Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Independence Day Extended Edition

Independence Day Extended Edition

Eeppinen efektirymistely on kestänyt paitsi hyvin aikaa, myös paranee entisestään jättäen jälkeensä modernit kesähutut, mukaan lukien oman jatko-osansa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Lukuisten jättiläismäisten avaruusalusten levittäytyessä planeetan suurimpien kaupunkien yläpuolelle pysähtyy normaali elämänmeno kuin seinään. Muiden ihmisten vielä ihmetellessä muukalaisten tulon syytä, David Levinson (Jeff Goldblum) löytää radioaaltohäiriöstä pahaa enteilevän lähtölaskennan. Viimeistään siinä vaiheessa kun ihmisten tervehdykseen vastataan laserasein ja kaupungit muuttuvat parkkipaikoiksi massiivisten räjähdysten ansiosta, ihmiset pakotetaan taistelemaan maapallon herruudesta ylivoimaista vihollista vastaan.

HQ

Elokuva ei turhia aikaile toiminnan ja efektien näyttämisessä, vaan kerronta potkaistaan käyntiin suoraan toiminnalla. Nopeasta temposta ja lukuisista hahmoista sekä paikoista huolimatta, elokuva etenee hallitusti keräten jännitystä hyvässä tunnelmassa. Selkeä ja johdonmukainen hahmoesittely osoittaa, ettei hahmoille tarvitse antaa kauheasti ruutuaikaa alussa saadakseen yleisön huomion ja mielenkiinnon puolelleen. Elokuva rymistelee läpi yli kahden ja puolen tunnin kestonsa lähes taukoamattomalla toiminnalla. Ne muutamat hengähdyshetket ja suvannot on siis osattu käyttää mallikkaasti hyväksi. Hitaammissa jaksoissa korostetaan hahmojen tunteita ja taustoja, jotka tuovat näin elokuvaan syvyyttä enemmän kuin tämän tyylilajin tuotoksilta osaa odottaa.

Ottaen huomioon, että elokuva on 20 vuotta vanha, kestävät sen efektit hienosti aikaa. Avaruusalukset pistävät taivaat liekkeihin näyttävästi, ja kaupungit räjähtävät palasiksi varsin uskottavasti. Toki joistakin tehosteista paistaa läpi vanha tekniikka, mutta elokuva sylkee kuitenkin tehosteita ulos niin paljon, etteivät ne vähän rumemmatkaan efektit kerkeä jarruttelemaan tahtia tai pilaamaan tunnelmaa. Efektien ja näyttävien toimintakohtausten määrä näin pitkässä elokuvassa on hatunoston arvoista jopa nykyelokuvien mittapuulla. Ei siis ihme, että elokuva palkittiin aikoinaan Oscar-patsaalla juuri sen efekteistä. Muutenkin lukuisat lokaatiot niin maapallolla kuin avaruudessa vahvistavat hyvin ison elokuvan tuntua.

Toiminnantäyteisen ja efekteillä pakatun rymistelyn vastapainoksi elokuvassa on varsin ammattitaitoinen näyttelijäkaarti. Muun muassa Randy Quaid, Vivica A. Fox ja Star Trekistä Datana tunnetun Brent Spinerin hörhö tutkijahahmo pitävät huolen sujuvasta näyttelytyöstä sivuosissa. Jeff Goldblum, Bill Pullman ja Will Smith taas luotsaavat pääosia juuri oikealla asenteella elokuvan tyyliin sopivaksi. Varsinkin Bill Pullmanin vetämän USA:n presidentti hahmon ikimuistoinen kannustuspuhe ja Will Smithin näyttelemän hävittäjälentäjän rento sankariasenne ovat varsin viihteellistä seurattavaa. Jopa ainoa pahasti ylilyövä ja ärsyttävä sivuhahmo osataan tappaa toiveiden mukaisesti varsin aikaisessa vaiheessa.

Massiivisista katastrofielokuvista tunnettu ohjaaja Roland Emmerich on parhaimmillaan juuri tämän elokuvan parissa. Miehen taito yhdistää saumattomasti ihmissuhdedraamaa, komediaa, avaruusolioita ja jatkuvaa toimintaa sujuvaksi viihde-elokuvaksi onnistuu moitteetta. Sopiva sekoitus kaikkia tyylilajeja palvelee uskollisesti useampaa katselijakuntaa ja -ikää, tehden Independence Day - elokuvasta todellisen kesärymistelyhittien äidin. Toki isoja kesähittejä on tehty ennen ID4:kin, mutta voisin melkein vannoa, että massiivisen skaalansa ja sujuvan tyylilajiyhdistelmänsä ansiosta juuri tämä elokuva muutti Hollywoodin kesäelokuvat lopullisesti. Harmillisesti vuosien varrella kesähiteistä on muovaantunut enemmänkin kesähuttuja tyhjän sisällön tai juosten kustujen käsikirjoitusten ansiosta. Erittäin harmillista on, että ohjaaja Emmerichin kauan odotettu jatko-osa, Independence Day - Resurgence, on juuri yksi näistä kesähutuista.

Tämä on mainos:

20-vuotissynttäreiden kunniaksi Independence Day on saanut ansaitun blu-ray-juhlapainoksen. Muutamaa yksittäistä rakeista kohtausta lukuun ottamatta kuva on varsin terävä ja muhkeat äänet vastaavat reilusti kilometrin pituisten avaruusalusten odotuksiin. Elokuvan pidennetty versio tarjoilee vähän päälle 10 minuuttia lisämateriaalia, joka sulautuu aikaisemmin nähdyn materiaalin joukkoon oikein kivuttomasti. Pidennetyt kohtaukset antavat vähän lisäinfoa elokuvan hahmoista ja vaikkeivät ne mitenkään pakollisia lisiä ole, saavat ne elokuvakokemuksesta vielä täyteläisemmän kakistelematta. Elokuvan lisäksi julkaisu tarjoilee kokonaisen levyllisen lisämateriaaleja, jotka syventyvät kertomaan tarinoita siitä, kuinka elokuvasta saatiin rakennettua sellainen viihteellinen klassikko kuin se on. Halutessasi rentoa, vauhdikasta sekä laadukasta viihdettä, ei muuta kuin kytkemään turha logiikka pois päältä, popcornit poksumaan ja hyvä asento sohvalla: Independence Day hoitaa loput.

Independence Day Extended Edition
Independence Day Extended Edition
Independence Day Extended Edition
Tämä on mainos:
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

1
Independence Day Extended Edition

Independence Day Extended Edition

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Eeppinen efektirymistely on kestänyt paitsi hyvin aikaa, myös paranee entisestään jättäen jälkeensä modernit kesähutut, mukaan lukien oman jatko-osansa.Ladataan seuraavaa sisältöä