Suomi
JäSENARVIO

The Elder Scrolls IV: Oblivion

Kirjoittaja: Dalen   2009-02-09

Fallout 3:en tekijöiden Bethsedan mainio peli Oblivion oli häkellyttäviä tietokoneroolipeli, ja joka jäi myös viimeiseksi TES IV peliksi.

OLEN IHMINEN VAI OLENKO SITTENKÄÄN?

Peli alkaa hahmo editorista ja, joka on vähän samallainen kuin Simsin luonti, mutta saat tässä pelissä valita rodun oletko ihminen, redguard, joka eroaa ihmisestä vain ihonvärillä eli ne ovat tummaihoisia ihmisiä, rasismiako?
Ja muut hahmo luokat tulevat tässä:
Altmerit tai High Elfit. Parhaimpia hahmoja taikojen tekemiseen ja luomiseen. Ovat kuitenkin itse heikkoja suoriin iskuihin ja salamoihin tai tulipalloihin. Viisas rotu, joka pitää itseään ihmisiä parempina.
Argonialaiset, liskoihmiset, ovat siirtolaisia. Heitä on pidetty orjina, mutta asiat ovat alkaneet muuttua parempaan suuntaan. He ovat keskivertoisia roistoja, mutta ovat myös magian käyttö luonnistuu heiltä.
Bosmerit tai Wood Elfit. Metsähaltioita, joilla on taipumusta jousiammuntaan ja eläinten kesyttämiseen. He ovat jo luonnostaan nopeita ja vikkeliä, joten Wood Elfistä saa hyvän rosvon, alkemistin tai jousiampujan.
Dunmerit tai Dark Elfit. Mustaihoisia haltioita, joitten kotipaikka on Morrowind.
Dark Elfistä voi tehdä lähes minkä vain. Se sopii maagiksi, taistelijaksi tai rosvoksi. Erityisesti Dark Elvesit ovat keskittyneet Destruction-taikoihin.
Khajiitit. Elsweyristä kotoisin olevia kissaihmisiä. Argonialaisten tavoin Khajiitit ovat olleet orjia. Khajiiteista saa helposti rosvoja. Muutenkin he ovat taipuvaisia rosvoamiseen ja murhiin.Orsimerit tai Orcit (Örkit). Nämä vihreäihoiset olennot inhosivat ennen kaikkia muita lajeja, mutta hitaasti oppivat hyväksymään näiden läsnäolon. Ihmiset yleensä pitävät heitä julmina, mutta oikeasti örkit ylläpitävät tasa-arvoa sukupuolesta riippumatta. Örkistä saa hyvän taistelijan, joka käyttää nuijia ja raskaita haarniskoita.
Nordit. Pohjoisen Skyrimistä kotoisin olevia vaaleahiuksisia barbaareja. He kestävät hyvin kylmää ja ovat erikoistuneet käyttämään voimaansa taisteluissa. Nordeista saa hyviä "tankkeja". He käyttävät raskaita panssareita, kirveitä, nuijia, miekkoja ja käsiään taisteluissa.
Ja tuo alussa mainittu "Ihminen" on nimeltään Imperial, jotka ovat kotoisin Cyrodiilistä, ja osaavat parhaiten käyttää miekkaa ja nyrkkejään. He ovat myös hyvin puheliaita ja osaavat käydä hyvin kauppaa.

TAISTOON EIKUN SIIS...

Edotirin jälkeen alkaakin pako Imperial Cityn vankilasta ja toimii pelin tutoriaali tehtävänä, mikä oli mielestäni tylsin ja surkein kohta pelin aikana, mutta osaahan pelin niksit sen jälkeen. Tutoriaali on kuta kuinkin noin tunnin mittainen, jonka jälkeen peli suorastaa lähtee lentoon, sillä sen jälkeen tarun hohtoinen maailma aukeaa edessäsi mone moista mahdollisuutta.
Pelin tarina tehtäviä ovat yleensä Oblivion-porttien sulkemista, portin sulkeminen hyödyttää sitä, että se estää jos jonkin näköistä hirviötä ja mörköä pääsemästä toisesta ulottuvuudesta Cyrodiiliin.
Jos kärähdät pelissä ns. "poliisille" niin voit joko päättää maksatko sakkoa, joka ei enään käy jos olet mennyt liian pitkälle, tai sitten mennä vankilaan tai ryhtyä taistelemaan, mutta jälkimmäisessä yleensä olet itse maassa jollet pakene paikalta sillä vartijat ovat yleensä sinua korkeampi tasoisia ja niitä käy monta sinun kimppuusi, joten pakeneminen on tässä tapauksessa järkevi vaihtoehto.
Pelissä on myös sivutehtäviä yllin kyllin kuten jonkun salamurhaaja klaanin arvonimien saaminen erillaisilla tehtävillä tai häädät jonkin tyypin laivasta haamun, melko kekeseliäitä.
Taikojakin pelistä löytyy, sillä niitä siinä on jos jonkin laista, mutta periaatteessa kolmea eri tyyppistä eli voit joko tehdä loitsun itseesi esim. parannat kuntoasi, tai ampua esim. tulipallo tai koskettaa esim. halvaannutat vihollisen ja näitä voi tehdä niin paljon kuin manaa vain riittää, sitä saa enemmän mikäli kehitätä tiettyä osaaluetta.
Kehityksestä puheen ollen voit kehittää monta osaaluetta esimerkiksi juoksua, miekkeilua, kestävyyttä, noituutta yms.

MODEJA? ONHAN NIITÄ YLLIN KYLLIN..

Peliä voi myös tunnetusti modata vaikka miten.
Jotkut modit korjaavat peliä kuten bugeja, tuo enemmän luonnollisuutta Cyrodiilin luontoo ja parantaa vihollisten tekoälyä, mutta myös tuo jotain siihen kuten enemmän aseita ja loitsuja, vaatteita ja haarniskoja sun muuta, mutta eipä tästä sen enempää.

YHTEEVETO

Peli on todella hyvä roolipeli, ja suosittelen tämän hankintaa Fallout 3:sen rinnalle jos et tätä vielä omista, ja mikäli tykkäät tämän tapaisista roolipeleistä tai roolipeleistä ylensäkin.

Plussat:
+Grafiikka
+Monipuolisuus
+pitkäikäisyys
+Palojon tekemistä ja tutkimista
+kuulostaa myös hyvältä

Minukset:
-Käyttöliittymä ei ole parhaimmasta päästä
-kuten myös vaajaa tekoäly
-ilman modeja tämä peli ei olisi yhtä hyvä kuin modeilla

Käyttäjäarviot6
Keskiarvo: 7.4/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10