Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Knocking

Koputus kertoo tarinansa hyvin, mutta ei onnistu tekemään suomalaista korpimaisemaa pelottavaksi

Hyvä kuvaus ja valaistus luovat ison osan tunnelmasta.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Koputus on suomalainen kauhuelokuva, joka on Max Seeckin ja Joonas Pajusen käsialaa tarinaa ja ohjausta myöten. Ensin mainittu tunnetaan lähinnä kirjailijana, ja juuri tarina on kerrottu hyvin alusta loppuun elokuvan keinoin. Ulkomaalainen katsoja saattaa nähdä asian toisin, mutta minulle suomalainen korpimaisema ei ole pelottava edes syyspimeällä.

Koputuksen tarina liikkuu kahdella aikajanalla. Nykyaikaan sijoittuvan tarinan ohella ollaan myös 10-15 vuotta varhaisemmassa ajassa. Kaiken aikaa tapahtumat pyörivät kuitenkin yhden ja saman metsäisen mökin ympärillä. Henkilöhahmoja on oikeastaan vain kolme, joten jokaisen henkilöhistoria ja vaikuttimet ehditään käydä hyvin läpi puolentoista tunnin aikana. Katsojan on helppo ymmärtää, milloin liikutaan menneisyydessä ja milloin nykyajassa. Tämä on saatu aikaan paitsi näyttelijävalinnoilla myös puvustuksella. Näyttelijäsuorituksista huonolla tavalla esille nousee Janina Berman, joka varoittelevan vanhan naisen roolissa onnistuu vaikuttamaan koko ajan siltä kuin lukisi monotonisella äänellä paperista vuorosanoja.

Tarinaa sen ihmeemmin paljastamatta voi sanoa, että juoni etenee varmoin ottein alusta loppuun saakka, ja kun lopputekstit alkavat, on tarina kerrottu, eikä katsojan tarvitse jäädä pohtimaan selvittämättä jääneitä asioita. Moinen ei ole mitenkään selvä asia kauhuelokuvissa, mutta ilmeisesti juuri tässä Max Seeckin kirjailijatausta tulee parhaiten esille. Hän tietää, miten tarina kerrotaan onnistuneesti. Elokuva on lisäksi jaettu selvästi kolmeen puolen tunnin mittaiseen osaan. Katsoja voi siis varautua siihen, että ensin esitellään tilanne, sitten kummallisuudet alkavat ja viimeisen kolmanneksen aikana mysteeri ratkeaa.

Tämä on mainos:

Kuten jo mainitsin, Koputuksen suurin ongelma on se, ettei suomalainen korpimetsä ole pelottava. Äänitehosteita, valoja ja ennen kaikkea pimeyttä käytetään hienosti. Näin ollen elokuva tekee kaikkensa ollakseen jännitteellinen ja pelottava. Kyse voi olla tietysti siinäkin, että olen katsellut kauhuelokuvia niin paljon vuosien varrella, että yllättyminen on aidosti vaikeaa. Minun on helppo kuvitella, että osa katsojista näkemästään kyllä vaikuttuu, sillä mitään varsinaista vikaa ei Koputuksessa ole.

Koputus on puolentoista tunnin mittainen suomalainen kauhuelokuva, joka kertoo osaavalla tavalla tarinansa alusta loppuun. Mutta pelottava se ei ole.

The Knocking
Solar Films
Tämä on mainos:
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä