Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Tom Clancy's Jack Ryan

Jack Ryan, 1. kausi

Jack Ryan taistelee onnistuneesti terroristeja vastaan myös televisiosarjassa

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Tom Clancyn kirjoista tutun analyytikon, Jack Ryanin, parhaat elokuvalliset seikkailut koettiin Harrison Fordin luotsaamana 90-luvulla. Näköjään Fordin jälkeiset elokuvatkaan eivät täyttä kuraa olleet, sillä vuosien jälkeen Jack Ryan palaa taas, tosin nyt televisiosarjana. Hyvä näin, sillä aihe on edelleen ajankohtainen ja itse asiassa kääntyy yllättävän hyvin sarjamuotoon.

Koska Jack Ryanin tarina aloitetaan taas alusta, sarja käynnistyy Ryanin (John Krasinski) puuhatessa osana CIA:n analytiikkatiimiä. Kiitos nokkelan päättelykykynsä, papereita pyörittävä Ryan ampaistaan pian keskelle terroristijahtia ja maailmaa uhkaavaa selkkausta. Miehen armeijatausta ei kuitenkaan jätä häntä ihan toimettomaksi, vaan sarjassa rymistellään rohkeasti pahiksia päin oikeuden nimissä.

Napakasti kahdeksaan osaan pakatulla sarjalla ei jää liikoja aikaa jaaritteluun. Kerronta rullaa sujuvasti jakaen toimintaa ja juonenkäänteitä sopivassa suhteessa pitkin sarjaa. Hiukan rauhallisemman ensimmäisen jakson toimiessa pohjustuksena tarinalle, loput osat ovat hienossa tasapainossa kerronnallisen antinsa kanssa. Menoa riittää, mutta pelkän toiminnan sijaan sarjassa on sopivan nokkelia käänteitä ja älykästä kikkailua pitämään tarjonta alati raikkaana ja mielenkiintoisena. Tyypillistä Hollywood-seikkailua korkeampi ikäraja pitää myös huolen siitä, että Jack Ryanissa on yllättävää ja tarvittavaa potkua erottumaan tusinasarjojen joukosta. Tästä esimerkkinä mainittakoon muutamat yksityiskohtaiset ja säväyttävät väkivaltaisuudet mutta ennen kaikkea päänaisnäyttelijän, Abbie Cornishin, tissien vilautus.

Olin hiukan huolissani päätähden valinnasta Jack Ryanin rooliin. Aikaisemmin hiukan reppanalta vaikuttanut John Krasinski tosin osoitti reipasta asennetta jo elokuvassa A Quiet Place (2018). Epäilykseni olivat turhia, ja Krasinski onnistuu luomaan näköisensä version CIA:n analyytikosta. Miehen lakoninen ilme kätkee uskottavasti hahmonsa menneisyyden tuskia, mutta osaa samalla vääntyä toivoon löytämänsä rakkauden äärellä. Krasinski on myös pumpannut itsensä varsin toimintasankarimaiseen kuntoon, mikä auttaa myymään fyysiset kohtaukset. Muut näyttelijät ovat yhtä lailla päteviä rooleissaan luoden hyvän pohjan aidonoloiseen kanssakäymiseen. Varsinkin Wendell Pierce luo sopivaa mystiikkaa hahmolleen Ryanin pomona.

Tämä on mainos:

Sarjan pilotti on selkeästi tehty säästöliekillä, mutta sen jälkeen rahavirrat loppukaudelle ovat auenneet kunnolla. Sarjan rahallinen panostus näkyy lukuisissa eri kuvauspaikoissa ympäri maapalloa, isoissa toimintakohtauksissa ja näyttävässä yleisilmeessä. TV-sarjojen kulta-aikana tuottajat ovat todella halunneet panostaa Jack Ryaniin, ja lopputulos muistuttaa helposti nykypäivän keskitason paremmalla puolella olevia elokuvia.

Formaattimuutoksen kautta Jack Ryan tekee onnistuneen paluun katsojien olohuoneisiin. Tom Clancylle ominainen tekniikkakikkailu on vahvasti läsnä, ja siivittää nopeatempoista mutta samalla älyllistä kissa ja hiiri -leikkiä terroristien ja niitä jahtaavien agenttien välillä. Lopputulos on korkealaatuista ja kutkuttavaa televisioviihdettä. John Krasinski omaksuu paikkansa Jack Ryanina ja kantaa hahmon varmuudella moderniin aikaan.

Tom Clancy's Jack RyanTom Clancy's Jack RyanTom Clancy's Jack Ryan
Tämä on mainos:
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä