Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Cutthroat Island

Kurkunleikkaajien saari

Turhaan huonosta maineesta kärsivällä piraattirymistelyllä ei ole mitään hävettävää.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
Cutthroat IslandCutthroat IslandCutthroat Island

Vuonna 1995 Suomen todellinen lahja Hollywoodille, ohjaaja Renny Harlin, oli uransa huipulla. Ansioluettelossa komeili jo useampi ison luokan hittielokuva, ja vireillä oli megaluokan piraattirymistely suositun näyttelijäpuoliso Geena Davisin kanssa. Cutthroat Island kuitenkin ajoi pahemman kerran karille, ja teki oman osansa yhden aikakautensa isoimpien elokuvastudioiden upottamisessa. Blu-ray-julkaisun myötä avautuu mahdollisuus sukeltaa aikaansa edellä olleen piraattiseikkailun perään yli 20 vuoden tauon jälkeen ja selvittää, onko elokuva kaiken huonon maineensa veroinen.

HQ

Merirosvokapteeni Morgan Adams (Geena Davis) saa käsiinsä yhden kolmesta kartan palasta, joka näyttää tien etsitylle aarteelle. Valitettavasti hänen pahamaineisella piraattisedällään Dawgilla (Frank Langella), joka on yhtä kiinnostunut aarteesta, on myös yksi kartan osa. Merirosvojen välillä alkaa seikkailuntäyteinen ja vaarallinen kilpajuoksu kohti haudattua aarretta ja sen tuomia rikkauksia.

Cutthroat Islandin tarina onnistuu kietaisemaan kaikki odotetut merirosvoaiheet yhteen pakettiin kokonaisuuden kuitenkaan tuntumatta liiemmin kliseeltä. Juonenkulku on huoliteltua viljellen istutuksia ja lunastuksia sekä tarjoillen orgaanisia ja loogisia ratkaisuja etenemiseen. Väkinäinen vitsailu on älytty jättää muutamiin kuiviin sutkautuksiin ja vastapainoksi näytetään varsin brutaaliakin sisältöä. Reipasta kerrontaa siivittää jatkuva ja monipuolinen toiminta toinen toistaan näyttävämmissä paikoissa.

Tämä on mainos:
Cutthroat IslandCutthroat Island

Pääosaa vetävästä Geena Davisista ei ensimmäisenä tule mieleen hurja merirosvokapteeni. Davis kuitenkin omaksuu roolinsa varsin uskottavasti, jos ei nyt pelottavana piraattina, mutta ainakin luonnollisena seikkailijana ja taistelijana. Erityisesti hänen ilmeensä sopivat hyvin tilanteisiin ja tunnetiloihin. Toinen positiivisesti yllättävä rooli on juurikin Davisin hahmon verivihollisena rymistelevä Frank Langella. Miehen innokkuus pahistelevaa merirosvoroolia kohtaan oikein hohkaa ruudulta. Langellan kylmän laskelmoiva ja hillitty mutta anteeksiantamaton olemus on omiaan puhaltamaan pahamaineinen piraatti eloon. Ainoastaan sivuhahmona meuhkaava Matthew Modine jää muiden hahmojen varjoon neutraalilla ja varsin ilmeettömällä ulosannillaan. Käsittääkseni lähinnä miekkailutaitojensa takia pestattu Modine ei oikein onnistu vakuuttamaan yhdessäkään kohtauksessa ja hänen sekä Davisin kemia on yhtä tyhjää kuin merirosvon rommipullo.

Cutthroat Islandin iso budjetti sentään näkyy elokuvan ilmeessä. Lavasteet ovat massiivisia, eikä niitä pelätä laittaa huolella palasiksi näyttävin räjähdyksin. Varsinkin laivan räjäytys lopputaistelussa on skaalaltaan jo huvitusta herättävän megalomaaninen. Kuvauspaikat ovat myös toinen toistaan kauniimpia, tehdyt stuntit näyttäviä ja tietokone-efektit hillittyjä sekä hyvin kuvaan istuvia. Ongelmaa kuvaan tuo varsinkin alkupuolen kohtauksissa luonnottoman kirkas studiovalaisu, joka syö pahasti uskottavuutta. Myös elokuvan masterointi on ihmeellisen epätasaista. Alkupuolen kuvien laatu heittelee lähes raakamateriaalin tason rakeisesta ja harmaasta kuvasta aina viimeisen päälle tarkkaan ja kristallin kirkkaaseen otokseen asti. Loppupuolella kuva on jo selkeästi laadukkaampaa kautta linjan. Yleisesti tarkan kuvan ansiosta muutamassa merellä kuvatussa materiaalissa reunoilla on hauskasti nähtävissä kuvaustorneja ja laitureita, jotka aikoinaan ovat jääneet huomaamatta.

Elokuvan ääniefektit jytisevät uskottavasti muhkeana tilaäänenä. Ja vaikkei musiikki ihan Hans Zimmerin Pirates of the Caribbean -elokuvateemojen tasolle nouse, on varsinkin elokuvan teemaralli varsin kiva ja energinen. Puheiden kanssa masterointi tuntuu kuitenkin hieman ontuvan epätasaisen kuvan mukaisesti. Erityisesti alkupuolella elokuvasta hahmojen puheet näyttäisivät muutamaan otteeseen olevan lievästi pois synkasta. Samalla puheesta puuttuu tietynlaista syvyyttä ja studion jälkiäänitys on selvästi havaittavissa, mikä luonnollisesti nakertaa uppoutumista elokuvan tunnelmaan.

Tämä on mainos:
Cutthroat IslandCutthroat IslandCutthroat Island

Cutthroat Islandilla ei ole mitään hävettävää. Rehti kesärymistely rullaa moitteetta sujuvan käsiksen, uskottavien pääosien, ison rahan toiminnan ja kuvankauniiden maisemien parissa. Kyllä tästä elokuvasta löytyy vastusta kovassa suosiossa olevalle Pirates of the Caribbean -elokuvasarjalle, joka selvästi on jonkin verran velkaa Cutthroat Islandille tyylistään ja ideoistaan. Näkisin, että elokuvan ongelma oli aikoinaan lähinnä seilata ennen aikaansa väärillä vesillä ja kärsiä jo konkurssin partaalla olleen elokuvastudion ongelmista. Eli sen sijaan, että Cutthroat Island tuomittaisiin turhaan pelkästään huonon maineensa takia, suosittelisin jokaisen katsovan tämän hyvän tuulen piraattiseikkailun vanhoilta kunnon ajoilta.

Cutthroat Islandin blu-ray julkaisu sisältää kiitettävästi lisämateriaalia. Levylle on pakattu making of -dokumentin ja mielenkiintoisen Renny Harlinin kommenttiraidan lisäksi myös näyttelijöiden ja ohjaajan haastatteluja kuvausten aikana ja jälkeen. Näistä avautuu paljon kiehtovaa nippelitietoutta elokuvan teosta ja kuvausten tunnelmista.

Cutthroat IslandCutthroat Island
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Kurkunleikkaajien saari

Kurkunleikkaajien saari

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Turhaan huonosta maineesta kärsivällä piraattirymistelyllä ei ole mitään hävettävää.Ladataan seuraavaa sisältöä