Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Untouchables

Lahjomattomat

Tähtien kansoittama laatuelokuva vain hopeoituu vanhetessaan.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Joskus elokuvassa vain kaikki osuu kohdalleen, ja juuri näin tapahtui Lahjomattomille vuonna 1987. Klassinen tarina 1930-luvun kieltolain Chicagosta kohtasi ohjaaja Brian De Palman, säveltäjä Ennio Morriconen ja näyttelijät Kevin Costnerin, Sean Conneryn, Robert De Niron ja Andy Garcian. Tarina ei aivan etene toivotulla tempolla ja Blu-ray-julkaisun laatu jättää toivomisen varaa. Muuten kyseessä on raina, joka kuuluu jokaisen leffaharrastajan yleissivistykseen.

HQ

Ilmeisesti tarina nuoresta Eliot Nessistä ottamassa Chicagossa yhteen liikemies Al Caponen kanssa perustuu ainakin pääpiirteittäin oikeaan historiaan. 1930-luvun kieltolain aikaan ihmiset halusivat alkoholia, ja rikollista toimintaa kaihtamattomat olivat valmiita sitä toimittamaan. Valtion virkamiehelle Eliot Nessille kyse oli virka-asiasta: lakia on valvottava riippumatta siitä, mitä siitä sattuu itse henkilökohtaisesti ajattelemaan. Ness kokoaa kypsään ikään ehtineen Malone-poliisin avulla pienen joukon "lahjomattomia" ryhtyen kaatamaan Al Caponen viinaimperiumia. Odotetusti otteet ovat kovat, eivätkä kaikki selviydy hengissä loppuun asti.

Kamppailu on vuosikymmenten varrella sovitettu niin kirjaksi, TV-sarjaksi kuin elokuvaksikin. Vetovoiman eräs syy lienee se, että lopulta oikeus kuitenkin voitti ja loppu oli ainakin jossain määrin onnellinen. Brian De Palman sovitus etenee toimivasti alusta loppuun, ja useammat katsomiskerrat vuosien varrella vain hopeoivat leffan klassikkoasemaa.

Varsinaisia toimintakohtauksia on joitakin eikä veren näyttämisessä säästellä. Silti keskeisellä sijalla tarinassa ovat ennen kaikkea henkilöhahmot, joita on melkoinen joukko. Jokainen heistä saa kuitenkin ansaitun määrän ruutuaikaa suhteessa osuuteensa kokonaisuudessa. Katsoja ei siis missään vaiheessa joudu pinnistämään muistilokeroitaan yksittäisen henkilöhahmon merkityksen suhteen. Uransa varrella varsin ikonisia elokuvasävellyksiä tehtaillut Ennio Morricone ei nouse musiikilla aivan uransa kärkeen, mutta toisaalta luritukset onnistuvat kuitenkin tukemaan muuta tunnelmaa onnistuneesti.

Yllättäen äänenlaatu ja lisämateriaalit jättävät toivomisen varaa. Laitteistostaan äänen joutuu kääntämään melkoisen isolle nautinnollisen tason saavuttamiseksi. Lisämateriaalien resoluutio puolestaan on heikko, mikä näkyy selkeinä sahalaitoina. Tällainen laiskuus laskee auttamatta Blu-ray-julkaisun arvosanaa. Lisämateriaalit itsessään ovat kourallinen katsauksia elokuvan tekemiseen. Mielenkiintoisinta antia ovat ne asiat, joita ei itse elokuvaa katsomalla tiedä eli projektin alkuvaiheet ennen kuvausten aloittamista ja itse tarinan taustoitus kirjasta valkokankaalle.

Tämä on mainos:

Blu-ray-julkaisun puutteista huolimatta Lahjomattomat on kappale elokuvahistoriaa. Jokaisen asianharrastajan tulisi se ainakin katsella, ja mieluiten hyllyynsä hankkia.

The UntouchablesThe UntouchablesThe Untouchables
The UntouchablesThe Untouchables
Tämä on mainos:
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Lahjomattomat (4K)

Lahjomattomat (4K)

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Klassisen rikolliselokuvan häiritsevää tyylilajikompastelua ei pelasta täysin edes upea kuvaus ja vahva näyttelijäntyö.

0
Lahjomattomat

Lahjomattomat

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Tähtien kansoittama laatuelokuva vain hopeoituu vanhetessaan.Ladataan seuraavaa sisältöä