erittäin hyvin. Firmwaren päivitys sekä taajuuskorjaimen asetuksien muuttaminen onnistuvat myös. Erikoisin jippo on mahdollisuus bindata eli asettaa fyysisiä päänliikkeitä näppäinoikoteiksi. Kyllä, luit oikein. Päätä liikuttamalla, esimerkiksi painamalla leukaa halutun matkan verran rintaan, on mahdollista bindata haluttu näppäin käyttöön. Näppäinten käyttö on niin nopeaa, etten itse löytänyt tälle järkevää käyttöä, mutta ominaisuudesta voi olla merkittävää hyötyä liikuntarajoitteisille.

Siinä missä 3D-äänet on tarkoitettu monikanavaäänistä nauttimiseen, on stereotiloja tarkoitus käyttää muulloin. Planaarielementit toistavat bassot erinomaisesti, ja transientit eli iskennät kuuluvat selkeästi ilman muhjuuntumista. Lähes kaikissa pelikuulokkeissa alakerta on oletusasetuksilla erittäin dominoivia. Mobius kulkee omaa liuskaansa.

Vertailuna Sennheiser HD-650:iin nähden äänet toistuvat kauttaaltaan kirkkaammin, mutta eivät yllä Beyerdynamic DT 1990 Pron tasolle. Diskantit toistuvat vielä bassojakin paremmin, ja heikoimmaksi osa-alueeksi jäävät keskitaajuudet, mutta todellisuudessa nekin toistuvat varsin hyvin. Suhteessa erinomaiseen bassoon ja diskanttiin pienen nuhaisuuden kuitenkin huomaa. Mobiukset on tarkoitettu käytettäväksi niiden omalla äänipiirillä sekä sisäänrakennetulla kuulokevahvistimella, missä riittääkin potkua kuulovaurioon saakka.

Heikkoutena kuulokkeiden käytettävyys ei tunnu olevan ihan tätä päivää. Kuulokkeiden päälle laittaminen sekä sammuttaminen vie viitisen sekuntia aktiivista painamista, ja ääniviesti kulkeutuu vasta lopuksi käyttäjän korviin. Bluetoothin paritus ei anna selkeitä ääniohjeistuksia, esimerkiksi onko paritustila vielä käytössä vai ei. DSP-piirin myötä akussa on oltava virtaa myös AUX-liitäntää käyttäessä, mutta toisaalta kuulokkeita on selvästi tarkoitettu käytettäväksi USB:llä, sillä näin monikanavaäänen lisäksi myös akku latautuu käytön yhteydessä.

Vaikka Mobiukset eivät ole helpoimmat kuulokkeet käyttää, ne ovat uskomattoman monikäyttöiset. Stereo-tilassa niillä kuuntelee mielellään musiikkia ja monikanavatilassa pelaa tai katsoo koneelta muuta surround-ääniviihdettä. Hintaansakin nähden Mobiukset ovat aivan omassa luokassaan esimerkiksi 300 euron Astro A50:een verrattuna. Näitä uniikkeja ja ensimmäisen kerran - ei pelkästään hyvin vaan loistavasti - tilaääntä virtualisoivia kuulokkeita on helppo suositella pelaajalle, joka on valmis investoimaan äänentoistoonsa.

Audeze Mobius
Audeze Mobius
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Liitäntämahdollisuudet, sisäänrakennettu kuulokevahvistin, äänenlaatu omalla interfacella, loistava tilaääni, pään asennon seuraaminen, fyysinen manuaali, irrotettava mikrofoni, mukavat päässä suljetuiksi kuulokkeiksi
-
Liian lyhyet kaapelit, ei 3,5mm -> 6.2mm adapteria mukana, vaatii akkuvirtaa AUX-liitännällä, käytettävyyskömpelyydet, äänenvoimakkuuksien yllättävät muutokset äänitiloja muuttaessa
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä