Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Fantastic Beasts and Where to Find Them

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat

Harry Potter toimii paremmin ilman Harry Potteria.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Ihmeotukset kertoo jokseenkin omalaatuisesta brittiherrasta, joka saapuu New Yorkiin rusetissa ja pitkässä kaulahuivissa ihmettelemään ihmisiä, joiden toimintaa hän ei aina oikein ymmärrä. Mukanaan hänellä on liikkuva tukikohta, jonka vaatimaton ulkoasu kätkee sisäänsä ulkomittoja huomattavasti suuremman kokonaisuuden. Tämä mies on tietenkin Doctor Who.

HQ

Eiku...

Tällä kertaa kyseessä on itseasiassa Newt Scamander (suomalaisittain Lisko), omalaatuisiin otuksiin erikoistunut velho, jonka visiitti jenkkeihin menee kovin poskelleen, kun osa tämän liikkuvasta eläintarhasta karkaa suurkaupungin sokkeloihin. Soppaan sekoittuvat myös karussa oleva pahisvelho sekä maagisen yhteisön monimutkainen politiikka.

Ihmeotukset on Potteria ilman Potteria. Päähenkilön ja mantereen vaihto oli nokkela ajatus, koska se freesaa kulunutta konseptia kaikilla tavoin. Arpiotsaisen velhopojan seikkailuja on kuitenkin seurattu jo osin kyllästymiseen asti, ja ne ovat aina keskittyneet etupäässä velhojen huvipuistomaiseen maailmaan.

Nyt painotus on selvästi enemmän tavallisten ihmisten keskuudessa ja tavisten perspektiivissä. New Yorkin velhoilla on kokonaan bisneshenkisempi lähestymistapa taikajuttuihin, eikä kaapuja juuri harrasteta. Heillä on myös oma joukkonsa Men in Black -henkisiä kavereita pitkissä takeissa pyyhkimässä ihmisten muistoja tarpeen mukaan.

Tämä on mainos:

Kaikenkaikkiaan Ihmeotukset tuntuu vähemmän lapsenomaiselta lähestymistavassaan, joka on tietenkin tervetullutta vaihtelua varttuneemmalle katsojalle. Se antaa toki paljon myös nuoremmille katsojille hupaisien ihmeotustensa muodossa.

En itse odottanut aivan valtavia tältä elokuvalta, mutta päädyin lopulta yllättymään positiivisesti. Juoni ja dialogi ovat perus-Rowlingia, mutta näyttelijävalinnat ovat tällä kertaa osuneet varsin kohdalleen. Etenkin Newtin luotto-tavista esittävä Dan Fogler ryöpyttää ruudulle sellaisen tunteiden kirjon, että muut jäävät jalkoihin. Pääosaa hoitavaa Redmaynea on toki kehuttu yleisesti ja syystäkin, joskin tämä nojaa maneereissaan jonkin verran Matt Smithin Doctor Who -suoritukseen.

Ihmeotusten todelliset ansiot piilevät kuitenkin näiden pintatekijöiden alla. Newt rikkoo stereotyyppisen miespuolisen sankarin muottia tavoilla, joiden ei pitäisi enää vuonna 2017 olla "tuoreita" Hollywood-elokuvissa, mutta sitähän ne ovat. Tämän lisäksi mukana on ilmeinen luonnonsuojelun teema, sekä vahva viesti siitä, millaista vahinkoa voi syntyä, kun ihmisen ei anneta olla oma itsensä. Potter-tarinat eivät ole koskaan olleet suosittuja vahvasti uskonnollisissa piireissä, eikä tämä elokuva varmastikaan muuta tilannetta.

Nuoremmille katsojille on nykyään tyrkyllä jos jonkinlaista dystopiaa, joissa asiat ratkaistaan enimmäkseen sotaisin keinoin. Ihmeotukset tarjoaa toisenlaisia, positiivisia malleja, joita toivoisi näkevänsä enemmänkin.

Tämä on mainos:
Fantastic Beasts and Where to Find ThemFantastic Beasts and Where to Find ThemFantastic Beasts and Where to Find ThemFantastic Beasts and Where to Find Them
Fantastic Beasts and Where to Find ThemFantastic Beasts and Where to Find Them
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä