Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Inherent Vice

Inherent Vice

Kuvauskelvottomaksi kutsuttu dekkaritarina taipuu ruudulle yllättävän kivuttomasti.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Thomas Pynchonin kirjoja on yleisesti pidetty "kuvaamiskelvottomina". Inherent Vice on kuitenkin tämän tuotannon kevyemmästä päästä ja aiheuttaa päänsärkyä lukijoilleen korkeintaan omalaatuisilla kertojavalinnoillaan. Kieltämättä se on myös niitä dekkaritarinoita, joissa juoni ja punainen lanka ovat enemmänkin lisämateriaalia kuin osa ydintarjontaa.

HQ

Paul Thomas Anderson oli tavallaan ilmeinen valinta ohjaamaan tätä elokuvaa, joka tuntuu risteytykseltä Maltan haukkaa ja Big Lebowskia. Hommaan sopiva pääosan esittäjäkin löytyi kätevästi ohjaajan edeltäneestä elokuvasta Joaquin Phoenixin muodossa.

Inherent Vicessä elähtäneeltä Wolverinelta näyttävä Phoenix tulkitsee pilvipää-yksityisetsivää epäilemättä omien kokemustensa tukemana. Elokuvaa hallitsee jatkuva vainoharhaisuus, joka vanhan koulukunnan noirissa kumpuaisi jonkinlaisesta salaliitosta, mutta nyt ei olla Chinatownissa, ja vainoharhan takana on lähinnä yksityisetsivän jatkuva pössyttely.

Koko elokuva on oikeastaan pitkä trippi, jossa kyllä ollaan kovasti tekemässä asioita, mutta homma päätyy aina säätämiseksi, ja välillä unohdetaan mihin oltiin edes menossa. Sekava Inherent Vice ei kuitenkaan ole. Kohtaukset seuraavat toisiaan kronologisessa järjestyksessä, ja vaikka punainen lanka saattaa välillä häilyä, säilyy fiilis kuitenkin yhtenäisenä.

Fiilistely onkin niin elokuvan kuin sen alkuteoksenkin ytimessä. Pynchonin letkeä ja itsetarkoituksellisen rivo tarinankerronta luo oman nuhjuisen todellisuutensa, johon on mukava uppoutua. Täytyy silti myöntää, että elokuvan kahden ja puolen tunnin kestoa on vaikea puolustella edes tästä näkökulmasta. Phoenixin lisäksi mm. Josh Brolin heittää mahtavan roolisuorituksen, ja Andersonin ohjaus on yhtä komeaa kuin aina ennenkin, mutta katsojalta vaaditaan sangen erityistä mielentilaa, ettei tämä ryhtyisi vilkuilemaan kelloaan viimeistään kahden tunnin kohdalla.

Tämä on mainos:

Inherent Vice on mitä todennäköisimmin tuleva kulttielokuva, ja siinä on ammentamista useammallekin katselukerralle. Harmi vain ettei tämä hyvyys tullut hieman pienemmässä paketissa.

Inherent ViceInherent Vice
Inherent Vice
Tämä on mainos:
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Inherent Vice

Inherent Vice

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

Kuvauskelvottomaksi kutsuttu dekkaritarina taipuu ruudulle yllättävän kivuttomasti.Ladataan seuraavaa sisältöä