Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Kingsman: The Secret Service

Kingsman: The Secret Service

Nuoriso James Bondin jalanjäljissä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Brittiläisillä vakoojaelokuvilla on vuosikymmenten perinteet, mutta ohjaaja Matthew Vaughnin mielestä ne ottavat itsensä liian vakavasti. Niinpä sarjakuvaromaanista Secret Service ammentava elokuva Kingsman hoitaa hommat vähän rennommin. Lopputulos on yllättävän laadukas toimintarymistely agenttirainojen ystäville.

HQ

Periaatteessa tarina on se perinteitä kunnioittava 007-kopio. Rikas pahis on kehittänyt pirullisen suunnitelman maailman tuhoamiseksi ja brittiläisen salaistakin salaisemman palvelun pitää moiset aikeet estää. Esikuvastaan poiketen tarina kuitenkin alkaa teini-ikäisen pojan värväämisestä ja koulutuksesta. Näin ollen maailman pelastaminen on uutukaisen agentin ensimmäinen tehtävä salaistakin salaisemman palvelun leivissä.

Kingsmanin viehätys ei niinkään piile tarinassa vaan tavassa, jolla se sanoma välitetään. Kaikki osatekijät loksahtavat paikoilleen täydellisesti, ja silloin meininki vain toimii kuin pitkään harjoiteltu häävalssi ikään. Uraa ja nimeä jo valmiiksi luoneet veteraaninäyttelijät Michael Caine, Colin Firth ja Samuel L. Jackson tuovat humoristiseen pakettiin sen vaaditun tujauksen uskottavuutta ja ammattimaisuutta. Pääosaan pestattu nuori Taron Egerton on vielä tuiki tuntematon nimi, mutta ehkä se on ollut tarkoituskin. Pääpahiksen oikeaa kättä näyttelevä algerialainen tanssija Sofia Boutella ei myöskään ole järin tunnettu, mutta toisaalta sulava liikehdintä yhdistettynä ulkonäköön riittävät kiinnittämään ainakin mieskatsojien huomion.

Lavasteiltaan Kingsman on hieman satumaisen ja muovisen oloinen, ikään kuin jonkinlainen ideaalimaailman versio hienostuneesta herrasmiesten Isosta-Britanniasta. Paikat pursuavat yksityiskohtia ja rahaa on varmasti palanut paljon. Maltillisen draaman vastapainoksi elokuvassa on runsaasti hengästyttävää toimintaa. Ohjaaja osoittaa hallitsevansa niin hitaat neuvottelukohtaukset kuin vauhtiosuudetkin. Kontrasti näiden kahden ääripään välillä on huikea ja ne vuorottelevat keskenään elokuvan loppuun asti. Tällainen rytmitys pitää katsojan koko ajan hieman varpaillaan eikä tylsistyminen pääse iskemään. Itse toiminnassa mielikuvituksellinen koreografia, digitaalitehosteista saatu apu ja lähelle tilanteita viety heiluva kamera luovat yhdessä äärimmäistä energiaa pursuavan esitystavan.

Rainaa katsoessa herää yhtä jos toistakin kysymystä tekijöiden tarkoitusperistä, ja niihin pääosin vastataan lisämateriaalien 90-minuuttisessa katsauksessa kulissien taakse. Elokuvan toteutusta vertaillaan runsaasti alkuperäisen sarjakuvan kanssa, ja kaikki avaintekijät pääsevät kertomaan tuntojaan projektin parissa. Dokumentin alkupuoliskolle laitettu varttitunnin rinkikehuminen onnistuu melkein vaivuttamaan katsojan uneen tuomatta mitään lisäarvoa juuri nähdyn elokuvan ymmärtämiseksi.

Tämä on mainos:

Kingsman: The Secret Service onnistui yllättämään kuin tupakansytyttimeksi naamioitu käsikranaatti tai kengänkärkeen piilotettu myrkkypiikki. Toivottavasti saamme joskus jatkoa, sillä potentiaalia eräänlaiseksi nuorison James Bondiksi kyllä olisi. Jos ei muuta, niin povaan pääosaan pestatulle nuorelle Taron Egertonille pitkää uraa elokuvien parissa.

Kingsman: The Secret ServiceKingsman: The Secret Service
Kingsman: The Secret Service
Tämä on mainos:
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä