Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Kong: Skull Island

Kong: Skull Island

Kuningas Kongille ei ryttyillä. Sen oppivat tänä vuonna perusteellisesti Samuel L. Jackson ja Tom Hiddleston Skull-saarelle eksyessään.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

King Kong on yksi elokuvahistorian ikonisimmista hahmoista, ja ainoastaan Godzilla yltää kilpailemaan Kongin kanssa hirviöiden kuninkaan tittelistä. Kong nähtiin edellisen kerran 2005 Peter Jacksonin uusintaversiossa, joka oli monelta kantilta pätevä, mutta valitettavan ylipitkänä uuvuttava elokuva. Raina teki hyvän kassatuloksen, mutta studiot haluavat tietysti enemmän. Kun Godzillakin sai uuden modernimman uudelleenaloituksen, oli vain ajan kysymys milloin Kongin taustatarina pistettäisiin sekin uusiksi.

HQ

Kong: Skull Island sijoittuu virkistävästi eri aikakauteen. 1930-luvun tai nykyajan sijaan Kong tavataan Vietnamin sodan viimeisillä päivillä, ja fiilistä on ammennettu häpeilemättömästi Apocalypse Now'n ja Platoonin kaltaisista leffoista. Aikakauden tunnelma on kuitenkin onnistunut vain kohtalaisesti, Helikopterit ja reksiviitta ovat sille uskollisia, mutta tunnettujen rock-klassikoiden käytöstä ja -viittauksista jää päälleliimattu olo. Erityisesti alussa hahmojen esittelyssä musiikki vaihtuu joka kohdassa musiikkivideoiden tapaan, ja tunnelma on kovin repaleinen.

Juoneltaan raina on tosin muutenkin suoraviivainen autiosaarelle haaksirikkoutuminen. Tutkimusryhmä lähtee armeijasaattueen kanssa tuntemattomalle saarelle löytöretkelle, joka tietysti menee mönkään heti alkurytinöissä, kun idioottimaiset soltut eivät malta pitää liipasinsormiaan kurissa. Henkiinjääneillä on sitten sopivasti kolme päivää aikaa päästä toiselle puolelle saarta evakuointipaikalle. Siinä samassa pitää väistellä valtavia elukoita, muinaishirviöitä ja alkuasukkaita puhumattakaan sokeasti kostoa havittelevista soltuista.

Teemat ovat harmittavan ennalta-arvattavia ja hahmot sterotyyppejä. Armeijakomentaja on verenhimoinen tampio (Samuel L. Jackson), naispääosa on luontoa rakastava hipihtävä valokuvaaja (Brie Larson), tiedemies (John Goodman) tietää saaresta enenmmän kuin paljastaa ennakkoon ja pääosasankari (Tom Hiddleston) on niin tylsää peruskauraa kuin voi vain olla. Eivät näyttelijät varsinaisesti tee huonoa työtä missään vaiheessa, mutta käsis on vedetty niin varman päälle, ettei särmää löydy edes väkisin etsimällä. Ainoa valonpilkahdus on John C. Reillyn näyttelemä hiukan seonnut lentäjä Hank Marlow, joka putosi saarelle jo 20 vuotta aikaisemmin toisessa maailmansodassa. Reilly vetää sympaattisen sota- ja saariveteraanin roolin hyvin, vaikka kyseinenkin hahmo on aika laskelmoitu huumorinlähteeksi, ja naureskelemaan tietysti yleisön kanssa höhnille tulokkaille.

Visuaalisesti Skull Island on kunnon spektaakkeli ja sopivaa popcorn-mäiskettä silloin, kun viihdehammasta kolottaa. Kuvauspaikat ja tuotantoarvot ovat kohdallaan: luontonäkymiä ja tehosteita kelpaa katsella vaikka suurennuslasin kanssa. Kong itsessään on erinomainen tietokoneanimaation taidonnäyte, ja taistelut liskomaisten pahojen Skull Crawler -otusten kanssa ovat ehdottomasti leffan parasta antia. Ulkoasusta onkin paljon juttua Blu-ray-lisämateriaaleissa. Lyhytdokumenteissa käsitellään kivasti muun muassa Vietnamin ja Havaijin kuvauspaikkoja, Kongin animaatiota sekä tuotantovaiheita. Valitettavasti mitään säväyttävää ei ole mukana, vaan meininki on niissä aika tavallista selkääntaputtelua.

Tämä on mainos:

Kong: Skull Island suurin ongelma on keskinkertaisuus. Suuria tunteita tai mielipiteitä se ei pysty nostamaan. Ohjaaja Jordan Vogt-Roberts on onnistunut saamaan aikaan tilaustyönä viihteellisen toimintaseikkailun, joka paperilla vaikuttaa kivalta, mutta käytännössä se on nähty ja kuultu ennenkin. Nyt käteen jää lähinnä vauhdikas (mutta kyyninen) alustus jatko-osille ja koko elokuvalliselle hirviöuniversumille. Jatkoa seuraa nimittäin 2020, kun Skull Islandin Kongin on määrä ottaa yhteen vuoden 2014 Godzillan kanssa. Kaikkien on näet seurattava Marvelin esimerkkiä, ja luotava kokonainen elokuvauniversumi. No, mikäs siinä hirviöiden tapellessa. On sitä huonompaakin viihdettä nähty.

Kong: Skull IslandKong: Skull IslandKong: Skull IslandKong: Skull Island
Tämä on mainos:
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Kong: Skull Island

Kong: Skull Island

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Arttu Rajala

Kuningas Kongille ei ryttyillä. Sen oppivat tänä vuonna perusteellisesti Samuel L. Jackson ja Tom Hiddleston Skull-saarelle eksyessään.Ladataan seuraavaa sisältöä