Suomi
JäSENARVIO

Left 4 Dead 2

Kirjoittaja: Jartsu   2010-10-23

LEFT 4 DEAD 2

Tuottaja, tekijä, tai levittäjä: VALVe / Turtle Rock Studios
Ilmestymisvuosi: 2009
Alusta: PC, Xbox 360
Genre: 1st Person Horror Shooter
Ikäraja: +18
Pelimuoto: Yksinpeli, Moninpeli
Hintahaarukka: 22 - 52 euroa, konsoliversion hintahaarukka on 37 - 75 euroa
Kotisivut: http://www.l4d.com

Left 4 Dead 2 on pelaajaystävällisen VALVe Corporationin julkaisema jatko-osa zombie räiskintä Left 4 Deadille. Peli sijoittuu Savannahin ja New Orleansin välillä Yhdysvaltoihin.


Kaava on sama kuin ensimäisessä Left 4 Dead -pelissäkin, tapa joka ainoa molopää (paitsi kaverit). Tällä kertaa selviytyjillä on käytössään myös lähitaisteluaseita, kranaatinheitin ja uudenlainen Horden eli zombielauman houkutusase. Tällä kertaa selviytyjille on jo kirjoitettu enemmän taustatietoa kuin ensimäisen pelin sankareille. Pelin päähahmoina toimivat Coach, Nick, Ellis ja Rochelle. Coach on ylipainoinen, 44 vuotias, polvivammasta kärsivä koulun ex-jalkapallonpelaaja Savannahista. Coachin tunnistaa helpoiten isosta koostaan ja lilasta ja vaaleankeltaisesta kauluspaidasta. Nick on 35 vuotias kiertävä uhkapeluri, joka tuli Savannahiin etsimään herkkäuskoisia pelureita käynnissä olevasta uhkapeleistä. Nick pitää yllään kokovalkeaa pukua, josta hänet on helppo tunnistaa. Nick muistuttaa käyttäytymiseltään erehdyttävästi ensimäisen Left 4 Dead -pelin Francis -hahmoa, joka myös toimi joukon eräänlaisena kusipäänä. Ellis on joukon nuorin, mutta myös asenteeltaan positiivisin, kuten Louis ensimäisessä pelissä. Ellis on elänyt koko elämänsä pelkästään Savannahissa, mekaanikkona työskennellen, kavereiden kanssa hengaillen ja äitinsä kanssa ruokaillen. Ellis käyttää työhaalarien ala-osaa ja keltaista T-paitaa. Rochelle on 29 vuotias tuottaja Clevelandista, joka tuli tekemään suurta juttua Savannahin evakuointikeskuksesta, kunnes zombit iskivät ja koko skuupista tuli sotatanner. Rochellen tunnistaa punaisesta T-paidasta. Myös Rochelle muistuttaa käyttäytymiseltään alkuperäisen Left 4 Deadin Francista, joka tulee ilmi The Passing -lisäosan julkaisutrailerin yhteydessä.

Pelin Xbox- ja PC-versiot ovat lähes jälleen identtisiä, lukuunottamatta PC:n parempaa grafiikkaa, ilmaista lisäsisältöä ja muita pieniä hienouksia. Kummastakin versiosta löytyy Saavutukset eli Achievementit, jotka ovat aivan peruskauraa, melko samanlaisia kuin ensimäisessä pelissä. Jokaisella hahmolla on oma kiinostava taustatarinansa, jota ei tällä kertaa tosin tarvitse kaivaa internetin syvyyksistä. Kentät ovat tällä kertaa melko samanlaisia ja sijoittuvat päivään, joka toimii yllättävin hyvin, vaikka yö kuuluisi olla aikana Left 4 Deadin kaltaisiin peleihin. Tapahtumapaikkana nähdään mm. suota, kauppakeskusta ja hautausmaata. Jotta pelikerrat olisivat vielä enemmän erilaisia, VALVe on parannellut peliä varten pelin kulkua ohjaavaa Tekoäly Ohjaajaa niin, että se osaa nyt myös muokata säätä, valita kulkureitin, vaihtaa äänitehosteita tilanteen mukaan ja myös luoda random esineitä. Muuten Ohjaaja toimii samalla tavalla kuin ensimäisessä pelissä. Tällä kertaa on mukana myös kaksi uutta pelimuotoa, Scavenge ja The Passing -lisäosan mukana tulleen Mutation. Scavengessä kerätään kanistereita tankkiin jota toinen ihmisjoukkue yrittää estää. Mutation on vain pieni päivitys johonkin olemassa olevaan pelimuotoon, Mutation muokkaa pelimuotoa jollain tavoin esim. Versus -pelimuotoon lisätään Realism tai Campaignissä voi käyttää pelkästään moottorisahaa.

Vieläkin pelistä puuttuu Training -tila, jossa voisi harjoitella zombeilla pelaamista. Yksinpeli on jälleen kerran todella turha, joskaan ei niin turha. Botteja on paranneltu ja parannellaan vieläkin eli saattavathan ne jossain vaiheessa ollakkin ihan kelvollisia.

Jos pidit ensimäisestä pelistä, tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla.


Plussat:
+ Hahmojen taustat
+ Uudenlainen kenttäsuunnittelu
+ AI Director 2
+ Even more Zombies
+ Uudet pelilliset uudistukset
+ Uudet zombieclassit

Miinukset:
- Turha yksinpeli
- Ei minkäänlaista Training -tilaa, jossa voisi harjoitella zombeilla peluuta

Järjestelmävaatimukset:

Käyttöjärjestelmä: Microsoft Windows XP / Vista / Vista64 / Win7
Suoritin: Pentium 4 3.0GHz
RAM-muisti: 1 GT
Kiintolevy: Vähintään 7,5Gt vapaata kovalevytilaa
Näytönohjain: 128 MB, Shader model 2.0, ATI x800, NVIDIA 6600 tai parempi

Keskiarvo: 9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10