Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Krypton, 1. kausi

Krypton, 1. kausi

Teräsmiehen isoisä planeettaansa pelastamassa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Olen ehtinyt kirjoittaa melkein kaikesta Teräsmieheen liittyvästä. Siksi olinkin maltillisesti innoissani, kun kuulin Teräsmiehen isoisän Seg-Elin vaiheita seuraavan Krypton-sarjan olevan tekeillä. Suomessa 10 jaksoa kattava ensimmäinen kausi on katsottavissa HBO Nordicilta. Aivan liian pienissä lavasteissa kuvattu sarja kärsii ennen kaikkea siitä, ettei se onnistu luomaan mielikuvaa kokonaisen planeetan kattavasta pitkälle edistyneestä sivilisaatiosta. Eniten sarjasta saavat irti Teräsmiehen fanit, jotka ovat jo valmiiksi kiinnostuneita Krypton-planeetan yhteiskuntajärjestyksestä.

HQ

Tarina on lähtökohdiltaan hölmö, mutta ilmeisesti jostain on pitänyt aloittaa. Maan asukki Adam Strange (Shaun Sipos) aikamatkaa 200 vuotta taaksepäin Krypton-planeetalle, ja etsii Seg-Elin (Cameron Cuffe) käsiinsä. Tarkoituksena on kuin Terminatorissa ikään varmistaa, että pojanpoika Teräsmies syntyy alkuperäisen aikajanan mukaisesti. Kryptonia uhkaa Brainiac, joka on tunnetusti eräs Teräsmiehen vaarallisimmista vastuksista. Pulmia aiheuttavat myös eri sukujen keskinäiset hankaukset ja kulissien takaiset juonittelut. Uskonnollisia jännitteitä ei niitäkään sovi unohtaa.

Sarjan mielenkiintoisin anti on Kryptonille hahmoteltu yhteiskuntajärjestys. Eri suvut hallinnoivat yhteiskunnan eri osa-alueita, ja sen lisäksi on varsin mittava joukko kastittomia, jotka ovat joko syntyneet sellaisiksi, tai sitten ovat joutuneet tilanteeseen saamansa rangaistuksen vuoksi. Teräsmiehen El-suku on tiedenörttejä täynnä, Zod-suku huolehtii valtakunnan turvallisuudesta, Vex-suku on kunnostautunut politiikassa ja niin edelleen. Paikallinen uskonnonharjoitus tuo mieleen muinaisen Egyptin monijumalaisuuden. Lisääntyminen hoidetaan kirjaimellisesti kohdun ulkopuolella erillisessä Genesis-kammiossa, joten vanhan tavan mukaista fyysistä kontaktia miehen ja naisen välillä ei tarvita lainkaan. Sarjan edetessä paljastuu muutakin mielenkiintoista, joista ainutkaan ei ole uusi asia sci-fin lajityypissä. Teräsmieheen sovitettuna ne ovat kuitenkin uusi juttu.

Toinen kovasti lainailtu juonikuvioiden lähde of ilmiselvästi Game of Thrones, ja kaikki tuntuvat olevan jonkinlaisen mutkan kautta salaisesti sukua toisilleen. Saahan moisesta aikaiseksi draamaa, mutta mitenkään uskottavaa se ei ole sarjassa, jonka pitäisi kuvata kokonaisen planeetan kattavaa yhteiskuntaa. Jostain mystisestä syystä sotilaiden Zod-suku on kauttaaltaan mustaihoinen. Ongelma ei kuitenkaan ole ihonvärissä sinänsä. Kaikissa aiemmissa elokuvissa Zod on aina ollut vitivalkoinen, minkä vuoksi Kryptonin tekijöiden ratkaisu tuntuu täysin käsittämättömältä.

Kuten jo tuli mainituksi, ovat lavasteet kautta linjan aivan liian pieniä, elleivät jopa suorastaan ahtaita. Pimeät nurkat yhdessä digitaalitehosteiden kanssa eivät kykene peittämään sitä, että sarja kärsii pahasti pienestä mittakaavastaan. Lavasteet, rooliasut ja futuristinen teknologia myös näyttävät muovisilta, mikä ei ole omiaan pyrittäessä luomaan uskottavaa maailmaa valkokankaalle.

Tämä on mainos:

Henkilöhahmoista erottuu vain ani harva, ja syy on ennen kaikkea kiirettä pitävässä käsikirjoituksessa. Kryptonilla syntyperä määrittää ihmisen elämän, jolloin suurin osa kansasta tuntuu todellakin noudattavan tietynlaista roolia yksilöllisen persoonan sijaan. Poikkeuksen tekevät itse Seg-El ja baarimikkona toimiva Kem (Rasmus Hardiker). Harmillisesti kaksikon sanailu ei koskaan pääse kunnolla puhkeamaan kukkaan. Mukavan vehkeilevä aloitteleva poliitikko on myös Nyssa-Vex (Wallis Day). Pienenä sivuseikkana on mainittava Kryptonilla asusteleva pieni vastarintajoukkio, joka tuntuu puhuvan keskenään ruotsia: "Ja, han är El, Seg-El."

Kymmenen jakson mittainen ensimmäinen kausi ei saavuta kovinkaan vakuuttavaa ratkaisua, mutta täysin levälleenkään tilanne ei jää. Ehkä suurin ansio on pohjan luominen, ja toisen tuotantokauden tilanteen kuvaaminen. Suositellaan vain Teräsmiehen fanien iltaviihteeksi.

Krypton, 1. kausi
Krypton, 1. kausiKrypton, 1. kausiKrypton, 1. kausi
Tämä on mainos:
Krypton, 1. kausiKrypton, 1. kausi
Krypton, 1. kausiKrypton, 1. kausi
Krypton, 1. kausi
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä