Suomi
Gamereactor
arviot
Just Cause 4

Just Cause 4

Omatoimiselle tee-se-itse-räjäyttelijälle

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Just Cause -sarjassa on paljon sellaista, missä pelit mediana menestyvät muita taidemuotoja paremmin. Vapauden tunne ja valintojen tekeminen, oman polun löytäminen sekä sillä rämpiminen avoimessa maailmassa ovat nelososassa yhtä pöljinä kuin ennenkin. Mutta viimeistään viitososasta kaivattaisiin jo kipeästi jotain uutta.

Tarinasta löytyvät edelleen tuttu ilmiömäisellä palautumiskyvyllä varustettu superagentti Rico Rodriguez, trooppinen saari pakollisine diktaattoreineen, armeija nimettömiä sotilaita sekä kevyt Ricon perheeseen liittyvä juonentapainen punos. Tämänkertaisella tyrannisaarella leikitään luonnonvoimien kanssa, joita ohjastava Oscar Espinosa Black Hand Army:nsa kanssa ei eroa millään tavoin tavallisista videopelipahiksen kliseistä. Dialogi on kirjoitettu ihan mukiinmenevästi, mutta juonitehtävien "kuvauksessa" on mennyt jotain pahasti vialle ainakin arvioversiossa, sillä erilaisia graafisia suttuja on tarttunut niin hahmojen partakarvoihin kuin liiketerävyyteenkin. Itse pelissä moista ei ole, mikä kielii kenties testatun version uniikeista ongelmista.

Saarta valloitetaan tällä kertaa sektori kerrallaan niin tutusti kaaosta aiheuttamalla kuin erityisiä tehtäviä suorittamalla. Erilaisten tuotantolaitosten lanaaminen on nyt sivuosassa - eikä tuhottavia rakennuksiakaan ole aivan kolmososan malliin - sillä uuden alueen vapauttamiseen vaaditaan nyt enemmän kommandomentaliteettia. Jokaisella alueella on oma erikoistehtävänsä vankien vapauttamisesta ilmatorjuntatykkien tuhoamiseen tai padon sulkuporttien avaamiseen. Useimmiten kyse on jonkin sortin tukikohtaan hyökkääminen, taistelu, lukuisat räjäyttelyt ja niin kovin, kovin monen konsolin näprääminen. Taistelutyyli on usein vapaa, mutta nimenomaan konsoleiden ja muiden vipujen käyttäminen vaatii usein jalkapatikkaa ja pian itseään toistavaa perusammuskelua, missä sarja ei ole koskaan erityisemmin loistanut.

Just Cause 4Just Cause 4Just Cause 4Just Cause 4
Tämä on mainos:

Kun spessutehtävä on pussissa, on aika aiheuttaa kaaosta. Black Handin omaisuuden tuho näet kun on ainoa tapa nostattaa tarpeeksi vastarintaliikkeen edustajia aseisiin alueita valtaamaan. Tämänkaltainen rintamalinjojen edistäminen on varsin mukavaa etenkin, kun jokaisen alueen vapauttamisesta tienaa uuden lelun lentorahtiarsenaaliin. Lukuisat pilotit kuljettavat nimittäin Ricon lisäksi myös autoja, lentokoneita, automaattiaseita, rynnäkköhaupitseja ja muuta mukavaa muutamassa sekunnissa Ricon määrittämään paikkaan. Näin jokaiseen hyökkäykseen voi rynnätä haluamallaan tavalla, kunhan erilaisia leluja on vaan avattuna riittävästi.

Sarjan perinteinen heittokoukku on myös uudistettu. Rakettimoottorit, tavaroita taivaisiin nostattavat heliumpallot ja vinssit on nyt yhdistetty yhteen ja samaan laitteeseen. Jokaiseen on saatavilla myös puolentusinaa modifikaatiota, joita voi sitten yhdistää eri tavoin itse heittokoukkuun. Järjestelmä on hieman sekavasti toteutettu ja vaikea käyttää etenkin aluksi, sillä taistelun tiimellyksessä eri esiasetusten asennot unohtuvat äkkiä. Pienen opettelun ja eri esivalintojen miettimisen jälkeen Ricon käsivarresta saa todella paljon irti etenkin vapaan häröilyn osastolla. Vastustajia voi nostaa ensin kymmenen metrin korkeuteen, linkittää toisiinsa kiinni ja sen jälkeen räjäyttää korkealla taivaalla kieppuvaksi tulipallorykelmäksi. Kaikkea muuta kuin kirurgisen tehokasta, mutta Just Causea puhtaimmillaan. Mikäli ajatus fysiikkamallinnuksen ja pelin lelujen kanssa ei innosta, käteen jää näyttävä mutta muuten keskinkertainen vapaan maailman räiskintä.

Tässä piileekin nelososan suurin heikkous. Jos omaa kivaa ei halua keksiä eikä ole kiinnostunut suorittamaan tehtäviä kuin mahdollisimman tehokkaasti, Just Cause 4 tarjoaa varsin vähän uutta kolmososaan verrattuna. Uudet sääilmiöt ovat näyttäviä ja tapahtuessaan reippaasti pelitilanteeseen vaikuttavia, mutta niitä käytetään säästellen. Pelimoottorin luomat vehreät maisemat ovat vielä ihan mukiinmenevän näköisiä, mutta esimerkiksi animaatioissa aletaan olla jo askeleen kilpailijoita perässä. Maailma on täynnä ihmisiä ja autoja, mutta tuntuu enemmän videopelin kulissilta kuin elävältä paikalta. Arviokappale myös kaatui PC:llä muutamia kertoa testien aikana, pakottaen aloittamaan usein tehtävän alusta tai hieman kauempaakin vapaan tallennuksen puuttuessa.

Uudet lelut, saaren valloitus, paratiisisaaren viidakkosolissa liitopuvulla seikkailu ja muu on pitkälti jo nähty, vaikka tarinan loppupuolella pääseekin käyttelemään varsin esoteerisia vempaimia. Olisi lisäksi mukavaa, jos Avalanche pystyisi tuomaan tehtävien ulkopuolella suoritettavan sekoilun paremmin osaksi tehtävien suorittamista. Nyt ne tuntuvat irrallisilta kokonaisuuksilta, sillä tehtävissä sotilaita, tankkeja, lennokkeja ja helikoptereita tulee niin tiuhaan tahtiin, että luovuudelle on harvoin aikaa tai mahdollisuutta. Ja se on sääli, sillä Just Cause 4 on kuin tehty Luovimpien Räjäytysten Youtube-videokollaasia varten. Peli onkin parhaimmillaan tehtävissä, joissa keinotekoiset rajoitteet on poistettu ja Ricon voi jättää rellestämään juuri niin kuin pelaaja itse päättää. On se sitten taktisesti fiksua tai ei.

Tämä on mainos:
Just Cause 4Just Cause 4Just Cause 4Just Cause 4
HQ
HQ
HQ

Testattu Jimm's Gamer Gold 1070 V3 -pelitietokoneella. Jimm'sin Gamer-sarjan tehomasiinat ja paljon muuta löydät osoitteesta https://www.jimms.fi

08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Sekoilu viehättää edelleen, vielä riittävän paljon uutta, valinnanvapaus kun sitä saa harjoittaa
-
Teknisesti ei täydellinen, pitää kyetä kehittämään omaa kivaa
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
GR Livessä tänään Just Cause 4

GR Livessä tänään Just Cause 4

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

GR Livessä pelataan tänään Just Cause 4:ää, jota on julkaisun jälkeen päivitetty varsin aktiivisesti. Liity mukaan katsomaan ja kommentoimaan klo 17:00 täällä. Voit...

0
Just Cause 4 nyt Xbox Game Passissa

Just Cause 4 nyt Xbox Game Passissa

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Just Cause 4 julkaistiin viime vuoden joulukuussa, ja Gamereactorin arvion pääsee lukemaan täällä. Square Enixin antamien tietojen mukaan myynnit eivät olleet hyvät. Nyt...

0
Just Cause 4 tunnelmoi 80-luvulla

Just Cause 4 tunnelmoi 80-luvulla

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Just Cause 4 tunnetusti hulluttelee räjähdyksillä ja tulivoimalla. Nyt youtubettaja on löytänyt pelistä hauskan yllätyksen eli niin sanotun easter eggin. Videolla...Ladataan seuraavaa sisältöä