Suomi
Gamereactor
laitearviot

Microsoft Sidewinder Mouse

Microsoftin pelihiiri on yllättävän mielenkiintoinen tapaus monessakin mielessä. Miten hiiri voi olla mielenkiintoinen? Se selviää lukemalla.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Tunnustan heti aluksi, että olen aina pitänyt Microsoftin laitteista. Vuosien varrella on tullut käytettyä useita erilaisia Microsoftin näppäimistöjä, hiiriä, kuulokkeita ja peliohjaimia, ja kevyesti suurin osa niistä on ollut hyvää kamaa. Ainakin käyttökokemukset ovat olleet johdonmukaisemmin positiivisia kuin saman firman päätuotteiden, käyttöjärjestelmien ja ohjelmistojen, parissa...

Ennakko-odotukseni Microsoft Sidewinder Mousea kohtaan olivat siis positiivisen puolella. Ennen firma on panostanut enimmäkseen toimistokäyttöön tarkoitettuihin hiiriin ja näppäimistöihin, mutta viime aikoina mallistoon on tullut myös pelaajille suunnattuja tuotteita. Sidewinder on ilman muuta pelihiiri.

Hiiren muotoilu herättää välittömästi huomiota. Voimakkaita kurveja ja kulmia löytyy, ja hiiren pohjasta loimottaa punaiset ledit. Hiiren päällä palaa myös yksi hiiren kolmesta herkkyysvalintanapista ja peukalon vieressä on jopa pieni valaistu lcd-näyttö, josta valitun herkkyyden näkee numeroina (2000, 800 tai 400 dpi). Vieritysrulla ja peukalonapit ovat oikeasti metallia eivätkä vain näytä siltä. Omaan silmään hiiren ulkonäkö on turhan korea, mutta toisaalta en ulkonäöstä piittaa.

Ulkonäkö tulee kuitenkin kirottua heti, kun hiiren ottaa käteensä. Hiiri sopii käteen suorastaan surkeasti, ja ensimmäinen johtopäätös on selvä: Hiiri on muotoiltu vain ulkonäköä ajatellen ja käytettävyys on jätetty huomiotta. Sidewinder sopii käteen aluksi niin huonosti, että sitä oli pakko alkaa koekäyttää. Eihän näin kamalaa hiirtä voi ollakaan.

Tämä on mainos:

Eikä ole. Joko kyse on yksinkertaisesti sopeutumisesta tai sitten Sidewinderin muotoilussa on sittenkin ajatusta, sillä melko pian hiireen tottuu. Hekumallisen luonteva käyttökokemuksesta ei tule pidemmänkään aikavälin käytöllä, mutta huono ensivaikutelma unohtuu parissa päivässä. Tällöin hiiren hyvät puolet alkavat nousta esiin.

Hiiren kyljet ovat pinnaltaan hillityn kumimaiset, joten ote on pitävä. Peukalonapit ovat rujoudestaan huolimatta käytännössä hyvät. Ne on sijoitettu onnistuneesti pituuden, korkeuden, syvyyden ja keskinäisen välin suhteen ja niiden tuntuma on hyvä. Päänapit ovat osa hiiren yläkappaletta ja jatkuvat siten hiiren takaosaan asti, ja teoriassa nappeja saa painettua vaikka hiiren päällä olevan Vistan pelivalikon avaavan napin kohdalta saakka. Käytännössä vahinkoklikkauksia ei kuitenkaan tule. Myös hiiren rulla on luonnollisesti klikattava ja klikkauksen tuntuma on hyvä.

Rulla on muutenkin ehkä hiiren paras ominaisuus. Metalliin tehdyn karhennuksen ansiosta tuntuma on miellyttävä, ja kehtaanko sanoakaan, asemainen. Ei ihan huono mielikuva pelihiiressä. Rullan pyörityksen pykälät ovat myös yllättävän miehekkäät. Rulla lompsahtelee erittäin selkeinä portaina, eikä tuntumassa ole vähääkään epämääräisyyttä. Pykälät ovat jämäköitä, mutta eivät jäykkiä. Siis myös ripeä rullailu onnistuu, jos on tarpeen. Parhaimmillaan rulla on kuitenkin nappien korvikkeena (kuten esimerkiksi World of Warcraftissa, jossa olen bindannut pienen parannustaian rullan eteenpäin lompsautukseen ja ison parannustaian rullan taaksepäin lompsautukseen). Kaiken kaikkiaan Sidewinderin rulla on parhaiten pelaamiseen soveltuva tähän asti kokeilemistani. En tosin vielä ole kokeillut Logitechin pelihiiriä, joiden kimppuun käyn seuraavaksi.

Muiden ominaisuuksien suhteen Microsoft on ottanut reilusti mallia esimerkiksi em. kilpailijaltaan, mutta tämä on vain hyvä asia. Sidewinderistäkin löytyy hiiren sisään sujautettava painokelkka, jolla hiiren painoa voi säätää mieltymyksensä mukaisesti. Kelkkaan mahtuu kolme painoa, ja hiiren mukana toimitetaan kolme kymmenen gramman punnusta ja yksi viisigrammainen. Ylimääräiset painot voi säilöä mukana toimitettavaan säilytysrasiaan, josta löytyy myös pari erilaista vaihtosarjaa hiiren pohjassa oleville liukutassuille. Kaikkiaan tassusarjoja on siis kolme erilaista, ja tottapa tosiaan, yhden sarjan luistavuus tuntui sopivan omalle teräs+teflon -hiirimatolleni muita paremmin. Mielestäni painojen ja tassujen kanssa säätäminen on aika naurettavaa pelleilyä - ei peleistä nauttiminen tai pelitaidot ole pääasiassa hiirestä kiinni - mutta on myönnettävä, että niillä on vaikutusta hiiren tuntumaan.

Tämä on mainos:

Liikkeentunnistuksen suhteen Sidewinder on odotetusti hyvä. Microsoftin hiirissä käytettävä laserteknologia on ollut komeasti riittävän hyvää jo useamman vuoden. Ainoa parin-kolmen kuukauden aikana ilmennyt ongelman tapainen on hiiren nappien toiminnasta vastaavat mikrokytkimet. Napin painallus nimittäin saattaa kytkeytyä pois päältä ennen kuin kytkin naksahtaa ylös. Tätä sattuu itselle jonkin verran pidempien pelisessioiden aikana, kun pää ja käsi alkaa väsyä eikä klikkauksia tule pidettyä kunnolla pohjassa. Ilmiön huomaa etenkin tilanteissa, joissa nappia on pidettävä pohjassa jonkin aikaa. Riittävän hintelällä otteella käsiteltäessä huomaa silloin tällöin nappia vapauttaessaan kytkimen lopettavan kytkentäsignaalin lähettämisen, vaikka kytkin ei olisikaan naksahtanut ylös. Nappien tuntumassa on siis minimaalisen pieni epätarkkuus.

Kaiken kaikkiaan Microsoft Sidewinder Mouse on todella hyvä pelihiiri ja riittää varmasti useimpien tarpeisiin. Etenkin Sidewinderin rulla on onnistunut. Vastaavasti hiiren muotoilu ei ole aivan ongelmaton, joten mahdollisuuksien mukaan hiirtä kannattaa käpälöidä ennen ostopäätöstä - kunhan muistaa, että ensivaikutelma saattaa tuntua reilusti huonommalta mitä totuttelun jälkeen kokee. Kuuden kympin hintaisena Sidewinder on selvästi halvempi kuin 85 euron hintaluokasta löytyvä Logitech G9, ja näin ollen Sidewinder päihittää pelihiirien aika-pitkälti-kruunatun kuninkaan hinta-laatusuhteessa.

Microsoft Sidewinder MouseMicrosoft Sidewinder MouseMicrosoft Sidewinder MouseMicrosoft Sidewinder Mouse
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
rulla, peukalonapit, pintamateriaali, tarkkuus, varustelu
-
muotoilu varauksin
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä