Suomi
Gamereactor
laitearviot

Jabra elite 10 gen 2

Kaikin puolin kilpailukykyiset langattomat nappikuulokkeet uudenlaisella älykotelolla ja joukolla erilaisia ominaisuuksia.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

JABRA ELITE 10 GEN 2

Jabran uusimmat nappikuulokkeet ovat paranneltu versio 2023 julkaistusta Elite 10 -mallista. Miellyttävästi pakatusta paketista paljastuessaan telakka ja napit aiheuttavat hieman ihmetystä, sillä muodot poikkeavat hivenen nappikuulokkeiden valtavirrasta. Ei kuitenkaan välttämättä huonolla tavalla. Testilaitteena toimii kerman valkoinen Elite 10 Gen 2, joka on hivenen silmiinpistävä ja kyseenalainen värivalinta valmistajilta, mutta värin saa ostaessa onneksi itse valita viidestä vaihtoehdosta, joista lähes kaikki muut vaikuttavatkin varsin tyylikkäiltä.

Jabra mainostaa skannanneensa kymmeniä tuhansia korvia ja datan perusteella kehittäneensä ainutlaatuisen muodon tulpille, joka lievittää korviin kohdistuvaa painetta. Tulppaosa onkin kyllä viimeisen päälle hyvä ja paketin mukana tulee liuta erikokoisia vaihtopareja, joten jokaiselle korvaparille löytyy varmasti sopiva vaihtoehto. Lisäksi nappien rakenne on puoliavoin, joka lisää niiden mukavuutta vielä entisestään. Puoliavoimen rakenteen vuoksi on kuitenkin äärimmäisen tärkeää, että tulpan koon valitsee omaan korvaansa juuri sopivaksi, sillä muuten ulkomaailman möykkä pääsee älyttömän tehokkaasta vastameluominaisuudesta huolimatta häiriköimään kuuntelukokemusta. Oikean tulppakoon löytyessä myös melunvaimennus pääsee kuitenkin näyttämään huikeutensa. Vastamelutoimintoa on kehitetty ja Jabra hehkuttaa ANC:n olevan tuplasti tehokkaampi kuin edellisen sukupolven Elite 10:ssä. Väite kuulostaa uskottavalta, sillä Gen 2 pärjää tällä saralla todella hyvin jopa nappikuulokkeiden ANC-huippuja vastaan. Vastamelutoiminnon rinnalla on myös hear-through-tila, joka puolestaan päästää oleellisia ääniä lävitse, eli täysi eristys ympäristöstä ei ole pakollista.

Kuulokkeiden tilaäänitoiminto on onnistunut ominaisuus ja tuo elokuvien kuunteluun erinomaisesti syvyyttä. Eksoottisempana lisänä on myös Head tracking -toiminto, joka havaitsee pään liikkeet, jolloin äänen output vaihtelee nappien välillä. Ihan toimiva ominaisuus leffojen kanssa, mutta liikkuessa ja musiikkia tai podcastia kuunnellessa äänen vaeltelu on häiritsevää, joten ominaisuus tuleekin valtaosa ajasta pidettyä pois päältä.

Tämä on mainos:

Muodon lisäksi telakan ominaisuuksissa on nappikuulokerintamalla harvemmin nähtyä tulivoimaa, sillä kuulokkeet voi yhdistää telakan avulla lähes mihin tahansa, missä USB-C tai 3,5 mm paikka sattuu olemaan - vaikka laitteesta ei bluetooth-ominaisuutta löytyisikään. Mukana tulevaan USB-C -kaapeliin on lisäksi kätevästi yhdistetty myös USB-C:n ja 3,5 mm välillä toimiva adapteri.

Jabra elite 10 gen 2

Mikrofonien osalta Jabran uusin ihmelapsi napsii pisteitä isosti. Napeissa on kuusi laadukasta mikkiä, jotka havaitsevat ja suodattavat taustamelua varsin hyvin. Mikrofonien taajuusväli on 100-8000 Hz. Ääni pysyykin selkeänä ja häiriöttömänä, vaikka samalla lutraisi vesihanalla tai vaeltaisi viimaisessa säässä.

Äänentoistossa uudet Elite 10:t ovat vahvaa keskitasoa. Kuten valtaosat kalliimmista kuulokkeista, myös Elite 10 Gen 2:t pitävät sisällään 10 mm dynaamiset elementit, ja taajuudet kattavat niinikään tavanomaisen 20-20 000 Hz välin. EQ löytyy sovelluksesta ja ääntä voi sitä kautta säädellä mieleisekseen. Kaikilla taajuuksilla äänet kuuluvat kirkkaasti, mutta mitään mullistavaa ei tällä saralla ole luvassa.

Tämä on mainos:

Kuulokkeiden asetuksia ja ominaisuuksia hallitaan Jabra+ -sovelluksella, joka on ilahduttavan selkeä ja sen käyttö helppoa kuin heiluminen. Sovelluksen kautta pääsee myös päivittelemään kuulokkeiden laiteohjelmiston.

Napeista käsin pystyy hallitsemaan musiikin toistoa, sekä puheluita ja komennot ovat vapaasti ohjelmoitavissa sovelluksen kautta. Vaikkakin oletuskomennot ovatkin jo varsin intuitiiviset. Kerrassaan ilahduttava seikka on, että kuulokkeissa on ihka oikeat napit komentojen suorittamiselle. Kosketusnäppäimillä toimivien kuulokkeiden jatkuvia, hermoja raastavia vahinkopainalluksia on siis vain murto-osa Elite 10 Gen 2:lla.

Kuulokkeilla on IP57-luokitus, eli pöly tahi kosteus ei tunnu missään ja sisukkaat nappulat selviävät ehjinä jopa pienestä vesikylvystä.

Akunkesto jättää uudessa Elite 10:ssä hintaluokkaansa nähden hieman toivomisen varaa. Vastamelutoiminnon kera napeilla luukuttaa n. 27 tuntia putkeen ja ilman ANC:tä n. 36 tuntia. Napit kuitenkin latautuvat nopeasti, ja se muutama tunti, jonka Jabra häviää esimerkiksi JBL:n parhaille kuulokkeille, tuskin kaataa kenenkään maailmaa.

Yhteys muodostuu Bluetooth 5.3:lla ja tuetut pakkausmuodot ovat AAC ja SBC. Telakan kautta kuunnellessa yhteys toimii LE-bluetoothina ja silloin pakkausmuotona käy myös LC3. Kuulokkeiden kantama ja signaalin vahvuus on kiitettävä. Huonetta voi huoletta vaihtaa ilman, että puhelinta raahaa mukana, eikä parikaan ovea tai ikkunaa vielä häiritse kuuntelua. Kuulokkeissa on myös kaksi-piste-yhteys, joten ne voi kytkeä kahteen laitteeseen samanaikaisesti. Tämä kiva lisä mahdollistaa puhelusta tietokoneelle vaihtamisen lennosta. Parittaminen eri laitteisiin on myös melko vaivatonta, mutta valitettavasti silloin tällöin kuulokkeiden ottaminen kotelosta käynnistää ja yhdistää vain toisen kuulokkeen, jolloin toinen täytyy käynnistää painamalla kuulokkeen nappia.

Elite 10 Gen 2 on yhteensopiva Google assistantin kanssa, joten laitteen hallinta onnistuu myös käskyttämällä. Lisäksi kuulokkeissa on Spotify Tap -ominaisuus, joten myös Spotifyn hallinta onnistuu ilman puhelimen esiin kaivamista.

Kaiken kaikkiaan Elite 10 Gen 2:t ovat vallan onnistuneet kuulokkeet. Erinomainen istuvuus ja mukavuus, huipputason ANC, hyvä mikrofoni, IP57-luokitus, sekä hyvät lisäominaisuudet pitävät kuulokkeet hintaluokkansa kärkikahinoissa, vaikka äänenlaadussa ja akunkestossa jäädäänkin vähän matkan päähän huipusta. Hivenen puuskutusta aiheuttaa astronominen 280 euron hintalappu, mutta rahoilleen saakin kyllä vastinetta ja uuden sukupolven Elitejä voi vahvasti suositella kestäviä ja laadukkaita high-end-nappikuulokkeita etsivälle.

09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Todella hyvä vastamelutoiminto, mielettömän mukavat, älykotelo, fyysiset näppäimet napeissa
-
Tulppa täytyy valita juuri oikein tai ANC kärsii isosti, kalliit
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä