Suomi
Gamereactor
laitearviot

Asus ROG Centurion

Monikanavakuulokemikrofoni äänikortittomalle

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Tekstejäni lukeneet ovat varmasti huomanneet inhoni virtualisoitua monikanavaääntä kohtaan. Psykoakustiikkaan pohjautuva algoritminen äänenkäsittely rikkoo vaivalla tehdyn miksauksen, ja pyrkii vaihevirhein luomaan mielikuvan monikanavaäänestä ollen todellisuudessa tavallista kaksikanavaista stereo-ääntä. Asus ROG Centurion on toista maata. Umpisurkean virtualisoinnin sijasta tämän sotilaan ääni kajahtaa ulos useammasta kaiutinelementistä. On aika riisua sotisopa.

Kookkaan pakkauksen sisältä paljastuvat mustanpuhuvat kuulokkeet, jotka on koristeltu metallisin koristelevyin. On vaikea olla huomaamatta vasemmasta kuulokkeesta törröttävää, yhdysrakenteista HDMI-kaapelia. Kyllä, luit aivan oikein. Pakkauksesta löytyy myös vaihdettavat, verkkomaisella (mesh-) pehmusteella varustetut kuuloketyynyt, jotka korvaa vasten tuntuvat lähes identtisiltä normaalityynyihin nähden. Kuulokkeet ovat mukavat päässä, mutta Plantronics RIG 800HD:n jumaltasolle ei päästä. Erikoisempana lisänä mukana toimitetaan myös monikanavakaiutinulostuloa varten tarkoitettu neljän 3,5 mm liittimellä varustettu kaapeliviuhka, minkä avulla äänikorttia voi käyttää myös omien kaiuttimien kanssa kuulokkeita irrottamatta.

Kuulokemikrofonin käyttöönotto on helppoa. Kuulokkeet tökätään HDMI-liittimellä kontrolliyksikköön ja kontrolliyksikkö USB:llä koneeseen. Centurion valitaan äänilähteeksi käyttöjärjestelmästä ja kuulokemikrofoni on valmis käytettäväksi. Aloitetaan musiikilla.

Äänimaiseman ensivaikutelma ei vakuuta. Tutut kappaleet kuulostavat todella paksulta, mutaiselta ja nuhjuiselta. Tässä on nyt kiivetty persikka edellä puuhun. Jotain on tehty väärin. On aika asentaa nettisivuilta löytyvä ohjelmisto ja katsoa auttaako sovellus, sillä pöydällä istuva säädinkonsoli ei tarjoa ratkaisua heikon äänenlaadun parantamiseksi.

Tämä on mainos:

Jännitys palkitaan, sillä Centurionin softa toimii todella hyvin ja korjaa ongelman. Helppokäyttöinen sovellus näyttää ulosajetun signaalin kanavoittain sekä tarjoaa selkeän monitaajuusekvalisaattorin. Tarjolla on myös useita profiileita sekä seitsemännestä helvetistä karkotettuja, miksauksen rikkovia äänenkäsittelyominaisuuksia, jotka on jälleen kerran kytketty oletusasetuksin päälle. Ominaisuuksien poiskytkeminen siivoaa äänikenttää, mutta edelleen toistettu materiaali on erittäin voimakkaasti bassovoittoista. Apuun astuu sovelluksen oma taajuuskorjain. Leikkaamalla alakertaa reippaalla kädellä (<65Hz bassoja -6dB, <125Hz -4.5dB ja <250Hz -3dB) äänikuva siistiytyy merkittävästi. Tämähän kuulostaa hyvältä!

Bassojen iskut eli transientit löytyvät, ja keskitaajuuksien muta kaikkoaa. Diskanttitaajuudet jäävät hieman vaisuiksi, mutta huomioiden että käytössä on kuulokkeiden oma äänikortti, on suoritus hintalappuun nähden hyvä. Ero äänenlaadussa oletusasetuksien kanssa on kuin yöllä ja päivällä. Ennen monikanavaäänen ihmettelyä on syytä tutustua vielä äänikorttina toimivaan säädinkonsoliin tarkemmin.

Asus ROG CenturionAsus ROG CenturionAsus ROG Centurion

Kämmenen kokoisen kontrolliyksikön keskiössä ovat kaksi pyöreää säädintä, joista laitteen etureunasta löytyvällä valitaan haluttu kanava ja päälle sijoitetulla tehdään muutokset. Esimerkiksi äänenvoimakkuuden säätö kaikkiin kanaviin tai monikanavatilassa esimerkiksi takakanavien voimakkuuden säätö.

Tämä on mainos:

Säädinkonsolin etureunan neljästä painikkeesta monikanavatila, kuulokevahvistin, mikrofoni ja kaiuttimet, joista ensimmäiset kaksi ovat täysiä turhakkeita. Kun huomioi, että säädinkonsolia ei voi käyttää kuin kyseessä olevan kuulokemikrofonin kanssa tuntuu todella omituiselta ratkaisulta antaa kuulokevahvistimelle oma virtapainikkeensa. Sen käyttämättä jättämiselle ei yksinkertaisesti ole minkäänlaista tarvetta.

Oikein toteutetun monikanavaäänen kanssa kaksikanavainen stereo ohjataan vain vasempaan ja oikeaan kanavaan, ja juuri näin Centurion myös tekee. Monikanavaääniasetusta ei siis tarvitse kytkeä pois käytöstä ymmärtääkseni milloinkaan. Hyödyllisiksi painikkeiksi jäävät mikrofonin mykistävä painike ja kaiutin-painike, jonka avulla äänen saa ohjattua kuulokkeiden sijasta käyttäjän keskikonsoliin kiinnitettäviin kaiuttimiin.

Fyysisin elementein toteutettu monikanavaääni toimii spektaakkelimaisen hyvin virtuaalisiin kikkareisiin nähden. Äänet suuntautuvat niin peleissä kuin elokuvissa, mikä stereokuulokkeisiin tottuneelle tuntuu alkuun jopa omituiselta. Korvan fyysinen etäisyys elementtiin on kuitenkin niin pieni, että vaikka äänen tulosuunnan kuulee, ei kokemus vastaa tavallista monikanavakaiutinjärjestelmää. Ehkä kyse on vain tottumisesta? Oli miten oli, kuulokkeiden maailmassa Asus ROG Centurion tarjoaa parasta monikanavaääntä mitä olen koskaan kuullut.

Pelatessa tekee mieli sulkea silmät ja ihmetellä miten paljon äänet voivat kertoa ympäristöstä... "Takana!". Nauttiminen katkeaa Discordin läpi kuuluvaan huudahdukseen. "Joo joo, kuultu on.", vastaan mikkiin.

Mikrofonin mekaaniset säädöt ovat erinomaiset. Pykälittäiset kulmasäädöt yhdistettynä vapaaseen etäisyyden säätöön suusta pitävät huolen hyvästä mikrofonisijoittelusta käyttäjästä riippumatta. Äänenlaadullisesti mikrofoni on kuulokemikrofonien keskuudessa keskitasoa huonompi, mutta häiriöäänten poisto lähetettävään materiaaliin on hyvä lisä. Vastaanottavassa päässä kuullaan vähemmän turhaa näppäimistön naputtelua tai musiikkia. Viesti välittyy, joka lienee pääasia.

Asus ROG Centurion on erittäin hyvä ostos pelaajille, jotka haluavat kuulokemikrofonin lisäksi päivittää esimerkiksi emolevyn integroidun äänipiirin parempaan. Hyvän äänikortin omistajille ostosta ei voi suositella, sillä äänen läpiviennin puute toisesta äänilähteestä on selkeästi ROG Centurionin suurin miinus. Jos tärkein kriteeri kuulokkeiden valinnalle on monikanavaääni, voi arvosanaa nostaa silti pykälällä. Asus ROG Centurion on saatavilla kymmenistä kotimaisista liikkeistä, kirjoitushetkellä noin 220-260 euron hintaan.

Asus ROG Centurion
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Oikea monikanavaääni, säädinkonsoli, mikrofonin mekaaniset säädöt, punotut kaapelit, ohjelmisto, vaihdettavat kuuloketyynyt, äänenlaatu korjauksien jälkeen
-
Vaatii kuulokkeiden oman äänikortin käytön, äänenlaatu ennen korjauksia, kuulokkeiden kiinteä ja lyhyt kaapeli, mikrofonin äänenlaatu
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä