Tanskalaisen Jabran handsfree-palikat ja ammattikäyttöön suunnitellut audiolaitteistot ovat monelle tuttuja, mutta yritys valmistaa toki myös tavallisille kuluttajille suunniteltuja bluetooth-kuulokkeita. Nyt testatut Elite 4 -kuulokkeet edustavat reilun sadan euron hinnallaan Jabran malliston halvempaa päätä. Onnistuuko laadustaan tunnettu brändi myös edullisemmalla osastollaan?
Sadan euron hintaan kuulokkeet tarjoavat mukavasti toiminnallisuuksia, joista oleellisimpana vastameluominaisuus, joka tosin kalliimpiin merkin kuulokkeisiin verrattuna hoidetaan ohjelmistolla rautapuolen melunvaimennuksen sijasta. Lisäksi kuulokkeille luvataan jopa 7 tunnin soittoaika yhdellä latauksella, ja kosteutta kestävä rakenne. Kuulokkeet onkin suunnattu ensisijaisesti aktiivisille ihmisille, jotka haluavat kuunnella musiikkia treenatessaan, eikä hiki saa haitata kuulokkeiden toimintaa.
Myyntipaketin sisältö on tavallinen. Itse kuulokkeiden, latauskotelon ja USB-johdon lisäksi mukana tulee muutama pari erilaisia korvasovittimia. Kuulokkeiden edullisuuden havaitsee ensimmäisenä itse latauskotelosta. Kotelo on köykäinen ja hieman huteran oloinen rasia, jossa erityisesti magneettisesti kiinnittyvä kansi herättää huolta kestonsa puolesta.
Onneksi huteruus ei päde itse kuulokkeisiin. Nappipari on tyylikäs ja jämäkkä kaksikko, jotka istuvat korvaan erinomaisesti, eivätkä paina korvaa lainkaan. Molemmissa kuulokkeissa on koko kuulokkeen sivun kokoinen nappula, joilla hoidetaan puheluihin vastaaminen, toiston keskeytys ja jatkaminen, sekä muut tarvittavat tehtävät.
Äänenlaatu herättää aluksi hämmennystä. Yleensä edullisemman pään kuulokkeissa bassot kumisevat tarpeettoman korostettuina, mutta Jabra on ottanut erilaisen suunnan. Äänenlaatu on nimittäin yllättävän tasapainoinen ja etenkin erottelukykyinen. Musiikkia toistettaessa eri soittimet erottuvat todella nätisti, ja ennen kaikkea äänessä ei ole mitään häiritsevää. Harvat tämän hintaluokan kuulokkeet ovat näin erottelukykyiset. Myös puhelinkäytössä kuulokkeet ovat omiaan. Puheluissa ja vaikkapa Discord-keskusteluissa ääni on miellyttävän tasainen ja laadukas. Myös mikrofoniääni on vastakeskustelijoita uskomalla hyvä.
Hienona ominaisuutena kuulokkeita voi säädellä erikseen ladattavalla mobiilisovelluksella, joka tajuaa kuulokkeet heti, kun ne on puhelimen kanssa paritettu. Softan kautta voi säätää äänenlaatua mieleisekseen, joten jos heti paketista kaipaa kovemmin erottuvia bassoja tai diskantteja, asia hoituu mobiililaitteen kautta. Softasta pystyy säätämään muutakin, erityisesti vastameluominaisuuden säätäminen on näppärä ominaisuus.
Säädöistä huolimatta kuulokkeiden ämyrit eivät aivan taivu erilaisiin säätöihin kunnolla, joten bassoja ei saa kumisemaan kalloa myöten, vaikka kuinka yrittäisi. Vastameluominaisuus sen sijaan toimii hienosti, ja etenkin liikenteen seassa liikkuessa melunvaimennusta säätää mielellään hieman kevyemmälle tai jopa kokonaan pois.
Lataus hoituu ainoastaan USB-C-kaapelilla, mutta toimii mukavan rivakasti. Tyhjästä täyteen kuulokkeet latautuvat reilusti alle tunnissa. Myös seitsemän tunnin soittoaika tuntuisi pitävän paikkaansa. Latauksen tasoa voi tarkastella jatkuvasti puhelimen yläpalkista, sillä Jabran ohjelmisto pitää kuulokkeet ajan tasalla koko ajan. On kieltämättä näppärää katsoa yhdellä vilkaisulla puhelimen näytöltä, milloin kuulokkeet ovat riittävästi latautuneet sen sijaan, että asia pitäisi varmistaa asia latauskotelon valosta.
Elite 4 on laadukas tuote, joka taatusti täyttää tehtävänsä erityisesti liikunnallisempien yksilöiden käytössä. Rimpula latauskotelo on oikeastaan kuulokkeiden hinnan huomioon ottaen suurin murhe, mutta sitä kompensoidaan varsin hyvällä äänenlaadulla. Lopulta kyse on tietenkin siitä, mitä arvostaa. Parhaimmillaan Elite 4:t ovat kevyemmän pop-musiikin kanssa, siinä missä taas EDM-musiikkia ajatellen kuulokkeilta kaipaisi hieman enemmän potkua. Sadan euron hintaluokassa Elite 4 on joka tapauksessa ehdottomasti harkitsemisen arvoinen kuulokepari.