Suomi
Gamereactor
arviot
Inscryption

Inscryption iskee äimistyttävät ässät hihastaan Switchilläkin

Kauheassa korttitalossa kuohuu.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Daniel Mullinsin kehittämä kieronkauhistuttava Inscryption-korttipeli on houkuttelut muilla alustoilla pelaavia mukaan omituisen kuumottaviin kortinlätkintöihinsä, ja joulukuun 2022 alussa myös Switch-pelaajat pääsivät kokeilemaan kehuttua indiehittiä. Nintendon hybridikonsolin mahdollistamat kannettavat pelihetket tarjoavat tilaisuuden pelata lyhyitä - mutta sakeita - korttipelejä kaikessa rauhassa, ja Inscryptionin omalaatuinen tunnelma välittyy oivallisesti Switchin ruudultakin pelattaessa.

Inscryptionin alussa pelaajan ohjaama sankari Luke sattuu lyömään tietokoneensa väärän pelikasetin, ja Luke-parka päätyy todella nyrjähtäneen Inscryption-pelin syövereihin. Luke raahataan pelinsisäiseen mökkiin, jossa tämä joutuu seuraamaan oman taipaleensa kuvailemista pienen mökin pöydän ääressä. Varjoissa hurjia silmiään pyörittelevä Leshy-konna kuiskii uhkauksiaan ja pakottaa pelaajan kerran toisensa jälkeen korttipeleihin, joissa kaikki ei ole kohdallaan.

Pelaajan ohjaaman Luken tulee liikutella korttipelien aikana eläinteemaisia kortteja kolmirivisellä pelialueella, jossa vastakkain asettuvat kortit mätkivät toisiaan. Karusti piirretyt kortit aggressiivisine eläimineen eivät ole tokikaan samanveroisia taistelijoita, vaan pelaajan on osattava uhrata pari heiveröisempää hahmoa tuodakseen esimerkiksi vahvan suden taistelukentälle. Pelaajan ja Leshyn vuorollaan masinoimat hyökkäykset tuottavat painoa vaa'alle, joka mittaa osapuolten voimatasapainoa tavalla, jota ei kannata liiaksi miettiä. Voimakkaiden eläinten raahaaminen pelikentälle ja vastustajan kimppuun hyökkääminen ovat avaimia voittoon.

Tämä on mainos:
InscryptionInscryptionInscryption

Aluksi yksinkertaisilta vaikuttavat korttipelit kuitenkin vaativat taktikointia ja tarkkaavaisuutta, mutta Inscryption tarjoaa mukavasti tilaisuuksia strategisiin sivalluksiin erikoiselikoiden avulla. Esimerkiksi useammalla hengellä varustettu ja käytännössä kuolematon kissa on hyödynnettävissä edellä mainituissa uhraustilanteissa aina kentällä ollessaan, ja tällaiset tuttavuudet syventävät Inscryptionin korttiotteluiden julmaa ja synkkää maailmaa. Kesken matsien rikottavissa olevat pullot yllätyskortteineen vasta piristävätkin meininkiä, jos pelaaja on muistanut ostaa välineet putelin särkemistä varten.

Pelikokemuksen ytimessä oleva korttipelaaminen ei pohjimmiltaan muutu pelin edetessä, mutta jo alussa Inscryption tekee vaikutuksen korttipeleihin liittyvällä runsaudellaan ja muilla tempuillaan. Hahmomalleiltaan karu mutta synkkä kolmiulotteinen grafiikka tuo Leshyn pyöriviä silmiä myöten mieleen vuonna 2021 ilmestyneen Mundaun-kauhupelin persoonallisen piirretyn sotkuisen ulkoasun, ja korttien eläinpiirrokset heräävät kirjaimellisesti henkiin upealla tavalla tarinan aikana. Inscryption ei kuitenkaan jää liiaksi jumiin esimerkiksi kolmiulotteisen grafiikan varassa etenemiseen, vaan juonen tapahtumat muuttavat hyvin paljon pelin tapaa esittää maailmaansa ja hahmojansa.

InscryptionInscryptionInscryption
Tämä on mainos:

Valitettavasti Inscryption voisi mittavan opastusosionsa aikana suunnata vähän enemmän huomiotaan komentojen esittelemiseen pelitilanteessa, jossa pelaajan tulee itse hoksata liikutella kameraa oikealla tatilla omien korttien vilkuilusta pelilaudan tapahtumiin. Toisaalta taas karuus ja salaperäisyys tiettyyn rajaan asti sopivat pelin tarinan teemoihin. Switch-versio hoitaa homman hienosti kotiin vikkelillä latausajoillaan ja laadukkaalla teknisellä toteutuksellaan, sillä hahmomallit ja graafiset erikoisuudet näyttävät oikein hyviltä sekä televisiossa että Switchin omalla näytöllä. Ääninäyttelyä ei ole tarjolla, eivätkä Inscryptionin yleinen elämöinti tai musisointi valitettavasti tarjoa mitään erityisen omaperäistä tai kiintoisaa, mutta eivätpä ne toisaalta häiritse kokemukseen uppoutumista.

Inscryption pelittää siis sekä Switchillä että omine kortinlätkintöineen erittäin mainiosti. Erikoisessa pelimaailmassa tapahtuvat julmat korttimatsit innostavat jopa kaltaisestani antikorttihaista armottoman pelurin, joka mielellään pelaa vielä sen yhden ottelun nähdäkseen, mihin liisteriin Luke joutuu seuraavaksi. Inscryption tarjoaa Switchillä indiehiteistä innostuville astetta erikoisempia pelielämyksiä hakeville aika sakeaa ajanvietettä alkuvuoden pelihetkiin.

InscryptionInscryptionInscryption
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Omalaatuinen ja persoonallinen esitys, jännittävät korttiottelut, vikkelät latausajat
-
Vähän ympäripyöreät ja ajoittain epäselvät opastukset, laimea äänisuunnittelu
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä