Suomi
JäSENARVIO

Spore

Kirjoittaja: Dalen   2009-02-14

Oletko koskaan miettinyt miltä tuntuisi pelata sellaisella otuksella/vekottimella, minkä mielikuvituksesi on luonut?
Ei hätää tämä on nyt mahdollista, sillä tämä Will Wrightin luoma "elämäsimulaatio" peli on täällä!
Ja nyt sinulla varmaankin herää kysymys "Kuka ihmeen Will Wright?", no minäpä kerron Will Wrightia pidetään ja on The Sims-pelien luoja.
Mutta mennäänpä tähän itse peliin...

KUN METEORIITTI MAAHAN TÖRMÄSI

Peli alkaa planeetan valinnasta, otuksesi nimeämisestä ja oletko kasvissyöjä vaiko lihansyöjä valinnoista.
Sitten kun nämä on valittu, näytetään välivideo missä meteoriitin murikka putoaa valitsemasi planeetan jorpakkoon, ja sen sisältä paljastuu oma limaklöntti eli solu ja nyt starttasi pelivaihe nimeltä "Soluvaihe", ja nyt sinun tarkoitus on syödä joko lihakimpaleita tai kasvispalleroita, ruokavaliosi mukaan, jotta aivosi kasvavat.
Kasvispalleroita on ympäri merta, joten niiden vuoksi ei periaatteessa tarvitse nahistella jonkin muun solun kanssa.
Mutta jos olet lihansyöjä niin sinun täytyy, joko tappaa joku muu soluklöntti tai ottaa kuolleelta lihakimaleita, ja toki muista soluista voit saada ruumiinosia muun muassa piikkejä, erillaisia suita(ja nyt voit saada kasvissyöjän suun eli olet sen jälkeen kaikkiruokainen).
Ja kun saat DNA-pisteitä niin voit liittää näitä osia omaan soluusi, ja kun olet saanut tarpeeksi DNA-pisteitä tulee välivideo jossa solusi aivot kasvaa ja hän tajuaa mennä maan kamaralle...

AAH RAITISTA ILMAA!

...Hän aukaisee kolme jalkaparia, joten hän voi nyt kävellä, ja joko ystävystyä muiden olentojen rotujen kanssa tai tuomita nämä sukupuuttoon.
Kummastakin vaihtoehdosta saa kerättyä DNA-pisteitä. Uusia osia voi kerätä joko mantereen eri puolille sirotelluista luurankogoista tai tappamalla ns. alfaotuksia (Eli uroksia ja ne ovat kestävempiä kuin muut) tai ystävystymällä niiden kanssa ja jokainen osa antaa pelaajan otukselle tietyn ominaisuuden. Ominaisuuksia ovat purenta, rynnäkkö, isku, myrkyn sylkeminen, laulu, tanssi, hurmaaminen, poseeraus, hyppy, hiipiminen, liito, pyrähdys. Jokainen otus pystyy käyttämään kutsuhuutoa paritellakseen ja paikantaakseen kotipesänsä. Otusvaiheen edistyminen kuvataan aivojen koon kasvamisella ja pelaajan otuksen aivot kasvavat vaiheen aikana viisi kertaa ja jokaisella kerralla pelaajan otus voi saada yhden jäsenen enemmän jahtiseurueseensa. Uusia osia voi lisätä parittelemalla ja sen jälkeen käyttämällä keräämiään DNA-pisteitä otuseditorissa.
Ja kun aivosi kasvavat niin paljon, että otuksestasi tulee niinkin järkevä, että opettelee käyttämään tulta ja tämäkin näytetään välivideosa, jonka jälkeen siirrytään heimovaiheesee.
Ja ennen heimovaiheeseen siirtymistä, voit vielä viimeisen kerran muokata otustasi haluamasi näköiseksi.

KATTOKAA OSAAN TEHÄ TULTA!

Tämä oli minun mielestäni tyhmin ja tylsin vaihe, koska joutusin tätä niin himskatin kauan yrittämään.
No mutta tähän sitten kumminkin.
Heimotyyppejä ovat ystävällinen heimo, tilannetajuinen heimo ja aggressiivinen heimo.
Heimovaiheessa pelaajan täytyy joko ystävystyä muiden heimojen kanssa tai tuhota ne. Pelaajan heimon jäsenet pitää nyt käyttää työkaluja otuksensa ominaisuuksien sijaan. Heimovaiheessa on 3 soitintyökalua, 3 erilaista asetta ja 3 keräys- ja parannustyökalua. Joka kerta pelaajan heimon ystävystyessä tai vallatessa muita kyliä, se saa käyttöönsä uuden työkalun ja vaatteen.
Kun pelaaja on liittoutunut tai tuhonnut kaikki muut heimot, pelaaja siirtyy sivilisaatiovaiheeseen.
Jos pelaaja on ystävystynyt kaikkien heimojen kanssa, heimosta tulee uskonnollinen sivilisaatio. Kaikkien heimon tuhoamisesta heimosta tulee sotilaallinen sivilisaatio ja jos pelaaja on tehnyt molempia tasa-arvoisesti, heimosta tulee taloudellinen sivilisaatio.

VAUU EKA MUN RAKENTAMA KAUPUNKI!

Sivilisaatiovaiheen alussa pelaajan heimo päättää rakentaa itselleen kaupungintalon ja ensimmäisen maa-aluksensa.
Sivilisaatiovaiheessa ohjataan otuksien sijasta aluksia. Aluksia on kolmea tyyppiä ja lajia. Uskonnollinen, taloudellinen ja armeijan maa-, vesi- ja ilma-alus. Aluksen ominaisuuksia ovat nopeus, tuhovoima, uskonvoima ja vaikutusvalta. Sivilisaatiovaiheen tarkoituksena on tuhota muut kaupungit, ostaa ne tai käännyttää ne omaan uskontoon. Valuuttana käytetään Spore-taalereita ("Sporebucks"). Spore-taalereita saa valtaamalla ns. rohtoesiintymiä, joista saa ajan kuluessa tietyn määrän rahaa. Pelaaja voi ottaa yhteyden muiden sivilisaatioiden hallitsijoihin ja voi siten kehua tai pilkata niitä, maksaa lahjuksia, luoda kauppareittejä tai pyytää toista sivilisaatiota taistelemaan pelaajan puolesta. Muut sivilisaatiot voivat aloittaa sodan tai julistaa rauhan. Sivilisaatiovaiheessa on neljä erikois voimaa, jotka perustuvat pelaajan päätöksiin edellisissä vaiheissa. Sivilisaatiovaihe päättyy, kun pelaaja on vallannut kaikki planeetan kaupungit itselleen. Sen jälkeen pelaaja siirtyy avaruusvaiheeseen.

FIRST MAN... ERR CREATURE ON THE MOON


Tämä oli minun kiistaton lemppari, sillä nyt pystyi rakentaamaan oman "UFO":n ja pääsi rälläämään avaruuteen.
Enne avaruuteen lähtöä on pelaajan ansaittava kapteenin ansiomerkki ja vasta tämän jälkeen siirtyä ulkoavaruuteen tekemään tehtäviä. Pelaaja voi ottaa yhteyden mihin tahansa ulkoavaruuden lajiin ja ostaa siltä laitteita, ottaa vastaan erilaisia tehtäviä, liittoutua ja luoda kauppareittejä ja sitä kautta ostaa jopa kokonaisia aurinkokuntia. Pelaajan avaruusalus kehittyy sitä mukaa, kun hän ostaa uusia laitteita, jotka antavat uusia ominaisuuksia. Hän voi esimerkiksi abduktoida otuksia, muokata niitä, aivopestä muita lajeja, räjäyttää kokonaisen planeetan, muokata planeetan väriä, maastoa ja ilmastoa. Avaruusvaiheen lopussa pelaajan on mahdollista päästä galaksin keskipisteeseen, missä hän saa salaperäisen voiman, elämänsauvan, joka voi muuttaa minkä tahansa planeetan täydellisesti asutettavaksi (tätä voimaa voidaan käyttää noin 40 kertaa). Kaikkien galaksin lajien verivihollisia galaksissa kuitenkin ovat kropot, jotka ympäröivät galaksin keskustaa, vaikeuttaen sinne pääsyä. Ne yrittävät tuhota kaikki, jotka yrittävät päästä galaksin keskustaan ja sen takia kaikki lajit galaksissa pelkäävät kropoja.
Ja tämä avaruusvaihe on Sporen suurin ja mittavin vaihe. On arvioitu, että Spore-galaksissa voisi olla jopa viisi miljoonaa erilaista aurinkokuntaa, joita pelaaja voisi tutkia. Galaksiin on myös piilotettu oma aurinkokuntamme, Sol eli Aurinko, jossa ovat kaikki nykyisin tunnetut planeetat, mukaan lukien Maa.
Sporessa ei ole varsinaisesti nettimoninpeliä, mutta sen sijaan voit avaruus matkallasi nähdä muiden pelaajien otuksia ja jopa niiden asuttamia planeettoja.

YHTEEVETO

Peli on uskomattoman laaja ja monipuolinen, mutta viimeiset evoluution käsityksen rippeet haihtuvat ilmaan, kun pelaaja muokkaa otustaan aivan erillaiseksi, kuin se aikaisemmin oli.

Plussat:
+Moninpuolisuus
+editorit
+Avaruusvaihe
+Todella pitkä
+Hilpeä

Miinukset:
-Ei nettimoninpeliä
-Grafiikka vähän vanhentunutta, mutta ei se huonokaan ole
-Heimovaihe
-Pari bugia siellä täällä

Keskiarvo: 8/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10