Suomi
JäSENARVIO

Left 4 Dead

Kirjoittaja: Jartsu   2010-10-23

LEFT 4 DEAD

Tuottaja, tekijä, tai levittäjä: VALVe / Turtle Rock Studios
Ilmestymisvuosi: 2008
Alusta: PC, Xbox 360
Genre: 1st Person Horror Shooter
Ikäraja: +18
Pelimuoto: Yksinpeli, Moninpeli
Hintahaarukka: 19 - 39 euroa, konsoliversio yleensä kalliimpi
Kotisivut: http://www.l4d.com (Sivu toimii myös Left 4 Dead 2 kotisivuna)


Left 4 Dead on lähes moitteettomia pelejä julkaisevan VALVe Corporationin julkaisema zombie räiskintä PC:lle ja Xbox 360:lle. Peli sijoittuu Pennsylvaniaan, Yhdysvaltoihin.


Yhdysvaltoihin on iskenyt vaarallinen virus jota kutsutaan nimellä "Green-Flu", joka aiheuttaa sairastuneessa valtavaa agressiota ja aivotoiminnan lähes täydellistä pysähtymistä. Kaksi viikkoa ensimmäisen tartunnan jälkeen neljä virukselle immuunia ihmistä huomaavat, että virus aiheuttaa koko ajan pahempia mutaatiota saastuneissa. Niinpä pelin sankarit päättävät tarttua aseisiin ja antavat aseiden laulaa. Peli on jaoteltu viiteen erilaiseen elokuva kampanjaan, joista jokainen sijoittuu erilaiseen ympäristöön. Pelin hahmoina toimivat Bill, Zoey, Francis ja Louis. Bill on Vietnamin sodan veteraani ja käyttää kokovihreää armeijan asustetta ja vihreää barettia. Zoey on nuori opiskelijatyttö ja hänet tunnistaa pienestä punaisesta takista. Francis on porukan kovanaama, joska uskoo olemansa voittamaton. Francis käyttää mustaa nahkaliiviä. Louis on porukan ehkä heikkohermoisin, mutta myös asenteeltaan positiivisin tilanteessa kuin tilanteessa. Louiksen tunnistaa valkoisesta kauluspaidasta ja kravatista.

Pelin Xbox- ja PC-versiot ovat lähes identtisiä, lukuunottamatta PC:n parempaa grafiikkaa, pelaajien lisäsisältöä ja muita pieniä hienouksia. Kummastakin versiosta löytyy Saavutukset eli Achievementit, jotka voi saada ihan etenemällä pelissä tai pientä väkertämistä tekemällä esim. Tainnuta Tankki kaasupullolla. Hahmot on todella kiinnostavia ja monipuolisia, jokaisella hahmolla on oma kiinostava taustatarinansa. Kentät on pääosin synkkiä ja sijoittuvat yö aikaan. Tapahtumapaikkana nähdään mm. maatila, sairaala, lentokenttä. Jotta yksikään pelikerta ei olisi samanlainen, VALVe on rakentanut peliä varten pelin kulkua ohjaavan Tekoäly Ohjaajan. Ohjaaja tarkkailee pelaajien terveyttä, etenemistä ja määrä niiden mukaan mitä seuraavaksi tapahtuu. Jos hahmot ovat hyväkuntoisia, Ohjaaja saatta laittaa Tankin selviytyjien kimppuun. Yksinpelillä ei tässä pelissä tee yhtään mitään, koska tekoälyn ohjaamat botit ovat idiootteja. Joko ne eivät osaa reagoida tilanteeseen oikein tai sitten ne tekevät jotain muuta pähkähullua, mikä usein johtaa joukkueen tappioon. Training -tila olisi varsin hyvä pelaajille, jotka esimerkiksi haluavat harjoitella Hunterilla hyppimistä rauhassa tai etsiä muita selviytyjille vaarallisia paikkoja.


Plussat:
+ Hahmot kiinostavia
+ Monipuoliset kentät
+ AI Director
+ Tunnelma

Miinukset:
- Turha yksinpeli
- Ei minkäänlaista Training -tilaa, jossa voisi harjoitella zombeilla peluuta
- Versus -pelit eivät täysin tasapainoisia

Järjestelmävaatimukset:

Käyttöjärjestelmä: Microsoft Windows XP / Vista / Vista64 / Win7
Suoritin: Pentium 4 3.0GHz
RAM-muisti: 1 GT
Kiintolevy: Vähintään 7,5Gt vapaata kovalevytilaa
Näytönohjain: 128 MB, Shader model 2.0, ATI 9600, NVIDIA 6600 tai parempi

Keskiarvo: 9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10