Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Jay & Silent Bob Reboot

Jay & Silent Bob Reboot

Taattua tavaraa Smith -faneille ja pössyttelijöille.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Jay & Silent Bob Reboot on juuri sitä mitä paketin kannessa lukee. Paha Hollywood aikoo (taas) tehdä kaksikosta leffan ilman näiden lupaa, joten New Jerseyn pössy-duo lähtee (jälleen kerran) mantereen halki estämään ilkeää studiokoneistoa. Kyseessä on siis Jay and Silent Bob Strike Back (2001), enemmän tai vähemmän.

HQ

Elokuvia erottaa 18 vuoden lisäksi jokin muukin. Sekä Kevin Smith että Jason Mewes ovat ruvenneet perheellisiksi miehiksi näiden aikana, joka on tietysti vaikuttanut jonkin verran kummankin elämänkatsomukseen. Reboot on tästä johtuen kasvutarina, jossa ainakin toinen pilviveikoista käy läpi jonkinasteisen kaaren tyhjäntoimittajasta jonkinlaiseksi vastuulliseksi ihmiseksi.

Reboot tuntuu myös jonkinlaiselta yhteenvedolta Smithin ohjaajan-urasta, koska siinä tavataan runsaasti hahmoja tämän aiemmista elokuvista, ja annetaan näille eräänlaisia jälkinäytöksiä, jotka vastaavat joihinkin fanien kuumimpiin kysymyksiin. Smithin miltei tappaneella sydänkohtauksella saattaa olla jotain tekemistä retrospektiivin kanssa.

Reboot koittaa myös päivittää Smithin tuotantoa 2020-luvulle tuomalla mukaan enemmän naisnäkökulmaa ja moninaisuutta, mutta lopputuloksessa on vahva yrittämisen maku. Smith on kohta viisikymppinen mies, joka on suurimman osan urastaan tehnyt samalla kookkaiden poikien porukalla elokuvia, tv-sarjoja, sarjakuvia ja podcasteja, jotka kaikki viittaavat toisiinsa muodostaen kokonaisuuden, joka on sisäsiittoisempi kuin kahdeksannen sukupolven navettakissa. Tiikerin on vaikea luopua raidoistaan enää tässä vaiheessa. Pisteitä yrityksestä, silti.

Onneksi Smithillä on vahva fanikunta, joka on seurannut hänen edesottamuksiaan jo Clerksistä (1994) asti, ja kasvanut hänen rinnallaan. Tämä parrakkaiden miesten massa on edelleen täysin kotonaan myös rahoittamansa Rebootin parissa, joka sisältää huomattavia määriä kannabis- ja alapäähuumoria. Ikääntymisen ei aina tarvitse tarkoittaa aikuistumista.

Tämä on mainos:

Rebootin näyttelijäkaarti koostuu luonnollisesti kaikista samoista naamoista kuin aina ennenkin. Jopa Ben Affleck ja Matt Damon on saatu raahattua takaisin kameran eteen. Mukana on myös uusia naamoja, muun muassa Smithin oma tytär, joka näyttelee yhtä päärooleista. Jälkikasvu kepittää isänsä suhteellisen vaivattomasti näyttelijänä, joskaan yleinen taso ei ole varsinaisesti Oscar-luokkaa.

En suosittelisi Jay & Silent Bob Rebootia muille kuin Kevin Smithin todellisille faneille. Se on ahdettu niin täyteen tämän muihin tekeleisiin tai omaan elämään liittyviä sisäpiirivitsejä, että se on omiaan jättämään satunnaisen katselijan kylmäksi.

Tällaiselle Kevin Smithiin jo hieman kyllästyneelle arvioijalle Reboot on silti ihan hupaisa kokemus. Smith on kuin iso mudassa rypenyt koira, joka on kuitenkin niin hyväntahtoinen ja täynnä aitoa halua viihdyttää ja olla mieliksi, että sille on pakko hymyillä silloinkin kun se hölmöilee ja sotkee paikat.

(Jos tykkäät Kevin Smithistä tai kannabiksesta, lisää haluamasi määrä pisteitä arvosanaan.)

Tämä on mainos:
Jay & Silent Bob RebootJay & Silent Bob Reboot
Jay & Silent Bob RebootJay & Silent Bob RebootJay & Silent Bob Reboot
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä